Druppels liefde: De behoefte aan een gids

Door pater Ricardo Carvalho CSsR –

Johannes 10, 11-18

Voor de eerste gelovigen is Jezus niet alleen een Herder, maar de ware en authentieke Herder, de enige leider die in staat is om mensen te leiden en een waar leven te geven. Dit geloof in Jezus als ware herder en gids krijgt een nieuwe actualiteit in een samenleving die zo overvol is als de onze, waar mensen het risico lopen hun eigen identiteit te verliezen en versuft raken door zoveel stemmen en advertenties.
Publiciteit en de media van sociale communicatie leggen elke persoon niet alleen de kleding op die ze zouden moeten dragen, de drank die ze zouden moeten consumeren of het liedje waarnaar ze zouden moeten luisteren. Ze leggen ons ook de gewoonten, gebruiken, ideeën, waarden, levensstijl en het gedrag op die we zouden moeten aannemen.

De resultaten zijn duidelijk: mensen die niet uit eigen beweging handelen; mannen en vrouwen die hun kleine geluk zoeken en zich inspannen om die objecten, ideeën en gedragingen te hebben die hun van buitenaf worden opgelegd.
Als we aan zoveel advertenties worden blootgesteld, lopen we nu het risico de stem van onszelf niet te horen. Het is triest om te zien dat mensen worstelen om een van buitenaf opgelegde levensstijl te leiden, die voor hen symbool staat voor welzijn en waar geluk.

Wij christenen geloven dat alleen Jezus een definitieve gids voor mensen kan zijn. Alleen van Hem kunnen we leren leven. De christen is precies iemand die vanuit Jezus elke dag ontdekt wat de meer menselijke manier van leven is.
Jezus als een goede herder volgen, betekent de fundamentele houdingen die Hij leefde innerlijk maken en ons inspannen om ze vandaag te leven vanuit onze eigen originaliteit door de taak op ons te nemen om Gods regering op te bouwen die Jezus begon.

Gebed:
Vader, mag ik weten
hoe ik me met alle vertrouwen
in de handen van Uw Zoon – de goede Herder – kan overgeven,
want alleen dan weet ik zeker
dat ik het pad voor U zal bewandelen.

Deze wekelijkse column is een overweging op de lezing van de zondag. Eerwaarde Ricardo Carvalho CSsR is de parochiepriester van Maria Koningin van de Wereld (Latour) en St.-Franciscus (Livorno).

OMHOOG Jaargang 65, editie 17, 25 april 2021Categorieën:column, geloof en leven, Overwegingen

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: