Gedwongen thuisblijven, geef aandacht

Door Riet Djasmadi –

Kwetsbaren
We leven in een tijd van een pandemie van het covid-19-virus. Een onzichtbare vijand voor de mens die de wereld en nu ook Suriname in de greep heeft. Hierdoor is de samenleving verstoord. De medische deskundigen adviseerden aanvankelijk dringend om thuis te blijven door een avondklok in te stellen voor onze eigen veiligheid en die van onze medemens. Een week na de verkiezingen van 25 mei 2020 was er de uitbraak van het virus en werd het advies van thuisblijven omgezet in een verbod om de straat op te gaan. Suriname was in lockdown, op slot. Met de letter van de familienaam mocht je eenmaal per week de straat op om voedingsmiddelen te kopen.
Het virus grijpt snel om zich heen en treft vooral de mensen met een zwak afweersysteem. Volgens deskundigen, en het is in de praktijk ook gebleken, zijn het nu net de senioren. Met name de senioren met onderliggende klachten zoals hoge bloeddruk, hartaandoeningen en diabetes hebben grote kans door het virus te worden getroffen. Hierdoor zijn de senioren dus zeer kwetsbaar en zij zijn extra gedwongen thuis te blijven, weg te blijven van hun medemens zonder warme brasa’s en handen schudden.

Dagelijks brood
Voor veel senioren is thuiszijn niet vreemd, maar om gedwongen thuis te moeten blijven met een gevaar voor het virus dat op de loer ligt, geeft dit snel een benauwd en angstig gevoel. Een senior heeft een levensgeschiedenis opgebouwd met mooie herinneringen, maar vaak ook met zware tegenslagen en rouwperiodes. Normaal al gaat de levensgeschiedenis door de gedachten van de senior. Vooral in deze tijd kunnen nare gevoelens gemakkelijk blijven hangen, omdat we dagelijks de nare gevolgen over het virus te horen krijgen in de media en van onze omgeving. Rust vinden is dan niet gemakkelijk.
In Spreuken 17 vers 22 lezen we: Een vrolijk hart bevordert een goede gezondheid, een sombere geest verzwakt het lichaam. Je hart vrolijk maken kan helpen door dagelijks via sociaal media, als men daarover beschikt, te luisteren en te kijken naar de vieringen voorgegaan door pater Kumar (Parochie Noord, red.) en ook door te luisteren naar Radio Emmanuel. Door te kijken en te luisteren hoort men over het Woord van God, ons dagelijks Brood. Ook al geeft deze manier van luisteren en kijken niet het mooie gevoel zoals een bezoek aan de kerk, maar men kan zich wel verbonden voelen met de parochie en de overwegingen ter harte nemen.

Ondersteunen en opvrolijken
In de media horen we meningen dat het virus van God komt om ons tot bezinning te laten komen over ons egoïsme en over de natuur. Maar God heeft het beste voor met de mensen, omdat God liefde is. Hoe zou het virus dan van God komen? God helpt ons door deze pandemie heen. Marcus 9 vers 23 zegt: Toen zei Jezus tegen hem: Óf ik iets kan doen? Alles is mogelijk voor wie gelooft. God heeft zich voor ons beschikbaar gesteld en daarom kunnen we bidden, spreken tot God en Hem vragen om ons bij te staan, om ons gezond door deze pandemie te leiden. Helaas zijn er doden en veel zieken door het virus te betreuren. Over een gebed voor genezing zegt Lucas 10 vers 9: Genees de zieken die er zijn en zeg tegen hen: Het koninkrijk van God heeft jullie bereikt.
Nu de activiteiten voor de senioren van Parochie Noord stil liggen en bezoek van familie en kennissen niet mogelijk is, om het virus tegen te gaan, is er juist behoefte aan contact met de medemens. Sommige senioren kunnen wegens hun lichamelijke toestand niet de straat op voor hun boodschappen. Laten we rondom ons kijken wie als senior alleen woont en zeker wat aandacht nodig heeft. Pak de telefoon en bel hem/haar even om te kijken hoe het met hem/haar gaat; maak een praatje en doe een boodschapje. De senior zal je dankbaar zijn. Zo zijn we tijdens deze pandemie allemaal parochianen die elkaar ondersteunen om ons hart op te vrolijken.
Een gebed tot de Heilige Geest uit het gebedenboek Verheft uw hart:
Kom Heilige Geest,
vervul de harten van Uw gelovigen
en ontsteek in hen het vuur van Uw liefde.
Zend Uw Geest uit en alles zal worden herschapen.
En Gij zult het aanschijn van de aarde hernieuwen.
God die de harten van de gelovigen
door de verlichting van de Heilige Geest hebt onderwezen;
geef ons in die Geest de ware wijsheid
en dat wij ons altijd over Zijn vertroosting mogen verblijden.
Door Christus onze Heer, Amen.

OMHOOG Jaargang 64, editie 27, 12 juli 2020Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: