Solidariteit tonen en bidden (14)

26 augustus — Dag van de Gelijkheid van Vrouwen
Vrouwen in de Verenigde Staten kregen na 72 jaar strijd stemrecht op 26 augustus 1920, toen het 19e amendement op de Amerikaanse grondwet werd ondertekend. In 1971 vaardigde congreslid Bella Abzug een resolutie uit waarin 26 augustus van elk jaar werd uitgeroepen tot dag voor de gelijkheid van vrouwen. Deze dag wordt nu over de hele wereld gevierd om vrouwen te eren en om te werken aan het recht van vrouwen om op gelijke voet met mannen te participeren in alle aspecten van het familie-, gemeenschaps-, religieuze, sociale en politieke leven. Op deze dag eren we degenen die zich onvermoeibaar inzetten voor gelijke rechten voor vrouwen. Veel van deze dappere mensen riskeren hun leven om vrouwen en meisjes op te leiden en hen in staat te stellen hun dromen te verwezenlijken. De duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties erkennen dat gelijke rechten voor vrouwen van essentieel belang zijn voor het uitroeien van armoede en het bevorderen van de ontwikkeling van de worstelende gemeenschappen. Door vrouwen hun volledige potentieel te laten ontwikkelen, zijn wereldwijde transformatie en duurzame ontwikkeling mogelijk.

God,
we bidden voor vrouwen en meisjes over de hele wereld
die nog steeds worstelen om hun stem te laten horen.
Help ons om met woord en daad naast onze zusters te staan,
zodat ze zonder angst kunnen leven
en de banden die hen tegenhouden kunnen verbreken.
Verander de harten en geesten van alle mensen
zodat vrouwen worden gerespecteerd
en opgeleid om hun volledige potentieel te ontwikkelen.
Wij danken U
voor de vele prachtige en heldhaftige vrouwen die ons zijn voorgegaan.
We staan op hun schouders terwijl we naar de sterren reiken!

29 augustus — Internationale Dag tegen Kernproeven
De geschiedenis van kernproeven begon vroeg in de ochtend van 16 juli 1945 op een testlocatie in de woestijn in Alamogordo, New Mexico, toen de Verenigde Staten hun eerste atoombom ontploften. In de vijf decennia tussen die noodlottige dag en de openstelling voor ondertekening van het Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty (CTBT) in 1996 zijn er over de hele wereld meer dan 2.000 kernproeven uitgevoerd.
Er is maar één reden om kernwapens te blijven testen en dat is de bedoeling om dergelijke wapens in de toekomst te gaan gebruiken. Offensief noch defensief gebruik van kernwapens kan worden gerechtvaardigd, aangezien het gebruik ervan onder welke omstandigheid dan ook het vermogen zou hebben om onze planeet te vernietigen. Radioactieve besmetting, die duizenden jaren kan duren, zou de aarde onbewoonbaar maken voor de mens. Weten wat we vandaag weten, maakt ze achterhaald, zowel moreel als praktisch. Waarom blijven we miljarden dollars van de hulpbronnen van onze wereld verspillen aan het ontwikkelen, inzetten, ‘moderniseren’ en opslaan van deze wapens die nooit kunnen worden gebruikt? Alleen Noord-Korea blijft kernwapens testen. Het is nu tijd om verder te gaan dan het verbieden van testen en zelfs het bezit van dergelijke wapens. Ons planetaire leven hangt ervan af!

God, we vragen om een einde aan onze afgoderij van kernwapens.
Moedig ons aan om een einde aan hun bestaan te eisen.
Motiveer ons om regeringen over de hele wereld op te roepen
voor een onmiddellijke einde aan het testen van kernwapens
en aan alle productie, de inzet en het bezit van nucleaire wapens.
Help ons onze aandacht en middelen te richten
op de zorg voor de wereldwijde behoeften van de menselijke familie
en op de zorg voor de schepping.

30 augustus — Internationale Dag van de Slachtoffers van Gedwongen Verdwijningen
In 2010 riepen de VN 30 augustus uit tot Internationale Dag van de Slachtoffers van Gedwongen Verdwijningen. Gedwongen verdwijning wordt gedefinieerd als de arrestatie, detentie, ontvoering of enige andere vorm van vrijheidsbeneming door agenten van de staat of door personen of groepen personen die handelen met toestemming, ondersteuning of de instemming van de staat, gevolgd door een weigering om vrijheidsberoving te erkennen of door het verzwijgen van het lot of de verblijfplaats van de verdwenen persoon, waardoor een dergelijke persoon buiten de bescherming van de wet wordt geplaatst. Van veel slachtoffers wordt nooit meer iets vernomen. Anderen worden later gemarteld en vermoord teruggevonden. Gedwongen verdwijningen zijn bedoeld om degenen te intimideren die zich inzetten voor gerechtigheid namens de armen en onderdrukten. Dergelijke verdwijningen terroriseren hele bevolkingsgroepen met de bedoeling elke poging tot maatschappelijke veranderingen ten behoeve van gerechtigheid te onderdrukken. Deze buitengerechtelijke acties zijn een schending van de mensenrechten en van het internationaal recht.

Laat ons bidden voor alle slachtoffers van gedwongen verdwijningen,
en voor hun gezinnen en gemeenschappen,
terwijl ze schreeuwen om rechtvaardigheid, veiligheid en respect.
Laten we ook bidden voor regeringsleiders en militaire leiders
die zich bezighouden met dergelijke onderdrukkings- en intimidatietactieken.
Mogen zij met hun hart luisteren naar de mensen die zij zouden moeten dienen.
We bidden ook voor degenen die in opdracht van anderen
gedwongen ontvoeringen en geheime arrestaties uitvoeren.
Mogen hun harten bewogen worden
om te weigeren deel te nemen aan het lijden van anderen
en mogen zij de moed hebben
om te doen wat nodig is om dergelijke praktijken te stoppen.
Versterk de internationale inspanningen
om de daders van deze misdaden voor het gerecht te brengen
en bescherm alle getuigen, openbare aanklagers en rechters
die bij deze inspanning hun leven riskeren.

(Uit: International Solidarity Days – JPIC)

OMHOOG Jaargang 65, editie 35, 22 augustus 2021Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: