De Da Vinci Code van Dan Brown

Door Martin Noordermeer omi –

Tijdsbesteding
Als je zoveel vrije tijd krijgt tijdens de opgelegde lockdown-dagen dan is een van de vele nuttige vrijgekomen tijdsbestedingen het lezen van boeken. In 2003 verscheen van Dan Brown de wereldberoemd geworden bestseller De Da Vincicode. Gelijktijdig met de Engelse versie verscheen ook de Franstalige. Niet voor niets speelt het grootste gedeelte van het verhaal zich af in Frankrijk. Het begint in het Louvre. Ik meen me te herinneren dat beide vertalingen op dezelfde dag zijn verschenen en dat ik in Haiti al heel gauw de Franse vertaling onder ogen kreeg en het in één week tijd heb uitgelezen.
Ik kreeg nu met zoveel vrije tijd ineens het verlangen om het boek in het Nederlands weer eens te lezen. Ik had nl. alle 5 uitgekomen boeken van Dan Brown kunnen bemachtigen in een kringloopwinkel samen voor de prijs van 10 €. Het zijn: De Da Vinci Code, Het Juvenalis Dilemma, Het Bernini Mysterie, Het Inferno en Het Verloren Symbool. Wie aarzelt dan zo’n literaire rijkdom aan te schaffen voor zo’n prijs? De oorspronkelijke prijs was €19,95 per stuk.

Robert Langdon
Ik krijg vaak de indruk dat als ik na lange tijd een boek voor de tweede keer lees, dat ik dan iedere keer iets nieuws ontdek wat ik bij het eerste lezen niet heb ontdekt of misschien vergeten was. Nu iets over De Da Vinci Code. Het begint in Parijs. Robert Langdon is een Amerikaan en hoogleraar in de religieuze symboliek aan de Harvard University. Hij is bezig met een nieuw boek over de heilige Graal en de symbolen daaromheen. Als hij in Parijs is om een presentatie te geven over heidense symbolen die verborgen zijn in de kathedraal van Chartres wordt hij verwacht in het Louvre museum voor een ontmoeting met Jacques Saunière, de beroemde conservator van het museum.
De ontmoeting vindt echter nooit plaats, omdat Saunière kort voor de afspraak met Langdon wordt vermoord in het Louvre zelf. Saunière blijkt allerlei cryptische opdrachten te hebben achtergelaten voor Langdon. Met de hulp van Sophie Neveu, cryptologe en kleindochter van Saunière, kunnen ze samen ontdekken wat Saunière heeft bedoeld met al die cryptische opdrachten.

Geheim van de heilige Graal
Langdon wordt verdacht van de moord op Saunière. Hij weet te ontvluchten uit het Louvre en begint een lange en spannende vlucht dwars door Frankrijk waar hij door de Franse politie op de hielen wordt gezeten. Hoofdinspecteur Bezu Fache gelooft dat Langdon verantwoordelijk is voor de moord, omdat Saunière vlak voor zijn dood op de grond heeft geschreven ‘Find Robert Langdon’.
Sophie wil ondanks dat de verhouding met haar opa slecht was en ze bij hem is weggevlucht, toch de laatste wens van haar opa inwilligen en samen met Robert Langdon de cryptische aanwijzingen oplossen. Ze wil erachter komen welk geheim Saunière koste wat het kost wil doorgevenaan haar, Sophie, zijn kleindochter.
Geleidelijk aan beginnen ze te ontdekken dat de aanwijzingen van Saunière in verband staan met het grote geheim rondom de heilige Graal. Het geheim wordt angstvallig bewaard door de priorij van Sion, een geheim genootschap waar Saunière grootmeester van is. Als het geheim uitkomt, zou dit machtsverlies betekenen voor het Vaticaan en het Opus Dei. De cryptex wordt nl. de sluitsteen genoemd naar de heilige Graal en die moet volgens het Opus Dei verborgen blijven, daar het geloof in Jezus Christus in de war geschopt zou worden als dit geheim bekend zou worden.

Teabing
Langdon en Neveu krijgen door cryptische aanwijzingen een cryptex van Saunière in handen en van die cryptex moeten ze de code proberen te kraken. Ze gaan naar een oude vriend van Langdon, Teabing, en hopen met zijn hulp de cryptex te kraken. Dat lukt, maar in de cryptex zit niet zoals gehoopt de route naar de heilige Graal, maar een kleinere cryptex.
Ondertussen heeft de Franse politie Langdon en Neveu kunnen lokaliseren door een vernuftig GPS-systeem bij de villa van Teabing. Het Opus Dei is er vooral op gebrand om die Langdon te grijpen. Hoofdinspecteur Bezu Fache blijkt ook geheim lid te zijn van het Opus Dei.
Na allerlei spannende momenten komen Langdon en Neveu uiteindelijk aan in Londen waar ze met Teabings jet naar toe zijn gevlogen. Daar gaan ze naar de tempelkerk en ontdekken dat ze in de verkeerde kerk zijn. Via een grote zoekmachine komen ze erachter dat ze in de Westminster Abbey zijn.

Geheime kelder
Wanneer ze daar aankomen ontdekken ze tot hun verrassing en verbazing dat Teabing ook daar is met zijn bediende. Teabing heeft een revolver en dreigt te schieten als Langdon de cryptex niet afgeeft. Dat doet hij en gooit die in de lucht – na eerst een kleinere cryptex uit de cryptex gehaald te hebben – . Hij gooit de cryptex in de lucht en Teabing probeert het te vangen en moet zo zijn revolver loslaten. De cryptex valt op de grond en de route naar de heilige Graal wordt vernietigd door de vloeistof die zich in de kleinere cryptex bevindt. Men zal het geheim nooit kunnen oplossen.
Op dat moment komt de politie aan en neemt Teabing gevangen. Langdon en Neveu krijgen de kans om het mysterie te ontrafelen waar de heilige Graal nu precies verborgen is. Ze komen uit bij de Roselyn Chapel. Sophie Neveu herinnert zich dat ze hier vroeger is geweest toen ze klein was. Daar ontmoette ze haar oma, de echtgenote van Saunière die naar daar was gevlucht uit angst voor de priorij van Sion. Uiteindelijk komen ze in een vertrek verborgen in de kelder van de Roslyn Chapel met veel documenten die veel inlichtingen bevatten over het verleden.

Spannend boek
Als je het boek uit hebt, weet je nog veel minder dan voorheen wat de heilige Graal is. Maar het is zeker niet de kelk die bij het Laatste Avondmaal gebruikt is of de kelk waarin Jozef van Arimathea het bloed van Jezus zou opgevangen hebben op Golgotha. Het geheim is een groter geheim geworden, want nu weten we nog minder dan voorheen.
Het is een spannend boek van begin tot het einde. Er wordt veel informatie gegeven over wat men allemaal tegenkomt, bv. het Louvre. In het spannende moment waarop de politie achter Langdon en Neveu aanzit, geeft het als het ware een hele rondleiding in het Louvre, terwijl de lezer denkt: man schiet nou op, ze zitten achter je aan… straks hebben ze je te pakken….
Maar de informatie is zo goed en deskundig verteld en zo leerzaam dat je er helemaal in opgaat en smult van hetgeen verteld en beschreven wordt. Aangezien het een fact-fiction is, hoeven we niet bang te zijn dat het mensen van het geloof af zal doen vallen. Men moet fictie-verzinselen en geloof niet met elkaar verwisselen.

OMHOOG Jaargang 65, editie 29, 18 juli 2021Categorieën:verslag

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: