World Marriage Day: het huwelijk in het zonnetje gezet

Door Lucien Chin A Foeng –

Stichting ME Suriname 
De kathedrale basiliek had gerust voller mogen zijn – aan de promotie voor deze speciale dienst heeft het niet gelegen – maar het was druk genoeg voor een gezegende dienst met veel echtparen die al vele jaren lief en leed delen. De dienst werd georganiseerd door Stichting Marriage Encounter Suriname. De twee oudste echtparen waren een echtpaar dat al 68 jaar getrouwd was en een met een huwelijk van 60 jaar.
Pater Kross was de celebrant, omdat Mgr. Choennie ergens anders een verplichting had. Wat geen enkel probleem was voor de geestelijke, die al jaren meedraait met het werk van dit mooie instituut. Stichting Marriage Encounter Suriname zet zich in om echtparen te helpen hun relatie nieuw leven in te blazen, te helpen een poetsbeurt te geven, populair gezegd.
Zondag 11 februari jl. was het World Marriage Day, de dag waarop wereldwijd het instituut van het huwelijk voor het voetlicht wordt gehaald. Een uitstekend initiatief, als we bedenken dat het huwelijk behoorlijk aan glans lijkt te hebben ingeboet, misschien mede door het hoge percentage gestrande huwelijken, vooral in de westerse wereld waar ruim de helft van de huwelijken in een scheiding eindigt.

Een mati
Pater Kross haalde in zijn preek het scheppingsverhaal aan, waarin duidelijk wordt verteld dat de Schepper de vrouw maakte als een maatje – een mati dus – van de man. Dat is zoals de Eeuwige het al vanaf het begin gewild heeft: een compagnon, een steun en toeverlaat van de man en omgekeerd natuurlijk.
Het sacrament van het huwelijk zoals wij dat kennen in de kerk is dan ook een hulpbron, een ondersteuning van de heilige verbintenis die het huwelijk in feite is. Een verbintenis die vooral bedoeld is om het leven aangenamer en betekenisvoller en vreugdevoller te laten zijn en geen hebi die in een scheiding moet eindigenmet alle misère voor de partners en de kinderen.
Na de eucharistieviering was er een gezellig samenzijn in het paviljoen met een hapje en een drankje, waarbij het oudste echtpaar een taart mocht aansnijden.

OMHOOG Jaargang 62, editie 08, 25 februari 2018Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: