Mariaviering en straatprocessie OLV Fatima

Door Melvin Mackintosh –

Fatimaparochie
Elk jaar houdt de Fatimaparochie aan de Calcuttastraat een Mariaviering op of rond 13 oktober ter herdenking van de laatste verschijning van Moeder Maria aan drie herderskinderen van Fatima, ergens midden in Portugal. Op die 13e oktober 1917 waren er zo’n 70.000 mensen aanwezig. Het waren er niet zoveel afgelopen zaterdag, maar de parochianen van OLV van Fatima hebben de kerk aan de Calcuttastraat aardig gevuld voor de herdenking.
De viering begon met een rozenkransgebed om 18:00 uur gevolgd door een plechtige eucharistieviering. De celebrant was pater Fransiskus Mistrianto CM bijgestaan door diaken Sonny Waterberg. Hierna was er een korte processie door de straten van Abrabroki met voorop het Mariabeeld. Alle deelnemers hadden een brandende kaars in de hand en zongen uit volle borst tijdens de processie.
Bij terugkomst was er een gezellig samenzijn met muziek en verkoop van versnaperingen. Hiermee werd niet alleen het feest samen gevierd, maar werd ook gewerkt aan fundraising voor de kerk. De organisatie mag terugkijken op een geslaagde Mariaviering. Het dankwoord van pater Fransiskus aan eenieder die heeft meegeholpen in de organisatie werd met groot applaus bekrachtigd.

Het Woord is vlees geworden
Diaken Sonny Waterberg verzorgde de preek aan de hand van de evangelielezing volgens Lucas 1,39-56, het verhaal van Maria en Elisabet. Hij opende door te zeggen dat wij God dankbaar zijn en blijven om wat Hij voor ons gedaan heeft. ‘Hij heeft ons de Verlosser gegeven, omdat wij als mensen ongehoorzaam waren en hebben verworpen wat hij ons gezegd heeft,’ hield diaken Sonny de aanwezigen voor. ‘En zo zijn wij door ongehoorzaamheid in zonden gevallen. We gaan door om kapot te maken wat Hij ons gegeven heeft’, zei diaken Waterberg. Hij zei dat de Heer ons beloofd heeft iemand te sturen om ons te verlossen. ‘Wij hebben geen enkele andere boodschap dan dat Jezus Christus de Redder is, een cadeau aan ons gegeven door de Vader om het weer goed te maken met Hem.’
Vervolgens had diaken Sonny het over de rol van Moeder Maria, een bijzondere vrouw in ons leven. ‘De Heer heeft haar voorbereid op zo’n geweldig grote job. En het is een grote job omdat het een job is van liefde. Een liefdevolle handeling, een liefdevolle ontmoeting, een liefdevolle kans hebben wij gekregen via Moeder Maria. Maria en Jezus kunnen niet van elkaar gescheiden worden’, zei Sonny Waterberg. ‘Maria is voor ons de persoon die de Heer gekozen heeft om Zijn woord levend te maken. De Zoon van God is het Woord van God. Het Woord is vlees geworden via Maria. En het vlees geworden Woord hebben we Jezus moeten noemen. Wij zijn de Vader, die ons zo liefheeft, dankbaar!’

De rol van Moeder Maria
Diaken Waterberg zei dat Maria geroepen werd om mee te werken aan de redding van de wereld. Haar eerste gedachte was om haar oudere nicht, die in nood verkeerde, te bezoeken. Maria bracht God naar Elisabet in haar hart en in haar schoot. Jezus, het kind dat Maria droeg, werd herkend door het kind in Elisabet. Diaken Sonny vertelde wat de reactie was van Elisabet toen zij Maria zag: ‘Gij zijt gezegend onder de vrouwen en gezegend is de vrucht van uw schoot’. Diaken Sonny zei dat beiden vervuld waren van de Heilige Geest. ‘De woorden van Elisabet kwamen dus van de Heilige Geest.’
Tot slot hield diaken Waterberg de geloofsgemeenschap van Abrabroki voor dat de straatprocessie met het Mariabeeld voorop niet een aanbidding is van een beeld. ‘Wanneer wij straks in processie lopen, lopen we niet achter een beeld. We gedenken dat Moeder Maria gezegend is boven alle vrouwen, zoals de Heilige Geest dat via Elisabet verwoord heeft.’ Diaken Sonny herhaalde wat Maria aan ons gezegd heeft om Jezus te volgen: ‘Doe alles wat Jezus u zeggen zal’. Diaken Sonny: ‘Wanneer je Jezus volgt, dan pas heb je Maria gehoorzaamd. Deze Maria verwijst ons altijd naar Jezus’.

OMHOOG Jaargang 62, editie 39, 21 oktober 2018Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: