Pastorale Leergang Kerk & Communicatie

Door Melvin Mackintosh –

Missionaire discipelschap
Drie dagen in augustus, tien lesuren en meer dan tien onderdelen zijn de revue gepasseerd in de eerste pastorale leergang (PL) Kerk & Communicatie in Asewa Otono. Twintig personen hadden zich ervoor aangemeld na de advertentie gelezen te hebben in Omhoog. Hiervan hebben dertien de cursus afgerond. Dat zijn er iets meer dan de bekende twaalf apostelen.
Op de eerste dag werd gediscussieerd over de persoonlijke relatie met God, de katholieke waarden en normen of deugden zoals die genoemd worden. Dat zijn karaktereigenschappen die ons moeten helpen om te leven zoals God bedoeld heeft. De definitie van discipel en missionair werden breedvoerig besproken met de vraag aan het eind of wij missionaire discipelen zijn. Willen wij communiceren vanuit het Woord van God, dan zullen wij het Woord zelf moeten beleven.
In een andere sessie werd aandacht besteed aan bestaande en nieuwe communicatiemiddelen. Participanten moesten aangeven welke zij persoonlijk gebruikten en werd gediscussieerd over het missionaire karakter in deze communicatiemiddelen. Hierna gingen de participanten op onderzoek uit om na te gaan welke communicatiemiddelen door hun parochie of kerkelijke instelling gebruikt werden. De rode draad hier was om vast te stellen of de kerk zichtbaar is op de communicatieplatformen die door de samenleving gebruikt worden.

Nieuwe wegen van kerk-zijn
Het belangrijkste onderdeel was toch wel de pastorale brief van de Antilliaanse Bisschoppenconferentie (AEC) met als titel ‘Nieuwe Wegen van Kerk-zijn in een Digitaal Milieu’. Deze pastorale brief, uitgegeven in 2017, nodigt bisdommen in het Caribisch gebied uit om ‘te werken aan een nieuwe missionaire geest, gebaseerd op participatie, dialoog en samenwerking, willen wij tot het hart en de ziel van onze Caribische gemeenschap geraken.’
In de pastorale brief worden de bisdommen tools aangereikt om een integraal pastoraal communicatie plan (IPCP) te ontwikkelen omdat het belangrijk is voor de toekomst van communicatie in de katholieke kerk. De Kerk moet haar boodschap communiceren op zodanige wijze, op maat voor elke leeftijd en cultuur en samenleving, zodat zij gehoord wordt.
Pastorale leergangen zijn cursusmodules over het geloof en zijn bestemd voor een ieder die zich in zijn of haar geloof wilt verdiepen. De cursussen worden elk jaar aangeboden door Dienst Geloof, Cultuur en Communicatie (Dienst GCC) van het bisdom Paramaribo. In juli werd de pastorale leergang Lectio Divina gehouden en in augustus Kerk & Communicatie. Deze week gaat de pastorale leergang Liturgische vieringen van start.

OMHOOG Jaargang 62, editie 37, 07 oktober 2018Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: