De Salvatoriaanse Familie

 

61-024a-17122017-47-A4-De Salvatoriaanse Familie

 

Dag van de stichting

Vrijdag 8 december 2017 herdachten wereldwijd alle leden en sympathisanten van de Salvatoriaanse Familie de dag van de stichting in 1881. Op 8 december van dat jaar – nu 136 jaar geleden – werd het Apostolisch Leergezelschap in Rome opgericht door een eenvoudige, maar wel doelgerichte en buitengewoon toegewijde priester, Johan Baptist Jordan geheten, samen met twee andere priesters.
Dit Leergezelschap gold als voorloper van de Sociëteit van de Goddelijke Heiland, later salvatorianen genoemd. Deze gemeenschap was in eerste instantie opgericht voor priesters en mannelijke religieuzen. Zeven jaar later werd het Leergezelschap uitgebreid met een tak voor vrouwelijke religieuzen en naderhand kwamen er ook lekengroepen bij.
Momenteel is deze religieuze gemeenschap prominent aanwezig in meer dan 100 landen en vindt zij haar hoofdzetel in Rome. Haar doel is voornamelijk het woord van Christus te beleven en Hem eenieder leren te kennen als de Heiland (Salvator) van de wereld. Op of rond deze dag vernieuwen wereldwijd salvatorianen, salvatorianessen en lekensalvatorianen hun geloften of beloften en leggen een engagement af.

61-024b-17122017-47-A4-De Salvatoriaanse Familie

Salvatorianen in Suriname
De eerste salvatoriaanse priester kwam bijna 40 jaar geleden naar Suriname. Twee broers volgden hem niet lang daarna en zo was Suriname vele jaren drie salvatorianen rijk. Dit jaar vertrok de laatste van de drie gebroeders terug naar België. Drie nieuwe salvatorianen zijn voor hen in de plaats gekomen. In 2009 werd de stap gewaagd naar de oprichting van een lekenorganisatie in Suriname en deze telt momenteel 14 trouwe leden.

Afgelopen 8 december hebben alle salvatoriaanse leken hun beloften hernieuwd. Eén nieuw lid heeft de engagementsverklaring afgelegd. Ook de drie priesters hebben hun eertijds afgelegde geloften plechtig hernieuwd. Met deze plechtige eucharistieviering is het licht van de Salvatoriaanse Familie weer opgelaaid, dat hopelijk zal blijven gloeien tot vreugde en zegen van onze katholieke gemeenschap.

Door pater Kumar Irudayasamy SDSCategorieën:geloof en leven

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: