Wel heel toevallig!

Door pater Martin Noordermeer O.M.I.

Bedevaart
Zondag 14 januari, de sterfdag van Pater Donders, waren wij met ongeveer 40 pelgrims op Batavia om ter plaatse zijn feestdag te vieren door het volgen van de ‘Bataviaanse kruisweg’ en de eucharistieviering. Van alle heiligen of zaligen viert de Katholieke Kerk de sterfdag als geboortedag voor de hemel. Alleen van Moeder Maria vieren wij op 8 september en van Johannes de Doper op 24 juni hun geboortedag of verjaardag.
Alles verliep volgens plan. Na het reisgebed uitgesproken te hebben, stapten we in 2 bussen om naar Boskamp te vertrekken en daar op de boot naar Batavia te varen in een ongeveer 50 minuten durende boottocht. Toen we de drukte van de stad ontvlucht waren, begonnen we ergens bij de 5e Rijweg met het bidden van de rozenkrans en het zingen van liederen. Het was uiteindelijk een bedevaart en geen toeristisch uitstapje! Voordat we er erg in hadden, zaten we al in de boot en betraden we de heilige grond van Batavia.

Kruisweg
Iedereen deed mee aan de kruisweg. Inspirerend voor elkaar, biddend, zingend en luisterend gingen we de staties langs. Bij de 12e statie ‘JEZUS STERFT AAN HET KRUIS’ vertelt de tekst dat Pater Donders zijn dood had aangekondigd: “Heb de laatste dagen een beetje geduld met mij want vrijdag a.s. om drie uur zal ik sterven,” zei hij tegen de mensen! En zo gebeurde het.
We hadden even een onderbreking om drie slagen van de klok te laten horen, die 131 jaar geleden ook het sterven van pater Donders hadden aangekondigd. De klok is dezelfde als van toen, alleen is de klank een beetje minder helder geworden. Misschien is zijn sonore klank verdwenen door de brand die men, na het vertrek van de laatste melaatsen naar Groot Chatillon, had aangestoken om alle bacillen van de lepra als het ware te vernietigen om verdere besmetting te voorkomen.
Maar het is altijd een ontroerend moment voor vele pelgrims. Elke vrijdagmiddag om 3 uur is op Radio Immanuël bij de kruisweg van Batavia de klok te horen bij de 12e  statie: Jezus sterft aan het Kruis!

Windhoos
Op zondag 14 januari 2018, afgelopen zondag, is er iets heel bijzonders gebeurd. Het was de sterfdag van pater Donders en velen wilden ook graag in de basiliek zijn diezelfde avond voor de pontificale eucharistieviering in de basiliek. Dus, we hadden afgesproken, we zouden van Batavia iets eerder vertrekken om op tijd te zijn voor de viering in de basiliek. Tegen kwart voor drie werd dus het teken gegeven dat wij naar de boot moesten gaan om terug te varen naar Boskamp, nu met het getij mee! Wat ik nu schrijf kan bevestigd worden door alle pelgrims die met mij op Batavia waren.
Om tien voor drie werd er gewezen naar de Coppenamerivier, want in de verte kwam er een windhoos met veel regen recht op ons af. Je zag duidelijk de ‘sporen’ op het water van de Coppename. Plotseling een windvlaag die dorre takken van de bomen deed vallen, de petflessen van tafel blies, waardoor iedereen zich moest terugtrekken in het pelgrimshuis om niet nat te worden.

Toeval
Tien minuten bleven we daar totdat Gerard om drie uur de klok luidde. Het was precies het uur van sterven van Pater Donders, 131 jaar geleden, hetgeen hij toen een paar dagen daarvoor had aangekondigd: “Heb een weinig geduld met mij. Vrijdag a.s. om drie uur ga ik sterven.” En zo gebeurde het.
Pater Donders vond het niet leuk dat al die pelgrims die afgelopen zondag op zijn sterfdag op Batavia waren dat historisch moment niet even wilden herdenken. Was dat nu TOEVAL dat die sibibusi neerdaalde op Batavia om 10 voor 3? De plaats stond na 10 minuten blank van de regen. Gelukkig zakte het water vlug weg, maar het zette ons aan het denken. We waren allemaal stil. Die bescheiden, eenvoudige, kleine Pater Donders heeft ons toch maar even aan het ‘denken’ gezet!
Men zegt: TOEVAL bestaat niet. Ik heb wel eens ervaren dat bepaalde dingen toch heel erg toevallig zijn. Laten we het zo stellen: TOEVAL is het WOORD dat God gebruikt, als Hij onbekend wil blijven.
M. Noordermeer O.M.I.

OMHOOG Jaargang 62, editie 03, 21 januari 2018Categorieën:geloof en leven, getuigenissen, petrus donders

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: