Valemtime en liefde

Chequita Goedschalk –

Valentijn
Vrijdag 14 februari jl. werd er wereldwijd valentine gevierd of zoals de oudjes het uitspreken: valemtime. Wat is valentine eigenlijk of de betekenis achter valentine? Volgens de legende kwam een jong paar bij bisschop Valentijn met het verzoek hen te trouwen. De man was een heidense soldaat, de vrouw een christen. Valentijn vond de liefde zwaarder wegen dan de wetten van de keizer, en huwde het stel. Al gauw kwamen meer paren met hetzelfde verzoek. Hij werd aangegeven en gearresteerd. Toen hij voor de keizer moest verschijnen, probeerde hij die te bekeren. Claudius voelde zich beledigd en liet Valentijn martelen en onthoofden. Dat gebeurde op 14 februari, maar welk jaar het was, is onduidelijk. Voordat het vonnis werd uitgevoerd, zag Valentijn nog kans het dochtertje van de gevangenisbewaarder een briefje toe te stoppen; van je Valentijn, stond erop.
Volgens een ander verhaal kwam een cipier (of de stadhouder van Rome) bij de toen al in de gevangenis zittende Valentijn met het verzoek zijn blinde dochter te genezen. Valentijn zorgde voor een geneesmiddel, maar dat werkte niet. Op de dag van zijn onthoofding probeerde de vader van het meisje nog wanhopig het vonnis tegen te houden, maar tevergeefs. Na Valentijns terechtstelling ontving het meisje een klein briefje van Valentijn waaruit een gele bloem viel. Als mensen hem om raad vroegen gaf Valentijn hun een bloem, vandaar de bloemengroet op Valentijnsdag. Op het briefje stond van Valentinus en direct kon ze weer zien. Volgens de legende werd de vader daarna bekeerd tot het christendom.

Liefde
Valentine betekent voor velen je geliefde extra verwennen. Als je een secret crush hebt, stuur je op deze dag hem of haar een bloemetje met een kaart erop: van je valentine. Valentijn heeft met liefde te maken. Liefde die je hebt voor je ouders, broers, zusters, je wederhelft, je vriend(in), maar ook liefde voor een speciaal familielid of iemand die je zeer dierbaar is. Liefde wil zeggen om elkaar geven, elkaar genegenheid geven. Liefde wil zeggen: ik help je met je huiswerk, met het afwassen van het vaat, maar het kan ook gewoon een knuffel zijn, in Suriname zeggen we een brasa geven, wanneer iemand het nodig heeft. Liefde wil ook zeggen jezelf lief hebben, voordat je een ander kan liefhebben. Als je jezelf niet liefhebt, kan je ook niet in de spiegel naar je eigen ik kijken en zeggen ik hou van jou. Hoe kan je dit dan aan iemand anders zeggen?
Valentine is een mooi feest, waarbij geliefden elkaar nog meer de liefde naar elkaar toe wijzen. Maar zoals ik al aanhaalde is het niet alleen voor geliefden, maar ook voor iedereen die u graag ziet en mag. In de bijbel komen we zeker 106 teksten tegen die over liefde gaan. Een van de bekendste is: de liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan. (1 Korintiërs 13,4-5.) Deze tekst geeft aan hoe we met de liefde moeten omgaan naar jezelf en naar elkaar toe. Een tekst om na te denken wat liefde voor jou betekent.

106 Bijbelteksten
En dan de vraag: wat betekent liefde voor jou en voor je omgeving? Een vraag die ik graag wil meegeven om aan het begin van de veertigdagentijd erover na te denken. En vooral bij jezelf na te gaan wat het voor je betekent en je omgeving. We leven nu in een periode, waarbij bijna iedereen op zijn minst 1 keer per dag een scheldwoord uit of een scheldkanonnade over zich krijgt. Vooral als we in het verkeer zijn. Ik maak me er ook schuldig aan, maar dan heb ik me zoon naast me die dan echt elke keer opnieuw zegt: ”Mama, is het nodig? God houdt er niet van”. Dan voel ik me schuldig, ja, waardoor ik nu er echt op probeer te letten niet zo snel naar een scheldwoord te grijpen, maar een liefdevol gebed naar de persoon uit te spreken. Maar geloof me, het is niet zo eenvoudig. Om terug te komen op de 106 bijbelteksten, ik hou u enkele voor die u mag gebruiken voor uzelf om over de vraag na te denken:
Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf. (Matteüs 22,39)
Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Er is geen wet die daar iets tegen heeft. (Galaten 5,22-23)
Lieve vrienden, wij moeten elkaar liefhebben. Want de liefde komt van God. Iedereen die liefheeft, is een kind van God en kent God. (1 Johannes 4,7)
Laat uw liefde oprecht zijn. Verafschuw het kwaad en wees het goede toegedaan. (Romeinen 12,9)
Al had ik de gave om te profeteren en doorgrondde ik alle geheimen, al bezat ik alle kennis en had ik het geloof dat ik bergen kan verplaatsen – had ik de liefde niet, ik zou niets zijn. (1 Korintiërs 13,2)
Ik hoop dat we zo met elkaar een stukje liefde kunnen uitstralen naar elkaar en elkaar zo kunnen helpen in de liefde. Ik wens u een liefdevol begin van de vastentijd en bezinningstijd: dat we in deze periode meer over LIEFDE mogen nadenken en hoe we ermee kunnen omgaan. Tot slot, broeders en zusters, groet ik u. Beter uw leven, neem mijn vermaningen ter harte, wees eensgezind, leef in vrede met elkaar – dan zal de God van de liefde en de vrede met u zijn. (2 Korintiërs 13:11)

OMHOOG Jaargang 64, editie 07, 23 februari 2020Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: