Solidariteit tonen en bidden (11)

30 juli — Internationale Dag van de Vriendschap
De Internationale Dag van de Vriendschap werd in 2011 uitgeroepen door de Algemene Vergadering van de VN. Het is een dag gewijd aan het bevorderen van vrede door vriendschap. In de recente encycliek Fratelli Tutti van paus Franciscus wijst hij op het belang van sociale vriendschap bij het opbouwen van een rechtvaardige en duurzame wereld. Inderdaad, sociale vriendschap is vereist voor elke menselijke persoon om te handelen voor het algemeen welzijn – niet alleen het algemeen welzijn van alle mensen, maar van de hele schepping. Paus Franciscus opent hoofdstuk zes van de encycliek met een beschrijving van wat nodig is voor sociale vriendschap: naderen, spreken, luisteren, kijken, elkaar leren kennen en begrijpen, een gemeenschappelijke basis vinden – samengevat in één woord: dialoog. Het opbouwen van relaties is het tegengif voor geweld. Zodra we elkaar leren kennen, zijn we in staat om onze gedeelde gemeenschappelijke geest te herkennen. We zijn niet langer ‘afgescheiden van’ maar ‘één met’.

God, we danken U
voor het creëren van
de grote diversiteit van de menselijke familie.
Help ons de zegeningen te herkennen
die we allemaal aan de wereld en aan elkaar brengen.
Mogen we bij elke nieuwe ontmoeting
ons hart openen om te luisteren, te delen,
te vergezellen en elkaar te begrijpen.
Help ons om als echte vrienden voor elkaar
en voor onze planeet te leven.


30 juli – Werelddag tegen de mensenhandel
Elk jaar op 30 juli promoot de Verenigde Naties Werelddag tegen de handel in personen. Mensenhandel is een moderne vorm van slavernij en vindt plaats in elk land op aarde. Slachtoffers worden gedwongen tot sex of arbeid, meestal onder frauduleuze voorwendselen. Mensenhandel berooft personen van hun vrijheid en waardigheid. Het thema van dit jaar is stemmen van slachtoffers leiden de weg. Dit thema is een oproep aan ons om te luisteren en te leren van overlevenden van mensenhandel. Deze overlevenden spelen een cruciale rol bij het vaststellen van effectieve maatregelen om een einde te maken aan deze misdaad, het identificeren en redden van slachtoffers en het ondersteunen van hen op weg naar herstel en rehabilitatie.

Heilige Ene,
we bidden voor een einde aan mensenhandel.
Geef hoop, moed en hulp aan degenen
die gevangen zitten in de strik van mensenhandelaars.
Help hen een veilige uitweg te zoeken en te vinden,
zodat ze in vrijheid en veiligheid kunnen leven.
Verander de harten van degenen
die anderen tot slaaf maken tegen hun wil.
Help hen om de waardigheid en menselijkheid
van elke persoon te zien
en om te verwerpen dwang, geweld,
en het exploiteren van de meest kwetsbaren onder ons.
Laten we met een open hart luisteren
naar degenen die mensenhandel hebben overleefd,
zodat onze acties om deze plaag te beëindigen
gebaseerd zijn op hun ervaringen
en inspelen op hun behoeften.

(Uit: International Solidarity Days – JPIC)Categorieën:geloof en leven

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: