Eucharistieviering in het Javaans

 

St. Jozefparochie
Afgelopen zaterdag 25 november was het weer zover in onze St. Jozefparochie te Copieweg; voor de derde keer werd de eucharistieviering gehouden in het Javaans. Omdat het Srefidensi was, werd er een extra tintje gegeven aan deze viering. De celebrant was pater Fransiskus Mistrianto, zuster Christine op de keyboard, zuster Susana die de tussenzang voor haar rekening nam en zuster Odilia die de laptop en beamer bediende om de vertalingen in het Nederlands te projecteren. En een volle kerk.61-012a-03122017-45-C4-Eucharistieviering in het Javaans

De St. Jozefparochie kent een grote Javaanse gemeenschap en bij veel Javaanse ouderen is de eucharistieviering in het Javaans goed ontvangen. Niet alleen omdat zij het Nederlands minder machtig zijn dan de jongere generaties, maar omdat het zo herkenbaar en vertrouwelijk overkomt. Minder afstandelijk, bijna. Er wordt niet alleen in het Javaans gezongen, maar ook de lezingen en de preek zijn in het Javaans. Af en toe gooit pater Fransiskus een woordje Nederlands of Surinaams tussen, zeer waarschijnlijk om een ieder’s aandacht vast te houden. Hij kan intussen al aardig wat Surinaams.

Jongeren
De jongeren in de kerk zingen even hard mee. Er zijn een paar jongeren die actief meehelpen met deze Javaanse dienst, de voorbereiding, de muziek en zij komen zelfs eerder om te oefenen. Ze geven aan dat zij de Javaanse taal niet helemaal machtig zijn, maar zijn heel enthousiast. En omdat pater Fransiskus wat Nederlands erdoor spreekt, is het goed te volgen.
Het initiatief voor de viering in het Javaans komt van de parochieraad en wordt één keer in de maand gehouden. De andere diensten zijn gewoon in het Nederlands. Maar ook de niet Javaans-sprekenden zijn aanwezig tijdens deze eucharistieviering. Tijdens de advent en kerstperiode is er geen dienst in het Javaans. De volgende is gepland voor januari 2018 en wordt tijdig bekend gemaakt in de parochieberichten in Omhoog.

Gwendolyn Moestro
Jaargang 61, editie 45, 3 december 2017Categorieën:geloof en leven, parochieberichten

Tags: , , ,

3 replies

  1. Nu hoef ik niet neer te wachten op een stapeltje dat me wordt gebracht of toegezonden.Dan ben ik een poos zoet met wat oud nieuws dat voor mij toch wel nieuw blijft. Nu kan ik up to date alles volgen en zelfs in gedachten meedoen met wat er gebeurt in het bisdom Paramaribo.
    Dank jullie wel met deze positieve stap. God bless.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: