Samenwerken leidt tot kunstwerken

Sandra Soegono-Sijem – 

Het was streng toezien op de naleving van de toen geldende COVID-19-maatregelen. Aan veel parochianen werd ook afgeraden te komen die namiddag op de 20e december jl. Dat mocht de pret bij de ‘opening’, de presentatie van de kerststal en de kerstboom op de berm bij de St.-Antoniusparochie in Lelydorp niet drukken. De mensen die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van deze kunstwerken wilden erbij zijn. Ook u kunt de kunstwerken bewonderen wanneer u over de Indira Gandhiweg langs de St.-Antoniuskerk rijdt, van zondag 20 tot en met zondag 27 december.

COVID-19
Twee jaar geleden ontstond bij de zusters Fransiskas Charitas en de parochies St.-Antonius (Lelydorp) en St.-Jozef (Copieweg) het idee om samen een levende kerststal op te voeren. St.-Antonius is strategisch gelegen langs de drukke Indira Gandhiweg. Het is een mooie plek om middels een levensgrote kerststal de uitbeelding van Jezus’ geboorte te delen met langsrijdende mensen. De levende kerststal is in 2018 en 2019 opgevoerd en de planning was om in 2020 hiermee door te gaan. Het is namelijk ook een activiteit waarbij je veel kinderen en jongeren kan betrekken om ze het geloof te laten beleven en ze te laten voelen dat ze deel uitmaken van onze kerkgemeenschap. Maar in maart 2020 kwam het coronavirus en begonnen wij de invloed hiervan op ons kerkgebeuren te ervaren. In oktober was de situatie nog dezelfde met COVID-19 en toen werd besloten om geen levende kerststal te doen in december. Maar het gevoel om toch iets te doen bleef hangen. In november kwamen wij bij elkaar en toen werd er besloten om een kerststal en kerstboom op te zetten op de berm van St.-Antonius in Lelydorp.

Niet-katholiek
Het idee voor de kerststal hebben wij van internet, ja, Google. Men zegt dat toeval niet bestaat, maar dat toeval het woord is dat God gebruikt als Hij onbekend wil blijven. Dit idee is echt ontstaan uit toevalligheden. Vorig jaar zag een van de commissieleden een foto van een kerststal met silhouetbeelden op internet en ze bewaarde hem gelukkig in haar mobiel. Ze leerde in augustus dit jaar een jonge kunstenaar, Shawn Darmohoetomo, uit de buurt kennen. Shawn is in augustus van dit jaar afgestudeerd van de Nola Hatterman Art Academy en heeft heel veel talent.
Toen de commissie in november bij elkaar kwam om te brainstormen, werd al gauw de foto van de Google- kerststal te voorschijn gehaald en werd Shawn, de kunstenaar, gebeld en gevraagd of hij de silhouetbeelden kon maken. Hij zei gelukkig ja. Shawn heeft heel simpele, mooie silhouetbeelden gemaakt, gebruikmakend van triplex. Wat ik nog mooier vind van Shawn is dat hij als niet-katholiek vrijwillig heeft meegewerkt. 

Kerststal en kerstboom
Tegelijkertijd werden de heren van de maaigroep van St.-Jozef gevraagd of zij dit keer weer de stal konden bouwen. Het enige wat zij nodig hadden was de foto. Het opzetten gaat namelijk veel sneller als de voorbereidingen goed zijn. Wij hebben gemerkt dat het enthousiasme onder de makers veel groter was dit keer. Zij hebben vrijwillig soms doordeweeks en ook nog twee zaterdagen opgeofferd. Gebruikmakend van bamboe en kokos- en andere palmbladeren, hebben zij gezorgd voor een exotisch gevoel in het geheel. Door het gebruik van bamboe en ander natuurlijk materiaal heeft de stal in geld uitgedrukt haast niets gekost. 
Naast de kerststal werd een kerstboom toegevoegd. Deze was gemaakt van petflessen. Hiermee willen wij de mensen aan het denken zetten. Het verzamelen van de petflessen is een leuke bezigheid geweest en ook het opzetten van de kerstboom was een en al fun, maar eigenlijk willen wij de mensen laten zien hoeveel afval er wordt geproduceerd. Petflessen zijn slecht voor het milieu. Wij hopen dat mensen bij het zien van de petflessenkerstboom gaan nadenken waar die petflessen terechtkomen nadat ze leeg zijn. En dat ze beseffen dat er een verandering moet komen in onze levensstijl en onze consumptiekeuzes, willen wij ons milieu beschermen. De constructie van de kerstboom is ook gemaakt door de heren van de maaigroep van St.-Jozef.

Vele handen maken licht werk
In aanloop naar de opzet en uiteindelijke presentatie van het geheel steeg de spanning. Een commissielid sprak van het krijgen van paniekaanvallen met benen die zo warm werden of geen eetlust door zenuwen. Maar een ander stelde gerust met de woorden: “Maak je geen zorgen – unu baka tranga, we hebben zoveel mensen die ons ondersteunen en zich inzetten hiervoor”. En dit is iets waarop wij heel trots mogen zijn bij deze activiteit. Behalve de bouwers en de kunstenaar waren achter de schermen parochianen bezig met het maken van de banner en flyers voor promotie. Denk ook aan de tantes die zorgden voor lunch en lekkere dawet voor de bouwers van de stal. Aan de mannen die hebben gezorgd voor stroom voor de verlichting van de kerststal en kerstlichten in de boom. En de verzamelaars van de petflessen en de mensen die hebben geholpen met het wassen en schoonmaken van de flessen. Anderen die gratis triplex en verf hebben geschonken voor de beelden en parochianen die ervoor zorgden dat het terrein en de berm schoon zijn. En nog zoveel anderen die geholpen hebben.

Volgende idee
Wij mogen heel trots zijn op wat wij samen hebben neergezet en mogen gerust stellen dat dit een brede activiteit is geworden. Daarmee bedoel ik dat niet alleen onze parochianen maar ook andersgelovigen hebben meegewerkt aan deze activiteit. Wij hopen dat onze kerststal de harten van kleine en grote mensen raakt en dat men vooral de tedere liefde van God ziet in dit kunstwerk. U kunt tot en met 27 december nog langsrijden om de kunstwerken op de berm te zien.
Bij de presentatie van deze kunstwerken opperden enkele mensen al het volgende idee: wat als volgend jaar december er bij de andere parochies langs drukke wegen ook een kerststal wordt opgezet? Onze paus schrijft namelijk in zijn de apostolische brief, Admirabile signum, over het belang en de betekenis van de kerststal, dat de kerststal ‘een groot werk van evangelisatie’ is. Wij dachten aan bijvoorbeeld OLV Goede Raad (Welgedacht A) en de Heilige Bernadette (Bernharddorp), beide langs de drukke Indira Gandhiweg. Het is geen slecht idee, toch?

OMHOOG Jaargang 64, editie 50, 20 december 2020Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: