Stichting Devotie Petrus Donders: varia

Wielfred T. Tjin A Tam –

Bedevaart Batavia 30 maart
Zaterdag 30 maart was onze gebruikelijke, maandelijkse bedevaart op de laatste zaterdag van de maand. Een reguliere bedevaart zou je denken maar het is toch een bijzondere geworden: één van onze stonfutu’s, mevrouw Vidjawatie Ladi is 75 jaar geworden. Zij heeft besloten op haar bigi yari met ons te zijn en het samen te vieren op Batavia met een zevental naaste familieleden en een veertigtal andere bedevaartgangers. Dit was haar 35e bedevaart naar Batavia. Elke laatste zaterdag van de maand is ze present en ook op elke laatste donderdag van maand is zij aanwezig bij onze lofviering ter ere van zalige Petrus Donders in de basiliek. Voorwaar een trouwe en devote vereerster van onze zalige Petrus Donders. We wensen haar nog vele gezonde en gelukkige levensjaren toe. Het was een prachtige bedevaartsdag en zeer geslaagd. 90% van deze groep is voor de 1e keer op bedevaart geweest naar Batavia en zij zeggen dat zij het zullen herhalen. Hartelijke dank aan onze medewerkers: pater Martin Noordermeer en dames Toetie, Irene, Astrid en Legijem.

Vastenoffer
Terwijl op zaterdagmorgen 06 april de Kruisweg Batavia werd gebeden/gezongen als een programma onderdeel van de gebedswake 24 uur voor de Heer in de basiliek waren een tiental werkers – 8 leden van de Salvatoriaanse Lekenbeweging Suriname en twee bestuursleden van de Stichting Devotie Petrus Donders – bezig met schoonmaak werkzaamheden op Batavia. Drie personen uit deze groep hebben ook deelgenomen aan het programma onderdeel van de aanbidding in de basiliek tussen 04.30 en 05.00 uur in de ochtend. Om 6 uur sloten zij zich aan bij de overige deelnemers om samen te vertrekken vanuit het kerkplein van de H. Driekoningenkerk. Bij de Mariagrot bad pater Kumar het reisgebed en zegende ons. Deze schoonmaakactiviteit in de veertigdagentijd is ons vastenoffer geweest. Een groot deel van de kosten is gedragen door de werkers en enkele donateurs hebben schoonmaakartikelen en -gereedschappen geschonken; onze hartelijke dank hiervoor. Het pelgrimshuis – vloeren, deuren, ramen, wanden, uitstalkasten, toilettengroep en overige tentoongestelde museum attributen – heeft een grondige schoonmaakbeurt gehad. Onkruid werd bespoten en in de directe omgeving van de 14 staties werd het onkruid uitgetrokken. Heel dankbaar is het om ook op deze wijze onze tijd, onze talenten en tegoeden ten goede aan te wenden. Op het eind van deze geslaagde werkdag (op Batavia) dankte Wielfred de aanwezigen van harte voor hun bijzondere inzet: Elly, Anne, Iwan, Lilian, broeder Henk, pater Kumar, Marci, Gerard en Jürgen. Ook dank aan de 8-jarige Jaelen, broertje van beheerder Andy, die ook heeft geholpen met harken en opruimen. Hij wilde zo graag meedoen. Ook complimenten aan onze busdriver Roy en onze bootsman oom Jan. Onze zalige Petrus Donders is zeker ook trots op ons. Wielfred sloot af met het gebed voor onze aarde van Paus Franciscus, uit Laudate Si’ en een gebed voor de heiligverklaring voor Petrus Donders. Rond 17.30 waren wij veilig terug bij H. Driekoningenkerk, net op tijd voor de avondmis van 18 uur. De volgende schoonmaakactie (door Noord) zal plaatsvinden op zaterdag 20 juli 2019.

Enkele korte reacties
Vastenoffer is goed geweest, een prachtige en mooie werkdag op Batavia.
Ik ben voldaan teruggekeerd, het heeft mij heel goed gedaan om ook op deze manier voor onze zalige Petrus Donders te werken.
Hartelijke dank dat ik er ook bij mocht zijn.
Ik heb ook de kruisweg gelopen maar op een heel andere, niet – gebruikelijke wijze. Samen met Jaelen ging ik van statie tot statie, in de brandende zon, sjouwend met houwer, hark en kruiwagen, en de omgeving bij elke statie schoonmakend. Ik overwoog hierbij ook de weg die Petrus Donders toen dagelijks (gedurende 27 jaren) ging op Batavia van hut tot hut met onze zieke zusters en broeders; hij maakte deze hutten één voor één schoon en verzorgde ook liefdevol de melaatse bewoners. Is emotioneel!

In Lourdes
Audrey (van zieken- en bejaardenzorg Noord) heeft, gestoken in één van onze prachtige Petrus Donders t-shirts (rood), recent de Mariagrot en de plaatselijke basiliek in Lourdes bezocht en ons deze mooie foto’s gestuurd.

OMHOOG Jaargang 63, editie 14, 21 april 2019Categorieën:geloof en leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: