Wanneer ik te communie ga, ontvang ik God helemaal

Door Dyani Mitro

Sacramentsdag (Corpus Christi)
Als christenen staan we vaak niet bij stil wat deze dag eigenlijk precies is en wat deze dag voor ons christenen betekent. Sacramentsdag is de dag waarop wij rooms-katholieken ons christen-zijn vieren. Het wordt ook het hoogfeest van het Allerheiligst Sacrament genoemd, een hoogfeest binnen de katholieke kerk. Op dit feest vieren wij dat Jezus Christus zich in de gedaante van brood en wijn aan de gelovigen wil geven als voedsel en voortdurend onder ons wil verblijven door Zijn werkelijke tegenwoordigheid. Deze dag is altijd tien dagen na Pinksteren en wel op de tweede donderdag na Pinksteren. Dit jaar valt Sacramentsdag op donderdag 11 juni 2020. Het is voor ons christenen een heel belangrijke dag.

COVID-19-crisis
Vanwege de covid-19-crisis in de wereld is het contact tussen ons christenen en onze Lieve Heer verstoord geraakt. We hebben voor het eerst het belangrijkste feest (Pasen) van ons christenen virtueel moeten vieren, wat voor heel veel mensen niet traditioneel was. Pasen is de basis van ons geloof als christenen. Wij houden hieraan vast, want door zich op te offeren heeft Jezus ons gered en verlost van alle zonden. Ook onze persoonlijke betrokkenheid werd gemist dan wanneer wij samen met de parochiegemeenschap dit feest zouden vieren.
Kunnen we in deze covid-19-crisis ook zeggen dat wij als mensen niet meer luisteren naar de stem van God? Wij mensen zijn ongehoorzaam aan onze Lieve Heer, zoals in het scheppingsverhaal Adam en Eva ongehoorzaam waren aan God. Schamen wij ons soms ook voor God wanneer wij verkeerde dingen hebben gedaan tegen ons geloof in? Zoals ook Adam en Eva zich schaamden voor God?

Deel van ons leven
Wij christenen dienen een gezonde en open relatie met God te hebben. Wanneer wij parttime christenen zijn, dienen wij onze relatie te herstellen met Hem om zo beter naar Zijn stem te luisteren. Het contact tussen ons christenen en God mag ons niet het gevoel geven dat Hij een angstaanjagende God is, een God die ons straft wanneer wij fouten maken en ons beloont wanneer wij goed doen. Nee, wij als christenen bepalen onze eigen afstand met God!
Door Zijn Zoon Jezus Christus is God mens geworden. Hij heeft ons zo liefgehad dat hij voor ons gestorven is aan het kruis. God wil voor iedereen bereikbaar zijn, niet alleen voor ons trouwe parochianen, maar ook voor de mensen die niet weten en durven om de eerste stap te zetten. Onze Lieve Heer wil altijd contact met ons hebben door te communiceren door middel van tekens, gesprekken tussen u en uw medemens.
Als christenen mogen wij Hem ontvangen tijdens het hoogste moment in de heilige mis en wel tijdens het te communie gaan. Dit is het nieuwe verbond van God, waarbij wij Hem ontvangen in de vorm van de heilige hostie. Wanneer wij God ontmoeten tijdens de eucharistieviering, zijn wij ons ervan bewust dat Hij een deel van ons leven is.

Waardige kinderen van God
Wanneer ik te communie ga, ontvang ik God helemaal, en zeg ik JA op het verbond dat ik met Hem heb gesloten. Ik zeg JA op de manier van Zijn leven, ik zeg JA op de liefde en vergeving, de nederigheid en dienstbaarheid, die Hij heeft getoond zonder te twijfelen. Ik weet dat door het verbond met God ik ondersteund word op mijn levenspad. Het geeft mij moed, kracht om te volharden in zijn werk; dat ik de moed niet opgeef, niet boos of verbitterd word wanneer mij onterecht iets wordt aangedaan, en dat ik altijd Zijn liefde dien uit te dragen.
Op Sacramentsdag mogen wij verheugd zijn. We zijn met Christus verbonden door aan tafel met Hem te gaan. Moge wij hierdoor uitgroeien tot waardige kinderen van God. Ik wens u allen een zalige communie of ook wel een gezegende Sacramentsdag toe. Amen.

OMHOOG Jaargang 64, editie 22, 7 juni 2020Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: