Druppels liefde: Je kunt geen liefde kopen

Door pater Ricardo Carvalho CSsR –

Johannes 2, 13-25

Als Jezus de tempel van Jeruzalem binnengaat, vindt hij geen mensen die God zoeken, maar een religieuze aangelegenheid. Zijn gewelddadige daad tegenover de verkopers en geldwisselaars is niets anders dan de reactie van een profeet die merkt dat religie in een markt verandert.
Die tempel, geroepen om de plaats te zijn waar Gods glorie en trouwe liefde openbaar zouden moeten zijn, is een plaats van bedrog en misbruik geworden, waar de liefde voor geld en bevooroordeelde handel regeren.
Wie Jezus kent, zal niet verrast zijn door Zijn verontwaardiging. Als er constant iets in de kern van Zpijn boodschap verschijnt, is het dankbaarheid jegens God, die Gods zoons en dochters onbeperkt liefheeft en alleen broederlijke liefde en solidariteit onder hen wil zien.

Een leven dat in zaken is veranderd, waar alles wordt gekocht en verkocht – zelfs onze relatie met Gods mysterie – is daarom de meest destructieve perversie van wat Jezus wil promoten. Het is duidelijk dat ons leven alleen mogelijk is met uitwisseling en wederzijdse service. We leven allemaal met geven en ontvangen. Het gevaar schuilt in het verminderen van onze relatie met vooringenomen handel, denken dat het leven alleen bestaat uit verkopen en kopen, de laatste druppel uit anderen zuigen.
Bijna zonder het te beseffen kunnen we de verkopers en geldwisselaars worden die niets anders weten dan onderhandelen, mannen en vrouwen die niet kunnen liefhebben, die al het mogelijke uit ons leven hebben geëlimineerd.

Het is dan gemakkelijk om in de verleiding te komen om zelfs met God te onderhandelen. We bieden God een ritueel aan om in goede gunst te blijven bij God, we kopen missen of doen beloften om van God een gunst te krijgen, we vervullen rituelen om God aan onze zijde te hebben. Het pijnlijke is te vergeten dat God liefde is, en dat je geen liefde kunt kopen. Jezus zei dat God liefde wil en geen offers.
Misschien is het eerste dat we vandaag in de kerk de aankondiging van Gods genade moeten horen. In een wereld die is veranderd in een markt, waar alles wordt gevraagd, gekocht of verdiend, kan alleen wat gratis wordt gegeven fascinerend en verrassend blijven, aangezien dat het meest authentieke teken van liefde is.

Wij gelovigen moeten er meer op letten dat we geen God misvormen die vrijelijk liefde heeft gekregen, zodat God aan onze maatstaven voldoet: zo triest, egoïstisch en klein als onze marktplaats leeft.
Wie ‘de sensatie van genade’ kent en ooit de verrassende liefde van God heeft ervaren, voelt zich uitgenodigd om dankbaarheid te verspreiden en is waarschijnlijk de beste die iets nieuws en goeds kan introduceren in deze samenleving waar zoveel mensen sterven aan eenzaamheid, verveling en gebrek aan liefde.

Gebed:
Heer Jezus, mag ik dezelfde ijver hebben voor de dingen van de Vader, wetende hoe ik de praktische eisen van mijn geloof kan erkennen.

Deze wekelijkse column is een overweging op de lezing van de zondag. Eerwaarde Ricardo Carvalho CSsR is de parochiepriester van Maria Koningin van de Wereld (Latour) en St.-Franciscus (Livorno).

OMHOOG Jaargang 65, editie 10, 7 maart 2021Categorieën:column, Overwegingen

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: