Druppels liefde: het leven is alleen voor God

door pater Ricardo Carvalho CSsR –

Deze wekelijkse column is een overweging op de lezing van de zondag. Eerwaarde Ricardo Carvalho CSsR is de parochiepriester van Maria Koningin van de Wereld (Latour) en St.-Franciscus (Livorno).

Matteüs 22, 15-21

Moderne exegese laat geen twijfel bestaan. Wat voor Jezus het eerste is, is leven, noch religie. Het volstaat om het traject van zijn activiteit te analyseren. Hij wordt altijd gezien bezorgd over het opvoeden en ontwikkelen, midden in die samenleving, van een gezonder en waardiger leven.

Laten we eens nadenken over de manier waarop hij handelt in de wereld van de zieken: Jezus komt dichter bij degenen die hun leven verminderd, bedreigd of onzeker leiden, om in hen een voller leven te laten ontwaken. Laten we eraan denken dat hij de zondaars nadert: Jezus biedt hun de vergeving aan waardoor ze een waardiger leven leiden, gered van vernedering en afwijzing. Laten we ook denken aan degenen die bezeten zijn door demonen, die niet in staat zijn om hun bestaan ​​te beheersen: Jezus bevrijdt hen van een leven dat vervreemd en verstoord is door het kwaad.

Zoals Jon Sobrino heeft benadrukt, zijn de armen degenen voor wie het leven een zware last is, aangezien ze niet met de minste waardigheid kunnen leven. Deze armoede is het meest in strijd met het oorspronkelijke plan van de Schepper van het leven. Waar een mens niet waardig kan leven, daar lijkt Gods schepping verdorven en teniet te doen.

Daarom was Jezus zo bezorgd over het concrete leven van de boeren van Galilea. Het belangrijkste dat zulke mensen nodig hebben, is leven en leven met waardigheid. Het is niet het uiteindelijke doel, maar het is op dit moment het meest urgente. Jezus nodigt hen uit om te vertrouwen op de uiteindelijke redding van de Vader, maar hij doet het door de mensen te redden van ziekte en door ziekte en lijden te verlichten. Hij kondigt hun het definitieve geluk in Gods boezem aan, maar hij doet het door waardigheid, vrede en vreugde in deze wereld te introduceren.

Soms leggen wij christenen het geloof uit met zo’n warboel van concepten en woorden dat op het uur van de waarheid maar weinigen begrijpen wat precies Gods regering is waarover Jezus spreekt. De dingen zijn echter niet zo ingewikkeld. Het enige dat God wil is dit: een menselijker leven voor iedereen en dat nu begint, een leven dat zijn volheid bereikt in het eeuwige leven. Daarom mogen we nooit een caesar geven wat van God is: het leven en de waardigheid van Gods kinderen.

Mediteren over gebed:
Als volgelingen van Jezus moeten we naar hem opzien voor inspiratie en aanmoediging om vrij en in solidariteit te leven.
Het evangelie van Matteüs roept de volgende vraag op: voel ik me “een denarie van keizer”? Voel ik me als een beeld van God?Categorieën:geloof en leven, Overwegingen

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: