Geloofsbrieven apostolische nuntius aan president Suriname

Door Melvin Mackintosh –

Zijne Excellentie de Hoogeerwaarde Fortunatus Nwachukwu, apostolische nuntius van het Vaticaan bij de Antilliaanse Bisschoppenconferentie (AEC), heeft op dinsdag 20 november 2018 zijn geloofsbrieven aangeboden aan de president van de republiek Suriname. Dit gebeurde tijdens een plechtige ceremonie op het presidentieel paleis. De aartsbisschop is hiermee de niet residerende ambassadeur van het Vaticaan voor Suriname. De ceremonie werd bijgewoond door Mgr. Karel Choennie, bisschop van Paramaribo en pater Esteban Kross, vicaris-generaal van het bisdom Paramaribo. Na de officiële handelingen had de ambassadeur van het Vaticaan een kort onderhoud met het Surinaamse staatshoofd. Behalve de apostolische nuntius hebben ook de ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika en de ambassadeur van Mexico hun geloofsbrieven aangeboden.
‘Het onderhouden van diplomatieke betrekkingen met landen is onder andere bedoeld om in goed overleg met elkaar te praten over belangrijke issues,’ vertelt pater Esteban Kross. ‘Het hoeven niet alleen politieke issues te zijn. Voor het Vaticaan kunnen belangrijke zaken zijn: vrede, het oplossen van spanningen, immigratie, armoede en milieu.’ De vicaris-generaal geeft ook aan dat de apostolische nuntius niet alleen ambassadeur is van het Vaticaan, maar ook vertegenwoordiger van de paus naar de katholieke gemeenschap toe, in dit geval de Antilliaanse Bisschoppenconferentie. ‘Suriname hoort bij de AEC en Mgr. Nwachukwu zal niet alleen het contact onderhouden met de Surinaamse regering maar ook met de katholieke gemeenschap van Suriname. Pater Kross: ‘De apostolische nuntius kan vanwege verplichtingen niet lang blijven deze keer en vertrekt op 22 november weer. Maar hij komt zeker terug voor een nadere kennismaking met de geloofsgemeenschap in Suriname.’
Eind 2017 werd aartsbisschop Nwachukwu door paus Franciscus benoemd voor de AEC met als standplaats Port-of-Spain. Daarvoor was hij apostolische nuntius in Nicaragua. Fortunatus Nwachukwu werd priester gewijd in 1984 en tewerkgesteld in het bisdom van Aba in Nigeria. De hoogeerwaarde heeft een doctoraat in dogmatische theologie en een doctoraat in kerkelijk recht. Hij heeft gediend in de apostolische nuntiaturen (ambassades van het Vaticaan) in Ghana, Paraguay, Algerije, de VN-kantoren in Genève en op de afdeling van relaties met staten op het Secretariaat van Staat in het Vaticaan. Tussen 2007 en 2012 was de aartsbisschop hoofd Protocol bij dit Vaticaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Mgr. Nwachukwu spreekt vloeiend Engels, Spaans, Frans, Italiaans, Duits, Hebreeuws en Arabisch.
(Photo credits: Gino Rozenblad)

OMHOOG Jaargang 62, editie 44, 25 november 2018Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: