Druppels liefde: verwelkom Jezus met vreugde

Door pater Ricardo Carvalho CSsR –

Deze wekelijkse column is een overweging op de lezing van de zondag. Eerwaarde Ricardo Carvalho CSsR is de parochiepriester van Maria Koningin van de Wereld (Latour) en St.-Franciscus (Livorno).

Lucas 1, 26-38

Lucas de evangelist was bang dat de lezers zijn schrijven op de oude manier zouden lezen. Wat hij wilde aankondigen, was niet alleen maar één nieuwsbericht zoals zoveel andere die door het rijk gingen. Hij wilde dat zijn lezers hun hart moesten voorbereiden: vreugde opwekken, angsten uitbannen en geloven dat God nabij is, klaar om hun leven te veranderen.

Met kunstzinnigheid die moeilijk te evenaren is, herschiep hij een scène waarin hij de boodschap voortbracht die Maria in het meest intieme deel van haar hart hoorde om de geboorte van haar zoon Jezus te verwelkomen. We kunnen ons allemaal met haar verenigen om de Heiland te verwelkomen. Hoe kunnen we ons voorbereiden om met vreugde een God te ontvangen die geïncarneerd is in de tedere mensheid van Jezus?

Verheugen. Dit is het eerste woord dat iemand hoort die bereid is een goede ervaring te beleven. Vandaag weten we niet hoe we moeten hopen. We zijn net als ongeduldige kinderen die het nu direct willen. We weten niet hoe we oplettend moeten zijn om onze diepste verlangens te kennen. We zijn gewoon vergeten hoe we op God moeten wachten en we weten niet langer hoe we vreugde kunnen vinden.

We verliezen het beste deel van het leven. We zijn tevreden met tevredenheid, plezier en afleiding die het welzijn versterken. We weten dat het verkeerd is. We durven niet te geloven dat God, Degene die we met eenvoudig geloof verwelkomen, nieuwe wegen naar vreugde voor ons kan ontdekken.

Wees niet bang. Vreugde is onmogelijk als we vol angsten leven die ons van binnenuit en van buitenaf bedreigen. Hoe te denken, voelen en handelen op een positieve en hoopvolle manier? Hoe kunnen we onze machteloosheid en lafheid vergeten om het kwaad het hoofd te bieden?

We zijn vergeten dat de zorg voor ons innerlijke leven belangrijker is dan alles wat van buitenaf op ons afkomt. Als we van binnen leeg leven, zijn we voor alles kwetsbaar. Ons vertrouwen in God verwatert en we weten niet hoe we ons moeten verdedigen tegen wat ons schade berokkent.

De Heer is met je. God is een creatieve energie die goed is en goed voor ons wil. We leven niet alleen, verloren in het universum. De mensheid wordt niet verlaten. Waar halen we ware hoop vandaan? Is het niet uit het ultieme mysterie van het leven? Alles verandert als een mens zich door God vergezeld voelt.

Gebed:
Vader, vervul mij met Uw genade, zoals U deed met Maria. Zodat ik net als zij trouw kan zijn aan Uw heilsplan voor de mensheid.Categorieën:column, geloof en leven

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: