Solidariteit tonen en bidden (8)

5 juni – Wereldmilieudag
Het thema voor Wereldmilieudag 2021 is Reimagine, Recreate, Restore gericht op het herstellen van de ecosystemen op aarde. Menselijke activiteiten en klimaatverandering verwoesten de aarde. Elke drie seconden gaat er een stukje bos ter grootte van een voetbalveld verloren. De helft van ’s werelds wetlands is in de afgelopen eeuw vernietigd. We hebben al 50% van de koraalriffen op aarde verloren en de samenwerkende diversiteit van leven die ze ondersteunen. Er wordt voorspeld dat in 2050 meer dan 90% van de koraalriffen verdwenen zal zijn. Herstel van ecosystemen betekent het voorkomen, stoppen en het terugdraaien van de schade – om te gaan van het uitbuiten van de natuur naar het gezond maken ervan. Het betekent het terugbrengen van planten en dieren die met uitsterven worden bedreigd. Het omvat ook de kleine acties die iedereen elke dag kan ondernemen: bomen laten groeien, onze steden groener maken, onze tuinen opnieuw natuurlijker maken of afval langs rivieren en kusten opruimen. Het herstel van ecosystemen heeft aanzienlijke voordelen voor mensen. Voor elke dollar die gestopt is in het herstel mag er zeker zeven tot dertig dollar aan rendement voor de samenleving worden verwacht. Herstel schept ook banen in plattelandsgebieden waar ze het meest nodig zijn. Sommige landen hebben al geïnvesteerd in herstel van ecosystemen als onderdeel van hun strategieën om te herstellen van COVID-19. Andere wenden zich tot herstel van ecosystemen om ze te helpen zich aan te passen aan een klimaat dat al verandert. Elke actie om ecosystemen te herstellen is cruciaal voor de algehele inspanning. We kunnen allemaal iets doen om te helpen om ecosystemen opnieuw in te beelden, opnieuw te scheppen en te herstellen – bijvoorbeeld door het planten van bomen, het opruimen van rivieroevers of simpelweg het geven van ruimte aan de natuur om te herstellen. Voor meer informatie ga op zoek naar Ecosystem Restoration Playbook voor praktische tips.

Heilige Vader,
we verheffen onze stem tot U
om de wonderen van de schepping
en de rijkdom
van de diverse ecosystemen van de aarde te prijzen
die helpen om het evenwicht van het leven te behouden.
Inspireer ons allemaal
om in actie te komen
om ecosystemen opnieuw in te beelden,
opnieuw te scheppen en te herstellen.
Open onze harten en ogen
voor alle kleine en grote manieren waarop we
namens onze planeet
kunnen bijdragen aan deze ingrijpende inspanning.

8 juni – Wereldoceanendag
Het thema van dit jaar is één oceaan, één klimaat, één toekomst. Oceanen bedekken ongeveer twee derde van het aardoppervlak. Ze verbinden ons allemaal, waar we ook wonen. De oceaan is een cruciaal onderdeel van onze ecosystemen. Hij produceert meer dan de helft van de zuurstof die we inademen en absorbeert grote hoeveelheden koolstof, ongeveer 50 keer meer dan onze atmosfeer. De oceaan helpt ook om het klimaat op aarde te reguleren door warmte van de evenaar naar de polen te transporteren. Niet alleen doet hij dit allemaal om het leven op het land in stand te houden, maar hij is de thuisbasis van meer dan 80% van het leven op aarde. Hij is ongelooflijk biologisch divers. Ondanks het belang ervan wordt de oceaan echter geconfronteerd met bedreigingen zoals overbevissing, vervuiling, opwarmend water en verzuring als gevolg van klimaatverandering. Menselijke activiteit dragen bij aan al deze bedreigingen. Elke soort in de oceaan speelt een rol bij het in evenwicht en gezond houden van de zee. Helaas lijden de zeeën in een alarmerend tempo aan verlies van soorten. Wetenschappelijke innovatie en ecologische bewustzijn moeten samenwerken om de oceanen te beschermen en een duurzaam gebruik van maritieme hulpbronnen te garanderen. We zullen ofwel samen zwemmen of zinken – één oceaan, één klimaat, één toekomst.

Schepper van leven,
wij danken U voor de oceanen
die al het leven op aarde in stand houden.
Terwijl we onze menselijke rol
in de huidige klimaatcrisis onder ogen zien,
inspireer ons dan om actie te ondernemen
om de oceanen van de aarde te beschermen .
Inspireer ons om op nieuwe manieren te leven
die harmonie met de natuur bevorderen .
Terwijl ons persoonlijke en collectieve bewustzijn groeit,
help ons dan om erop aan te dringen
dat onze regeringen ook belangrijke maatregelen nemen
om de oceanen van de wereld te beschermen.

12 juni – Werelddag tegen kinderarbeid
De term kinderarbeid verwijst naar de tewerkstelling van kinderen in elk werk dat hen belet om adequaat onderwijs te krijgen, en dat gevaarlijk of schadelijk is. Werelddag tegen kinderarbeid 2021 zal zich richten op wereldwijde inspanningen om een einde te maken aan kinderarbeid. Dit jaar staat de internationale gemeenschap op een middelpunt – vier jaren na de laatste wereldconferentie over kinderarbeid in Argentinië en vier jaren te gaan voor het bereiken van het gestelde duurzame ontwikkelingsdoel (SDG) om een einde te brengen aan kinderarbeid in 2025. Individuen, bedrijven en overheden worden aangespoord om ‘nu te handelen om kinderarbeid te beëindigen’. Vanwege de COVID-19-pandemie en de daaruit voortvloeiende economische crisis waarmee veel gezinnen worden geconfronteerd, is kinderarbeid toegenomen, waardoor veel van de geboekte vorderingen in de afgelopen jaren teniet worden gedaan. Voor het eerst in meer dan twee decennia wordt geschat dat dit jaar wereldwijd een toename van kinderarbeid te zien zal zijn. Ieder kind heeft een rustige en veilige kindertijd nodig, evenals educatieve kansen om straks te leven als een volwaardig bijdragend lid van de samenleving. Onderwijs, bescherming en liefde zijn van essentieel belang voor het leren van de waarden van harmonie, integriteit, gelijkheid en eenheid aan kinderen. De kinderen van vandaag dragen de hoop van gezinnen, gemeenschappen, landen en de wereld de toekomst in. In het belang van onze wereldwijde overleving moeten we ons inzetten om het volledige potentieel van elk kind te ontwikkelen.

God,
we smeken U om kinderen te beschermen
tegen de uitbuiting van kinderarbeid.
Help ons om bewust beslissingen te nemen
die de uitbanning van kinderarbeid ondersteunen,
door een leefbaar loon voor volwassen werknemers te steunen.
Zegen alle kinderen met veiligheid en zekerheid,
zodat ze kunnen groeien en leren
en hun volledige potentieel kunnen ontwikkelen.
Mogen zij allen bijdragen aan een toekomst vol hoop.

(Uit: International Solidarity Days – JPIC)Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: