Eenzaam in de menigte

Jo-Ann Monsels –

Verdwaald
Op een ongewone, koude avond stond ik op het Copacabanastrand van Brazilië. Het was een ongewone avond in die zin dat katholieke jongeren paus Franciscus zouden horen spreken op het strand. Het was ook een koude avond door de koele zeebries. Het was vooral een koude avond, omdat ik in de menigte op het strand verdwaald was. Eenzaamheid heeft een temperatuur: ze is ijskoud. Het ergste was eenzaamheid voelen te midden van duizenden katholieke jongeren om me heen. Iedereen leek blij om de paus te zien. Iedereen was in zijn eigen groep en in zijn eigen taal bezig de ontmoeting met de paus toe te juichen met vlaggen. En door al die vlaggen kon ik de Surinaamse vlag niet vinden. Ik was verdwaald in de menigte.
Ik wist niet wie ik kon toevertrouwen die avond dat ik verdwaald was. Vele christenen om me heen spraken mijn taal niet en verstonden ook geen Engels. En in een wereld van prostitutie en mensenhandel is voorzichtigheid geboden. Eerlijk is eerlijk. Ik kende de weg naar onze verblijfplaats helemaal niet die avond. Meerdere christenen om me heen waren buitenlanders of christenen uit andere delen van Brazilië. In de menigte was er een goedhartige, jonge misdienaar die Gabriel heette. Hij kwam uit Sao Paulo en was niet bekend met de omgeving. Hij zocht wel een oude dame voor mij die me weer veilig met de bus naar ons logeeradres bracht. Ik ben dankbaar voor de manier waarop de Here God nabij was, terwijl ik me moederziel alleen voelde op het strand. Hij was nabij in de vorm van de misdienaar Gabriel en Hij was nabij in de vorm van de oude oma die me naar huis bracht.

Door covid-19 verbonden
Misschien zijn er wel eerder mensen verdwaald of verloren in onze geloofsgemeenschap, maar we bemerken het niet door de drukte van elke dag. Het valt niet op, omdat we hard bezig zijn met onze eigen zaken op orde te stellen. Door de covid-19-situatie lijkt de wereld meer verbonden dan ooit tevoren. Er waren al eerder ziekten die op meerdere plekken ter wereld tegelijk voorkwamen, maar ze hadden onze aandacht niet zoals bij covid-19. Er waren al eerder wantoestanden die te maken hadden met armoede, slechte gezondheidszorg en vernietiging van het milieu, maar ze hadden onze aandacht ook niet zoals bij covid-19. Covid-19 toont dat zaken onze aandacht krijgen wanneer het probleem niet enkel meer bij de ander is. We voelen ons pas echt verloren en hopeloos wanneer de situatie in ons nadeel begint te vallen. Misschien niet zo toevallig toont deze covid-19-situatie dat de bevolking in Brazilië ons gebed kan gebruiken, net zoals ik heel dringend gebed kon gebruiken op die koude avond op het Braziliaanse strand.

Alom vertegenwoordigd
Covid-19-social-distancingmaatregelen maken het fysiek heel moeilijk om nabij personen te komen die in nood zijn. De gesloten kerken verminderen enerzijds community spreiding, maar creëren ook een onzekere situatie. Kerken vervullen niet zelden een laagdrempelige psychologische en sociale hulp in de gemeenschap. Voor sommige bejaarden was de kerkgang een hoogtepunt om iedere week mee te starten. Nu zijn deze bejaarden, oudere paters, voorgangers en gelovigen met onderliggende aandoeningen de meest kwetsbaren in onze geloofsgemeenschap. We hebben de Here Jezus dringend nodig in de vorm van geneesheer. We hebben ook dringend nodig dat de Here God alom vertegenwoordigd is. We hebben de Here God in 2020 nodig zoals we Hem nog nooit nodig hebben gehad. God is onze hoop en in Hem is er zeker een goede toekomst. Hij is onze Koning en kracht. Wie gelooft in de naam van de Here Jezus is als een parel in de handen van de levende God. Uiteraard kunnen deze waarheden uit onze Bijbel abstract overkomen voor wie zich verloren voelt. Daarom is mijn gebed dat de Here God ook kan komen tot eenzame mensen in de vorm van een telefoongesprek of een oprechte attentie via internet. Door covid-19 leren we nieuwe manieren van kerk-zijn. We leren dat de Here God op diverse out of the box manieren de ongewone kilte kan verdrijven.

OMHOOG Jaargang 64, editie 33, 23 augustus 2020

Strand van Copacabana (Foto: Jo-Ann Monsels)


Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: