KJS-avond: Richard Lane, purpose

Oglaya Zweden –

Decor en sfeer
Op zaterdag 13 juli hield Katholieke Jongeren Suriname (KJS) een KJS-avond in het sportcentrum De Schakel aan de Van Idsingastraat. Gastspreker was de catholic evangelist Richard Lane uit de Verenigde Staten van Amerika. Het thema: Do you know your purpose and God’s purpose for your life? De KJS-avonden zijn intussen al aardig bekend bij de jongeren en de promotie voor de avond wakkerde het enthousiasme om er naar toe te gaan alleen maar aan: vrije toegang.
Toen ik De Schakel binnenstapte had ik niet verwacht dat binnen zo mooi versierd zou zijn. Ik vond de backdrop heel erg mooi en slim bedacht met de kleuren van KJS in gedachten – rood, oranje en geel – die de vlam symboliseren van het KJS-logo. Aangezien ik ook een creatieve persoon ben, viel het me meteen op. De overige kleuren waren ook goed afgestemd op elkaar. Zoals ik altijd van KJS-avonden gewend ben, was de sfeer heel erg aanstekelijk, omdat God steeds centraal staat zoals het hoort. Na het eind van de aanbidding moest ik onverwachts wat tranen wegpinken.

Uit mijn schulp
Toen Richard Lane werd aangekondigd bracht hij de sfeer meteen erin middels het lied ‘In the sanctuary’ van Kurt Carr waarbij haast iedereen meedeed. Ik kon ook niet meer zitten en stond op om mee te dansen. Tijdens zijn speech stapte hij op jongeren af. Na twee jongeren gesproken te hebben, kwam hij onze kant op en we keken waar hij naartoe ging. Hij sprak tot mijn vriendin, vroeg hoe het met haar ging en zei: “The third time is a charm, ain’t it?” Uit het niets reikte hij zijn hand uit naar mij. Ik zag dat natuurlijk niet aankomen en terwijl we naar voren liepen, was ik heel erg zenuwachtig.
Hij vroeg: “Are you done with college”? Ik antwoordde: “Yes.” “Do you have a job?” “No, not yet.” “How old are you?” “Twenty five.” Haast iedereen schrok van mijn leeftijd, omdat ik eerder op een tiener lijk. Young genes run in the family. “Do you want a job?” Ik antwoordde “no” terwijl ik “yes” bedoelde en zei “I mean God will provide.” De komende week heb ik een kennismakingsgesprek, hopelijk met een gunstige uitkomst en zo de Here het wilt, dus terwijl jullie dit lezen ben ik mogelijk niet meer werkloos. De Here heeft het verlangen in mij geplaatst om met jonge kinderen bezig te zijn.
Doordat zenuwen de overhand hadden genomen, was ik vergeten wat te zeggen en ik kan heel erg verlegen worden when I’m being placed on the spot. En precies dat gebeurde. De Here wilde graag dat ik uit mijn schulp kroop. Maar eerlijk gezegd dacht ik bij mezelf: roep mij alstublieft niet, ik wil niet voorop komen staan. Blijf achterop. Haha.

God geeft wat we nodig hebben
Wat me is bijgebleven van de speech van Richard Lane? “Don’t let a man ever tell you that you are not beautiful. It is the Lord that made you.” En in zijn getuigenis zei hij dat de Here hem had gezonden in de gevangenis om te preken voor de gevangenen. Ze hielden een geweer en zelfs een mes tegen zijn hoofd, maar toch heeft hij nooit opgegeven. Wanneer God met je is, is er nooit sprake van angst en zijn verhaal kon niet minder waar zijn. Zo ver wil ik ook komen in het geloof. Het maakt niet uit wat er gebeurt, de opdracht die Hij je geeft om te voltooien is belangrijk. Net als Jezus Zijn laatste opdracht aan het kruis, waarbij Hij zei: het is volbracht.
Ik wil ook graag dat de Here aan mij zegt: well done, goed gedaan mijn kind. Verder zei Richard Lane dat hij in de filmindustrie wilde gaan werken toen hij jonger was, heel veel geld verdienen, in een heel groot huis wonen en plaatsen zien. De Here heeft echter anders beslist. Hieruit haal ik: het maakt niet uit wat je van plan bent met je leven, de Here gaat je laten zien dat Hij iets veel beters voor je heeft met veel meer waarde en Zijn zegen gaat in overvloed over je leven stromen. Daarom klopt deze uitspraak helemaal: if you want to make God laugh tell him your plans. Wat Richard echter wel heeft gehad van zijn wensen is plaatsen zien, zoals switi Sranan! God geeft ons wat we nodig hebben, niet wat we willen.

It’s not about you
Ik had inhoudelijk wel meer verwacht, omdat ik ervan hou om over wat ik ergens leer te praten met de Here en te kijken hoe ik het kan toepassen in mijn leven. Ik had schrijfgerei meegenomen met de bedoeling te schrijven, maar ik ben er niet aan toegekomen, omdat ik zo aandachtig aan het luisteren was. En als ik het goed heb, zag ik een slide van zijn presentatie eventjes langskomen voor het geheel begon, maar misschien was de jongeman achter de beamer vergeten die te projecteren. Kan gebeuren. Persoonlijk vind ik hem wel een goede spreker die de aandacht van jongeren niet alleen in minuten maar tot zelfs in de seconden weet vast te houden door zijn humor. Hij lijkt misschien oud, maar hij is heel jong van geest.
Ik vond het ook fijn dat we geen entree hoefden te betalen. Zelfs drank was gratis! De winst werd gehaald uit de snacks. Ik sluit hiermee af: when you follow Christ your life is not your own. It is not about you, but about His calling that He placed in your life. Amen, het zij zo.

OMHOOG Jaargang 63, editie 27, 21 juli 2019Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: