Baiano frater Sérgio voor stage in Suriname

Charles Chang –

Baiano
Altijd in zijn zwarte toga, maar wat van hem ook opvalt, is zijn vurige preek na het verkondigen van het evangelie. Sérgio Reis Santos (27) is sinds een maand geleden als de nieuwe frater (Latijns woord voor broeder) verbonden aan de parochie van Onze Lieve Vrouwe van Nazareth aan de Jozef Israelstraat. Zijn voorganger, Josivan Severino da Silva, keerde in december vorig jaar terug naar Brazilië. Hetzelfde staat nu Reis te wachten wanneer hij in de komende tien maanden zijn pastorale stage in Suriname heeft gedaan. In Brazilië wordt iemand die stage doet voor zijn aankomende priesterschap een frater genoemd. “Al tien jaar, vanaf februari 2009,” zegt hij over de duur van zijn studie. Reis is afkomstig uit Ribeira do Pombal, een kleine gemeenschap van nog geen 55.000 inwoners in de staat Bahia. Hij wordt daarom een Baiano genoemd. “Ik ben de eerste in mijn familie en ik heb ook maar één zusje. Mijn motivatie om priester te worden is om de Heer te dienen. Toen ik vijf of zes jaar oud was, zag ik op televisie de in Brazilië zeer bekende priester Marcelo Rossi. Ik wilde toen ook hetzelfde worden en op mijn zestiende trad ik toe tot de congregatie van redemptoristen. Mijn keuze op deze congregatie is om het evangelie te preken voor de armen en minderbedeelden en een simpel leven lijden.”

Moeder evangelist
“Thuis heb ik nog een moeder, een heel gelovige persoon, maar mijn keuze en geloof is niet afhankelijk van haar. Na het overlijden van mijn vader, kwam ze een andere man tegen – een evangelist. Ze maakte toen de overstap van katholiek naar evangelist. Ik was er een tijdje droevig om, maar nu niet meer en zij respecteert ook mijn keuze en geloof.” Reis lacht als hij hieraan denkt: “Ze zal weer katholiek worden als hij overlijdt. Dit zeggen we weleens als grap tegen elkaar.”
Wereldwijd zijn nog geen vijfduizend redemptoristen, het hoogste aantal ooit lag in de jaren zestig rond de achtduizend. Reis schat dat van de vijftien- tot twintigduizend priesters in Brazilië, ongeveer vijfhonderd tot de congregatie van redemptoristen behoren. De grootste groep is de Franciscanen. Ongeveer vijfenzestig procent van de Brazilianen zijn katholiek en achtentwintig procent evangelist. “Vroeger lag het percentage hoger bij de katholieken, maar bij de evangelisten is ook sprake van een afname. Behalve dat er nog andere religiën zijn, heb je ook de atheïsten en dat is de groep die groeit.”

OMHOOG Jaargang 63, editie 09, 17 maart 2019

A3-Baiano frater Sergio-09-1703-02Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: