Koning van mijn hart

Jo-Ann Ooft-Monsels –

2000+ jaar geleden zagen drie koningen een ster. Ze zagen een teken dat een koning is geboren, een koning die tevens Messias is. Deze drie koningen besloten de ster te volgen, totdat ze bij het huis kwamen waar het kind met Zijn moeder was (Matteus 2,1-12). De belofte die gepaard ging met die blinkende ster overmeesterde hun hart in die mate dat een ontmoeting met de kleine koning onvermijdelijk was. Alhoewel de drie koningen kostbare schatten hadden, voelden ze zich niet te hoog of arrogant om in een niet-paleis binnen te stappen en in aanbidding neer te knielen met alle kostbaarheden. Met al hun gewaden en hun aanhang knielden de drie koningen in aanbidding neer voor een klein kind. De jonge leeftijd van dit kiind leidde de koningen niet af om hun kado bij te stellen naar een kleiner kado, gezien de omstandigheden. De koningen hielden het groter doel voor ogen om in goede relatie te zijn met de kleine koning. Ze brachten Hem hulde, ook al zagen de ouders er niet rijk uit. De gewaden van de koning zagen er beter uit dan de omstandigheden van de kleine koning en zijn ouders, maar de rijke koningen lieten zich niet afleiden door uiterlijke omstandigheden en gaven in ruime mate goud en wierook en mirre. De kleine koning, tevens Messias, gaf de koningen een kostbaar geschenk terug. Ze keerden met grote blijdschap in hun hart richting hun woonplaats.

In diezelfde tijd leefde er nog een vierde koning Herodes die zich bedreigd voelde door de geboorte van een kind, een geboorte die in de boeken voorspeld was als de geboorte van een Messias (Lucas 2,11 en Matteus 2,1-12). De hoogmoed en vrees in het hart van Herodes overmeesterden zijn hart in een mate dat hij alle jongens tussen 0-2 jaar liet doden. Zo hoopte Herodes de kleine koning Jezus ook gedood te hebben. Wanneer verkeerde emoties en motieven een mensenhart beheersen heeft dat verdriet, verderf en (geestelijke) dood tot gevolg. Ik kan me nauwelijks het drama voorstellen van een zichtbare vijand die alle jongens doodde. Hoe zullen de families zich gevoeld hebben na zo’n massale kindermoord? Hoe zal de streek eruit gezien hebben na zoveel begravenissen van jonge kinderen die nog een leven voor zich konden hebben. Welke pijn en onmacht domineerde in de harten van de mensen toen ze koning Herodes’ bevel van de kindermoord hoorden?

In alle opzichten is 2021 een spannend jaar voor de wereldbevolking en christenen in het bijzonder. Een onzichtbare vijand komt om een grote mate van verdriet en verderf te zaaien over de hele wereld (Johannes 10,10). Te midden van alle coronabesmettingen, ziekte, dood en toename van inkomensongelijkheid is het heel verleidelijk om toe te geven aan alle leed. Om het maar over ons heen te laten komen en zelfs ons hart te laten beheersen. Die sociaal-economische en ook politieke crisis waarin de wereld zich bevindt, steelt levensvreugde uit mensen harten. Deze verleiding is gevaarlijk voor onze hartgesteldheid, omdat het tegenovergesteld is van de belofte van de Messias. Koning Jezus belooft in de bijbel dat Hij gekomen is om ons een leven van overvloed te geven in verbondenheid met Hem (Johannes 10,10). Er is een verleiding om maar op te geven en het kostbaar plan van ons leven bij te stellen naar betaalbare proporties. Ik hoop dat dit nieuwe jaar met al haar mogelijkheden ons brengt tot de essentie. Het gaat op de eerste plaats om de Here Jezus en het brengen van glorie aan Zijn naam bij alles wat we dit jaar willen ondernemen. Het gaat om een volledige bekering tot de Here Jezus voor onze behoudenis. Hij wil de koning van ons hart zijn. Het gaat om een mindset en hartgesteldheid dat onze lieve Heer onze Geneesheer en Voorziener is, ook in 2021. In Zijn kracht mogen we wijs arbeiden en geloven dat Hij zijn zegen zal geven bij alle positiefs dat we ondernemen (Psalm 1,3). Het gaat om een hartgesteldheid van liefde en vrede en veel hoop in 2021. In die overtuiging wens ik alle lezers van Omhoog een gezegend 2021!!!

OMHOOG Jaargang 62, editie 02, 10 januari 2021Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: