Sportdag KCV en St.-Clemenskerk

Door Rosanda Courtar –

Fosten Patu Famiri Fatu
Op zaterdag 4 augustus j.l. was het eindelijk tijd voor de Fosten Patu en sportdag, georganiseerd door de Katholieke Charismatische Vernieuwing en de St. Clemenskerk. De St. Clemenskerk viert hiermee ook hun 50 jarig bestaan. We hebben veel gehoord over kronto bana en die échte djindja biri. Mijn gezinsleden laten er geen gras over groeien. Al snel lopen we met een smeuïge dokoen, een djadja gember voor de volwassenen en een koude sap voor de kinderen, richting sportveld. Ondertussen begroeten we links en rechts bekenden. De aandacht die je geeft en krijgt is oprecht liefdevol. Als wij ons dienstbaar stellen in onze parochies en regelmatig meedoen met activiteiten uit ons bisdom, dan leren we elkaar beter kennen. En in de gebedsgroep, groei je nóg meer naar elkaar toe. Wat is het heerlijk om samen te zijn met andere kinderen van God. We zijn zijn gewoon familie van elkaar. Dit wordt een echte famiri fatu.

Ren als een atleet die wint (1 Kor. 9:24-27)
Suriname, drape mi wani tang, Suriname, so wan heerlijk land klinkt het uit de boxen. Gezinnen en vriendengroepen van verschillende leeftijden genieten op de tribunes. De muziek staat precies luid genoeg om de sfeer te verhogen, maar overstemt de oproepen uit de luidsprekers niet. Terwijl onze kids met papa de keuken en bar een tweede keer onveilig maken, slenter ik verder om te kijken naar de spannende match tussen de St.-Clemensparochie en Basisgemeente Hanna’s Lust. Ik moet lachen om de luid joelende dames achter het thuishonk. Ik spreek Mogaja en Preciosa, van Basisgemeente Hanna’s Lust. ‘We oefenen zeker één keer per week met de zusters van de kerk. De jongeren van ons zijn sterk. We staan nu voor.’ Mogaja onderbreekt het interview om een van de spelers toe te roepen ‘un ne go nak no wan vangbal jere!’. Kort daarop zien we enkele teamleden het thuishonk voorbij vliegen. De gemeenteleden hebben het team van een leuk uniform voorzien. ‘Het is goed dat de r.-k. kerk deze dingen organiseert. We leren zo veel mensen van andere kerken kennen.’ De dames kijken uit naar de overwinning en dansen mee met de muziek No spang, no spang, no spang, maak je niet druk, no spang!
Het sportterrein is handig opgedeeld in verschillende secties, waardoor er diverse spelen tegelijkertijd gaande zijn. Op het voetbalveld komt de St. Clemenskerk uit tegen de St.-Rosakerk. Eén van onze nonnen leert een groep jongeren de kneepjes van het volleybalspel, terwijl aan de overkant jong en oud zich vermaakt met diverse fungames waaronder kangoeroespringen (zakspringen) en flessen vullen. Iets verderop spreek ik Talija, Elize en Danja van de Heilige Driekoningenparochie. Ze zijn er speciaal voor de estafette. ‘We vinden het leuk dat dit georganiseerd wordt, omdat we houden van sporten.’ Er is ook een echte fosten ‘pkin goal competitie’ gaande, waar een groep mannen hun kunsten vertoont. De organisatie is zeer goed te noemen. Er is gezorgd voor een keurige registratie, er wordt regelmatig informatie over het programma gegeven via de microfoons en de spelers wordt steeds erop gewezen voldoende te drinken. ‘Sporters, het is een warme dag, drink voldoende, je mag water pakken uit de rode boxen.’
We gaan nog niet naar huis. Nog lang niet, nog lang niet!
Tussen de supporters is er één groep die me opvalt. Een heer en drie dames, die lid blijken te zijn van de gebedsgroep van de St.-Clemenskerk. ‘We zijn er speciaal voor het eten. We hebben al een djar’ pesi moksi alesi en gember. De grit’ bana soep komt straks.’ Drie van de vier blijken boven de 70 jaar te zijn en de vierde, mevrouw Misidjan, wordt door hen liefdevol hun ‘beschermengel’ genoemd. Het is een goedlachse gezellige groep, die enorm geniet van het gadeslaan van de sporten op het veld. Ze gaan nog lang niet naar huis. ‘We genieten hoor. We hebben ook schuimpjes, macaronen en dokoen gekocht, want we zijn echte zoetekauwen.’ Wij vertrekken eerder dan gewenst, omdat onze kleintjes hun middagslaapje moeten doen. Maar we hebben allen genoten. We mogen elkaar als parochiegemeenschap vaker opzoeken. En tijdens het eten rijst de vraag: wanneer is de volgende fosten patu?

OMHOOG Jaargang 62, editie 32, 12 augustus 2018Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: