Herdenking 133e sterfdag zalige Petrus Donders

Wielfred T. Tjin A Tam (Stichting Devotie Petrus Donders) –

Eerbetoon
Dit jaar hebben in totaal ruim 100 personen met hun aanwezigheid eer betoond aan Petrus Donders in de eucharistievieringen (in de kathedrale basiliek) of op bedevaart naar Batavia. Vele anderen hebben in de stilte van hun omgeving op hun eigen wijze en in hun eigen tijd de sterfdag van zalige Petrus Donders herdacht. Ook heeft een grote groep luisteraars van Radio Immanuel om 15 uur op die dinsdag 14 januari jl. de kruisweg van Batavia kunnen meevieren en meebidden.

Aandacht in vieringen
Op 14 januari – de sterfdag – waren er twee eucharistievieringen. Om 06.30 uur ging pater Noordermeer voor in de dienst en om 12 uur was er een eucharistieviering waarin pater Kross voorging. Beide priesters belichtten het leven en de werken van onze zalige Petrus Donders in relatie tot lezingen van de dag. Na de dienst gingen de aanwezigen (ruim 50 personen in de ochtendviering en 35 in de middagviering) naar zijn prachtige graftombe voor stil gebed of om er een kaarsje te branden. Later in de vooravond, in de Antonius’ lofviering in de St.-Rosakerk heeft pater Noordermeer ook aandacht besteed aan Petrus Donders. De zalige Petrus Donders was voorwaar een bijzondere dienaar Gods die zich ten volle gaf aan de armen en de ernstig zieke melaatse medemensen. Zo kwetsbaar als hij was heeft hij toch 45 jaar lang gearbeid in ons geliefd land. In de stad en in het district Coronie waren het in totaal 18 jaren en op Batavia 27 jaren.

Bedevaart
Een kleine delegatie – Jacinta, Georgette, Joan, Latifeh, Loris, Marijke, Finette, Ann, Emmy, pater Noordermeer en Wielfred – is op zaterdag 18 januari 2020 op bedevaart gegaan speciaal in verband met de 133e sterfdag van onze zalige. Het was een prachtige en devotionele bedevaartdag. Bij elke bedevaart naar Batavia zijn de ervaringen anders. Tijdens de busrit op weg naar Boskamp geniet je van de natuur aan weerszijden van de weg: prachtige stukken bos onderbroken door percelen land beplant met diverse groentesoorten, manjabomen in bloei, lange rijen dragende kokosnootbomen, een goot met mooie roze waterlelies, bloeiende bougainvilles. Het is een prachtig schouwspel en geeft rust. Erg jammer dat je nog hier en daar zwervend plastic afval ziet. Wij beseffen nog onvoldoende dat wijzelf ons milieu moeten schoonhouden.

Indrukwekkend
De boottocht van Boskamp naar Batavia is ook altijd boeiend. Deze keer waren we in een (onoverdekte) boot voor maximaal 13 personen met een 15pk aanhangmotor. Bootsman Andy voer niet ver van de oever in een matige snelheid. Je kon dan genieten van Gods schepping: het Coppename-oerwoud, deel van het immense Amazoneregenwoud. Vooral de prachtige mangrovevegetatie (de luchtwortels) valt op. Indrukwekkend en bewonderenswaardig allemaal. Op Batavia genoten wij van de prachtige fluitconcerten van de vogels – papegaaien en parkieten -die (hoog) in de bomen huizen. Het fluiten ging zonder onderbreking door tot na ons vertrek. Tijdens de kruiswegviering onderbrak pater Noordermeer de tocht om enkele momenten te luisteren naar het gefluit.

In stilte overdenken
Tijdens de eucharistieviering ging pater Noordermeer ook in op de 2 mooie lezingen en legde een treffend verband met zalige Petrus Donders en Batavia, waar Petrus Donders gewerkt heeft, is gestorven en ook werd begraven. Lezing uit het boek Exodus, 3,1-11: De roeping van Mozes om de ellende van Gods volk in Egypte te verlichten. Vergelijk ook de roeping, de zending van pater Donders en het lot van de melaatsen op Batavia toen. Evangelie volgens Mat. 25,31-46: Wat gij de minsten der mijnen hebt gedaan, hebt gij aan Mij gedaan. Dit deel van het evangelie heeft pater Noordermeer ook op muziek gezet. Na de lezingen en de preek was er gelegenheid om een en ander – de tocht naar Batavia, de lezingen, de natuur – in stilte te overdenken. Rond 17.30u bracht buschauffeur Annand, vanuit Boskamp aan één stuk doorrijdend, ons veilig terug naar de plaats van vertrek, het achtererf van de kanselarij.

Misintenties
Misintenties van de pelgrims voorgelezen in de eucharistieviering:
Voor Giovanni Mavaël, mijn overleden kleinzoon. Voor zijn moeder voor kracht en zegen, ook aan de hele familie.
Voor vrede in de wereld en een gezegend Suriname.
Voor een mooie toekomst van een jong echtpaar, dat zijn wensen en verlangens in vervulling mogen gaan.
Voor succes bij de studie en bouw.
Voor een goede toekomst met een betrouwbare en goede metgezel.
Voor vrede, gezondheid en harmonie van de familie.
Voor gezondheid en wijsheid van een gezin.
Voor het goede bestaan en bescherming van een zoon.
Om zegen en een goede afloop van een huwelijk.
Bescherming van onze kinderen en kleinkinderen.
Voor genezing van onze zieken.
Voor gezondheid en kracht voor onszelf en ook voor anderen.
Voor genezing van een dochter die pokken heeft opgelopen.
Dat onze lieve Heer ons mag behoeden tegen het kwade. Dat we in liefde en harmonie mogen leven met elkaar.
Voor een goede vakantie van alle zussen.
Voor liefde en eenheid in onze gezinnen.
Ook uit dankbaarheid; dat God onze wegen mag leiden in liefde.
Beterschap voor Roël Lim A Po in Nederland.
Voor Jermain voor het vinden van werk en geestelijke gezondheid in Nederland.
Voor mijn zieke broer dat er een oplossing komt in zijn problemen.
Dat de eenheid weer terugkomt in de familie.
Voor mijn gezondheid.
Voor kracht en gezondheid van iedereen.
Dat alles goed mag gaan tijdens mijn verblijf.
Dat Mariet de kracht krijgt om verder te gaan met haar leven.
Voor een goede en gezonde zwangerschap van een dochter.
Voor een goede en vlotte bevalling in februari a.s.
Voor vrede en harmonie in ons mooi en geliefd Suriname.

Ontvangen schriftelijke reacties van de pelgrims:
Een prettige ervaring, goed verzorgd.
Fantastisch, jammer dat ik me even onwel voelde.
Het was een goede ervaring; leuke mensen.
Ik ben een ervaring rijker, in de goede zin van het woord, PRACHTIG.
Het was goed georganiseerd. Een heel goede ervaring. Alles goed verzorgd. Mijn complimenten.
GEWELDIG!

OMHOOG Jaargang 64, editie 26 januari 2020Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Beste Melvin,

    Bedankt voor deze mooie en interessante ‘Omhoog’ over de viering van de sterfdag van P_eerke Donders

    Met vriendelijke groet,

    Paul Spapens

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: