Druppels liefde: Een genegeerde revolutie

Door pater Ricardo Carvalho CSsR –

Marcus 5, 21-43

Jezus nam een houding aan die zo verrassend was tegenover vrouwen dat Hij zelfs Zijn eigen discipelen van streek maakte. In die Joodse samenleving, gedomineerd door mannen, was het niet gemakkelijk om Jezus’ nieuwe positie te begrijpen, waarbij Hij mannen en vrouwen zonder discriminatie verwelkomde in Zijn gemeenschap van volgelingen. Als er iets duidelijk naar voren komt over Zijn manier van handelen, dan is het dat voor Hem mannen en vrouwen dezelfde persoonlijke waardigheid hebben, zonder welke de vrouw een object van de heerschappij van de man is.
Wij christenen zijn echter nog niet in staat geweest om alle consequenties te trekken die uit de houding van onze Meester volgen. De Franse theoloog Rene Laurentin zegt dat het gaat om een genegeerde revolutie voor de Kerk.

Over het algemeen blijven wij mannen achterdochtig tegenover elke feministische beweging, en we reageren heimelijk tegen elke suggestie die onze bevoorrechte positie ten opzichte van de vrouw in gevaar zou kunnen brengen.
In een Kerk die door mannen wordt geleid, hebben we niet de hele zonde kunnen ontdekken die besloten ligt in de heerschappij die wij mannen op zoveel manieren over vrouwen uitoefenen. En het is zeker dat er vanuit de hiërarchie geen stemmen zijn gehoord die in de naam van Christus de mensen aansporen tot een diepe bekering.
Wij volgelingen van Jezus moeten ons ervan bewust zijn dat de huidige overheersing van mannen over vrouwen niet iets natuurlijks is, maar een manier van gedrag die diep is aangetast door egoïsme en het onrechtvaardig opleggen van onze mannelijke chauvinistische macht.

Is het mogelijk om deze mannelijke dominantie te overwinnen? De door Jezus aangespoorde revolutie zal niet tot voltooiing worden gebracht door wederzijdse agressie op te wekken en een oorlog tussen de seksen te bevorderen. Jezus roept op tot een bekering die ons op een andere manier de relaties laat leven die ons als man en vrouw verenigen.
De verschillen tussen de seksen moeten, naast hun functie bij het ontstaan van een nieuw leven, gericht zijn op samenwerking, ondersteuning en wederzijdse groei. En om dat te bereiken, moeten wij mannen met veel meer helderheid en oprechtheid luisteren naar degene die ons ondervraagt en uit wie volgens het evangelieverhaal kracht kwam om de vrouw te genezen.

In gebed:
Dit verhaal doet ons ook doordringen tot de fijne kneepjes van het geloof en nodigt ons uit te geloven dat onze kracht precies ligt in onze grenzen en zwakheden, erkend en aangenomen.
Openbaring vertelt ons dat God het gemakkelijker vindt om ons leven binnen te komen door wonden, mislukkingen, nederlagen en niet door de deur van deugden, perfectie, wettische.
Maak een “verlossende herinnering” aan hun “existentiële wonden” als een kans om alle protocollen te breken, inclusief religieuze, en benader Jezus om Hem aan te raken. Misschien is een aanraking voldoende om andere energieën en inspiraties op te wekken en zo met meer intensiteit en betekenis te leven.

Deze wekelijkse column is een overweging op de lezing van de zondag. Eerwaarde Ricardo de Carvalho CSsR is de parochiepriester van Maria Koningin van de Wereld (Latour) en St.-Franciscus (Livorno).

OMHOOG Jaargang 65, editie 26, 27 juni 2021Categorieën:column, Overwegingen

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: