Pater Kumar Irudayasamy SDS 5 jaar priester

Wielfred T. Tjin A Tam –

Het is zaterdagavond 9 januari 2021, de vooravond van het Feest van de Doop van de Heer in de Jordaan, rond 5 uur ‘s middags, wanneer de eucharistieviering in de H. Driekoningenkerk van start gaat. Het maximale aantal toegestane gelovigen vanwege de nationale COVID-19-maatregelen woont de H. Mis bij. Via live streaming ontvangen honderden gelovigen thuis of waar zij zich op dat moment ook bevinden – in Suriname of in het buitenland – de eerste beelden en het geluid vanuit de kerk op hun mobiel of op hun pc. Pater Kumar gaat voor – met ondersteuning van drie misdienaars – in deze plechtige viering.

Pastorale herder
Het is dubbel feest: de doop van de Heer en de vijfde verjaardag van de priesterwijding van pater. Pater Kumar zei aan het eind van deze bijzondere dienst dat hij met heel veel vreugde en dankbaarheid terugblikt op de afgelopen 5 jaar als pastorale herder in ons land, met name in parochie Paramaribo-Noord. Hij heeft al veel ervaren, veel geleerd en leert nog steeds van de parochiegemeenschap. Hij dankt dan ook de gemeenschap voor haar liefde en ondersteuning. Vol goede moed en enthousiasme, en met medewerking en ondersteuning van de vele parochiemedewerkers vervolgt hij zijn missie in ons land. Ook wij feliciteren pater Kumar met zijn (eerste) lustrumviering en wij danken hem ook dat hij midden onder ons is komen wonen en werken. Heel veel succes, sterkte en een goede gezondheid wensen wij hem van harte toe. Gran tangi, pater.

Tamil
Het was zaterdagavond 9 januari 2016 omstreeks 5 uur ‘s middags Indiase tijd toen de wijdingsviering van pater Kumar begon en werd geleid door bisschop Susai Manickam van het bisdom Sivagangai – in de provincie Tamil Nadu gelegen in het zuiden van India. Het was een mooie en plechtige viering. Pater Kumar vertelt verder: “De volgende morgen, zondag 10 januari 2016 om 8.00 uur ‘s morgens heb ik mijn 1e H. Mis opgedragen in mijn dorp Kummangulam (in het bisdom Thanjavur) in dezelfde provincie Tamil Nadu. De viering was in mijn moedertaal Tamil, een van de officiële talen van India. Ik moest even wennen om weer te spreken en te zingen in Tamil, omdat mijn hele priesterstudie in filosofie en theologie – een periode van 11 jaar – uitsluitend in de Engelse taal is geweest. Ik was vanaf mijn 17e in het seminarie en de voertaal is Engels, omdat de seminaristen uit verschillende provincies van India afkomstig waren.”

Missieland
Pater Kumar: “Toen ik diaken was, vroeg de overste van onze congregatie mij in een gesprek of ik bereid ben om elders buiten India te werken; mijn antwoord was ja. De overste had mij toen nog niet gezegd welk land het zou worden. Enkele weken vóór mijn priesterwijding werd me duidelijk dat ik gevraagd zou worden om in Suriname te werken. De officiële bevestiging dat Suriname mijn missieland wordt is op 4 januari 2016 vastgelegd. Op woensdag 15 maart 2016 vertrok ik naar Rome en ik overnachtte in het Moederhuis van de Salvatorianen. In het Moederhuis zetelt het generale bestuur van de Salvatoriaanse congregatie Sociëteit van de Goddelijke Heiland. De naam van de congregatie is afgeleid van de Latijnse naam van de congregatie: Societas Divini Salvatoris (SDS). De naam verwijst dus niet naar de stichter of een heilige, maar naar Jezus, de Heiland of Salvator.”

Parochie Noord
De jonge priester Kumar reisde de volgende dag door naar België en verbleef er tweeënhalve maand: “Twee weken in Hasselt en na Pasen heb ik gedurende vier weken op de Universiteit van Leuven het eerste niveau van de Nederlandse taal gevolgd.” Op de avond van 27 mei 2016 vond een bijzondere viering plaats in de huiskapel van de gemeenschap in Hamont. Pater Jan Verboogen SDS en pater Kumar Irudayasamy SDS ontvingen uit handen van de generale missiesecretaris pater Stijn van Baelen SDS het missiekruis en daarmee hun zending vanwege de congregatie naar hun nieuwe missie in Suriname. Pater Jan zou in september 2016 afreizen naar Paramaribo. Pater Kumar arriveerde op zaterdagmiddag 11 juni 2016 in Suriname en kon in de eucharistieviering in de H. Driekoningenkerk op diezelfde middag worden voorgesteld aan de parochianen door pater Gerard Geyskens SDS +. In oktober 2019 werd pater Kumar benoemd tot pastoor van parochie Noord.

OMHOOG Jaargang 65, editie 04, 24 januari 2021Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: