Geestelijke ritme in de veertigdagentijd

Beste monseigneur Choennie,

Hoe gaat het met u? Hopelijk goed. Hier bij ons in Rijswijk gaat het prima. Gods wil is goed. Tot nu toe heb ik geen COVID-test gedaan. Ik heb wel wat milde klachten zoals kriebel in de keel en lichte verkoudheid gehad, maar geen andere ervaringen zoals in de media genoemd.
Nogmaals dank voor de uitnodiging voor donatie. Ik ben blij dat ik ook een bijdrage heb mogen doen voor de vastenactie 2021. Het kwam goed uit: mijn vrouw en ik zetten een deel uit ons inkomen opzij voor aalmoezen, en een deel daarvan had ik graag een Surinaamse bestemming gegeven. Die had ik dit jaar nog niet, totdat uw bericht binnenkwam.
Uw appje heeft mij verder op het idee gebracht om u te schrijven. Het is immers de vastenperiode waarvan bezinning een onderdeel van is. Straks over een paar weken begint de ramadan en zal ik met m’n gezin ook daaraan deelnemen.

Wat ik speciaal wil delen is dat ik de afgelopen 6 maanden meer aandacht voor mezelf gehad heb, noem het personal development. Uit verschillende bronnen heb ik stukjes inspiratie gehaald, maar van één bron was een link gelegd met christelijke opvoedingen of principes: de motivational speeches van Jim Rohn (op YouTube). Jim Rohn geeft aan dat een goed boek voor persoonlijke ontwikkeling de Bijbel is. En in zijn speeches pakt hij bekende verhalen uit de Bijbel en legt de nadruk op elementen die toen in Jezus’ tijd belangrijk waren en nu nog steeds gelden, weliswaar in de context van de huidige wereld of samenleving.
Hij vertelt op een manier die mij aanspreekt. De verhalen ken ik natuurlijk nog, ze herinneren mij aan de christelijke opvoeding en dat doet me goed. In de speeches van Jim Rohn gaat het ook over het streven naar (financiële) rijkdom met de bedoeling om in het werken naar en het bouwen aan die rijkdom jezelf te veranderen, te laten groeien en je werkelijke bestemming te ontdekken.

Eén verhaal dat in de context van deze vastentijd is blijven hangen, is het verhaal van Judas Iskariot. Heel veel is niet geschreven over Judas (althans, naar verhouding heb ik meer geleerd/gehoord over de andere apostelen), maar wat Judas jaarlijks een ‘vaste plek’ geeft, is zijn aanwezigheid in het lijdensverhaal. De aanleiding van de daad van Judas is niet uitgebreid beschreven, maar voor het gemak wordt die beschouwd als het aanwezige kwaad in de wereld. Voor zijn daad heeft Judas 30 zilverstukken als beloning gehad. 30 zilverstukken was in die tijd een vermogen. Met 30 zilverstukken werd je in die tijd als een succesvolle persoon gezien.
Was Judas dus succesvol? Judas zelf vond van niet. Alhoewel hij in eerste instantie wegliep met de 30 zilverstukken, was hij niet blij. Hij kon niet genieten van zijn succes, van de 30 zilverstukken. Dat kon hij niet, want hij was niet blij. Hij was niet blij met zichzelf. En hoewel Judas de 30 zilverstukken terug wilde brengen, bleef hij ermee opgescheept. De gever nam ze niet terug, het was immers de beloning voor een daad. De rest van het verhaal is bekend: Judas’ leven eindigde niet op een vredige manier, zijn 30 zilverstukken, zijn fortuin ongebruikt.
Wij horen veel verhalen uit de Bijbel waar we zonder extra nadenken inspiratie kunnen opdoen om als persoon beter ons best te doen, een betere persoon te zijn, dienstbaar te zijn, werkers van God te zijn en voor alles wat er gebeurt, dankbaar te zijn. Dit verhaal van Judas Iskariot is ook eentje dat bovenaan de lijst geplaatst kan worden als lering wat wij niet willen zijn. Van alle daden die je doet, wil je blij zijn, wil je jezelf verlichten, wil je anderen verlichten. En kan je met plezier van je rijkdom (in welke vorm dan ook) genieten en blij zijn met en in jezelf… dan heb je vrede.

Een vastenperiode is goed, maar je wil ook het spirituele ritme (de ontwikkeling van jezelf) dat in deze periode sterker aanwezig is, behouden voor de rest van de komende periode. Het is geen gezond ritme om te vasten, onthouden, verschonen in de 40-dagen tijd en daarna jezelf weer te ‘vervuilen’ door bijv. stress, onnodige sociale media of negatieve energie. Vergelijking: 40 dagen diëten en op een gezond gewicht komen, maar na de 40 dagen binnen 2 weken weer aankomen en je (weer) niet prettig voelen, niet blij zijn. Hoe minder je jezelf vervuilt, hoe minder je elke keer hoeft schoon te maken, hoe mooier je kan uitstralen. Laat die uitstraling je innerlijke vrede zijn; je bent blij met jezelf, je zit lekker in je vel, je bent een tempel van God. En dat je die vrede deelt met je omgeving. En als elk van ons die vrede kan bouwen en uitstralen, hoe zalig kan Suriname, de wereld niet zijn? We worden uitgenodigd om door de kruisiging van Jezus de betere mens, de tempel van God te worden.

Ik kijk alvast uit naar de ramadan. Als u het leuk vindt, kan ik nog meer stukjes uit mijn persoonlijke ontwikkelingen delen en in een spiritueel perspectief plaatsen. Voor nu ben ik blij dat ik mijn intentie van een paar weken terug heb kunnen omzetten in dit Word-document dat ik zo meteen in een App-bericht naar u stuur. 😉

Dank voor het delen en hopelijk tot gauw ziens.

Mede namens mijn gezin,
hartelijke groeten uit Rijswijk,
Ivo

Bovenstaand is een bericht van Ivo aan Mgr. Karel Choennie. Dit bericht is op verzoek van de bisschop in extenso gepubliceerd. Ivo is een oud-parochiaan van de St. Clemenskerk en gaf toestemming voor de publicatie.

OMHOOG Jaargang 65, editie 14, 4 april 2021Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: