Paus accepteert ontslag van Mgr. Emmanuel Lafont

Door Melvin Mackintosh –

In een vorige week uitgegeven persbericht maakt de Antilliaanse bisschoppenconferentie (AEC) bekend dat paus Franciscus het ontslag van monseigneur Emmanuel Lafont op diens verzoek heeft aanvaard. Mgr. Lafont is sinds 2004 bisschop van Cayenne, Frans-Guyana. Bisschop Lafont had het verzoek voor ontslag ingediend bij de Heilige Stoel wegens het bereiken van de canonieke grens van 75 jaar, de leeftijd voor het uitoefenen van het ambt van bisschop.

Geboren op 26 oktober 1945, werd Emmanuel Lafont na studies in theologie aan de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit en aan het Pauselijk Bijbelinstituut in Rome, in 1970 tot priester gewijd voor het bisdom Tours. Van 1983 tot 1994 was hij fidei donum-priester in Soweto, Zuid-Afrika en nam deel aan de strijd tegen apartheid. Van 1994 tot 1996 was hij vice-rector van het Pretoria-seminarie. Van 1997 tot 2002 was Emmanuel Lafont directeur van de Pauselijke Missiewerken (PMW), secretaris van de Bisschoppelijke Commissie van de Universele Missie en van het Bisschoppelijk Comité voor Missionaire Coöperatie, allemaal in Frankrijk. Daarna werd hij parochiepriester in Langeais tot aan zijn benoeming tot bisschop van Cayenne in 2004.

Mgr. Emmanuel Lafont heeft nog niet aangegeven hoe en waar hij zijn missie als bisschop-emeritus denkt voort te zetten.

OMHOOG Jaargang 64, editie 46, 22 november 2020

Mgr. Emmanuel Lafont, bisschop van Cayenne in Frans-Guyana (2e van links), maakte ook deel uit van de delegatie van de Antilliaanse bisschoppenconferentie die in 2019 participeerde in de synode voor de Amazone in Rome.


Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: