Druppels liefde: getuigen van het licht

Door pater Ricardo Carvalho CSsR –

Deze wekelijkse column is een overweging op de lezing van de zondag. Eerwaarde Ricardo Carvalho CSsR is de parochiepriester van Maria Koningin van de Wereld (Latour) en St.-Franciscus (Livorno).

Johannes 1, 6-8. 19-28
Het is merkwaardig hoe het vierde evangelie de figuur van de doper presenteert. Hij is een man, zonder enige kwalificaties of precisie. Er valt ons niets te vertellen over zijn afkomst of sociale toestand. Hij weet zelf dat het niet belangrijk is. Hij is niet de Messias, noch Elia, noch zelfs de Profeet op wie we allemaal wachten. Hij ziet zichzelf alleen als “de stem van iemand die in de woestijn roept: bereid een weg voor de Heer”. God zendt hem echter als “getuige van het licht”, in staat om ieders geloof wakker te schudden. Een persoon die licht en leven kan verspreiden. Wat betekent het om getuige te zijn van het licht?

Een getuige is als Johannes. Hij is niet belangrijk. Hij probeert niet origineel te zijn of de aandacht te trekken. Hij probeert niemand te beïnvloeden. Hij leeft zijn leven eenvoudig en overtuigend. Het is te zien dat God zijn leven verlicht. Hij straalt het uit in zijn manier van leven en geloven.

De getuige van het licht praat niet veel, maar is een stem. Hij heeft iets onmiskenbaars. Hij communiceert wat hem tot leven brengt. Hij zegt geen dingen over God, maar deelt “iets”. Hij onderwijst geen religieuze leer, maar hij nodigt uit tot geloof. Zijn leven van getuigen trekt en wekt belangstelling. Hij geeft niemand de schuld, veroordeelt niet. Hij verspreidt vertrouwen in God, vrij van angsten. Hij opent altijd paden. Hij is als de Doper, die de weg des Heren bereid.

De getuige voelt zich zwak en beperkt. Vaak bevestigt hij dat zijn geloof geen sociale steun of weerklank vindt. Hij wordt zelfs omringd door onverschilligheid of afwijzing. Maar Gods getuigenis oordeelt niemand. Hij ziet anderen niet als tegenstanders die moeten worden bestreden of overtuigd: God weet hoe hij elk van Gods zoons en dochters moet ontmoeten.

Er wordt gezegd dat de wereld van vandaag verandert in een “woestijn”, maar de getuige onthult ons dat iemand weet van God en liefde, iemand weet van de “bron” en hoe we de dorst naar geluk die we in mensen vinden kunnen kalmeren. Het leven is vol kleine getuigen. Het zijn gelovigen die eenvoudig en nederig zijn, alleen bekend in hun omgeving. Zeer goede personen. Ze leven uit waarheid en liefde. Ze “bereiden de weg” voor ons naar God. Ze zijn de beste die de kerk te bieden heeft.

Mediteren over gebed:
Probeer voor de aanwezigheid van God open te staan voor contact met je eigen innerlijke realiteit, zodat wat je leven ondersteunt en waardig is, aan de oppervlakte zal komen.
Heer Jezus, net als Johannes de Doper, wil ik mij volledig tot uw dienst stellen en de wereld het getuigenis geven van uw licht.Categorieën:column

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: