Druppels liefde: vergeven doet ons goed

Door pater Ricardo Carvalho CSsR –

Deze wekelijkse column is een overweging op de lezing van de zondag. Eerwaarde Ricardo Carvalho CSsR is de parochiepriester van Maria Koningin van de Wereld (Latour) en St.-Franciscus (Livorno).

Matteüs 18, 21-35

De grote scholen voor psychotherapie hebben de genezende kracht van vergeving nauwelijks bestudeerd. Tot voor kort erkenden psychologen dat het geen rol speelde bij de ontwikkeling van een gezonde persoonlijkheid. Ze hebben ten onrechte gedacht – en blijven denken – dat vergeving een puur religieuze houding is.

Aan de andere kant is de boodschap van het christendom vaak gereduceerd tot het aansporen van mensen om genereus te vergeven, door dat gedrag te baseren op de vergeving die God ons geeft, maar zonder veel meer te leren over de paden die moeten worden bewandeld om tot vergeving te komen van het hart. Het is dan ook niet vreemd dat er mensen zijn die bijna volledig onwetend zijn over het proces van vergeving.

Vergeving is echter noodzakelijk om op een gezonde manier samen te leven: in het gezin, waar de wrijvingen van het dagelijkse leven vaak spanningen en conflicten kunnen veroorzaken; in vriendschap en liefde, waar men moet weten hoe te handelen ondanks vernederingen, leugens en mogelijke ontrouw; in verschillende situaties van het leven waarin we moeten reageren op agressie, onrechtvaardigheid en misbruik. Wie niet weet hoe hij moet vergeven, kan voor altijd gewond raken.

Er is iets dat vanaf het begin moet worden verduidelijkt. Velen denken dat ze niet in staat zijn om te vergeven omdat ze woede verwarren met wraak. Woede is een gezonde reactie van irritatie op het lijden van belediging, agressie of onrecht: de individuele rebelleert bijna instinctief om het leven en de waardigheid te verdedigen; de wraakzuchtige persoon probeert schade aan te richten, te vernederen en zelfs te vernietigen wie hem kwaad heeft gedaan.

Vergeven betekent niet noodzakelijkerwijs woede onderdrukken. Integendeel, het onderdrukken van deze aanvankelijke gevoelens kan schadelijk zijn als de persoon een woede opbouwt die veel later zal worden afgewend tegen andere onschuldige personen of tegen onszelf. Het is gezonder om de woede te herkennen en te accepteren, en misschien de woede en verontwaardiging met iemand anders te delen.

Later zal het gemakkelijker zijn om te kalmeren en de beslissing te nemen om de wrok of de fantasieën van wraak niet te blijven voeden, om onszelf niet meer schade te berokkenen. Het geloof in een vergevensgezinde God is daarom voor de gelovige een onschatbare stimulans en kracht. Wie de onvoorwaardelijke liefde van God leeft, zal uiteindelijk gemakkelijker vergeven.

GEBED
Heer Jezus, laat mij inspireren door de houding van de Vader, die iedereen onbeperkte vergeving schenkt.Categorieën:column, geloof en leven, Overwegingen

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: