Adventskrans

 

Symboliek
Als U dit leest, duurt het nog één week dat de Advent begint! Misschien even een mooie gelegenheid om iets te vertellen over de Adventskrans als versiering tijdens de vier weken van de Advent. Maar dit jaar, 2017 Jaar B, zijn het 3 volle weken van 7 dagen! Hoogfeest van Kerstmis valt op een Maandag, dus de dag na de 4e Zondag van de Advent.
De Adventskrans is een krans met daarin vier kaarsen die worden aangestoken op de vier zondagen van de Advent. Deze krans met een behoorlijke doorsnee, aangepast aan de grootte van het kerkgebouw, dus twee meter doorsnee is zeker niet overdreven, moet op een duidelijke, zichtbare plaats voor in de kerk worden geplaatst, liefst in de hoogte hangend, zichtbaar voor iedereen die waar dan ook in de kerkruimte aanwezig is, zodat het ons die hele tijd herinnert aan de Adventstijd.
De vier kaarsen symboliseren de komst van het Licht met Kerstmis en naarmate kerst dichterbij komt wordt het lichter, omdat er meer kaarsen branden. Midden in de krans moet een vijfde kaars staan, groter en hoger dan de andere vier want deze vijfde kaars wordt met Kerstmis plechtig in de kerstnacht aangestoken!

Van Adventskrans naar Kerstkrans
In de meeste kerken wordt de adventskrans opgeruimd als de vier zondagen voorbij zijn, maar de liturgische bedoeling is dat de paarse linten van de Adventskrans in wit, goud, geel of rood veranderen en de vijfde, grotere kaars wordt aangestoken in de Kerstnacht! De Adventskrans wordt dus onderdeel van de Kerstversiering!
In heel wat parochies zijn er vaak mensen die de versiering al jaren doen, geen OMHOOG lezen, en dus ook niet op de hoogte zijn dat de Adventskrans moet blijven hangen en onderdeel vormt van de Kerstversiering. Op de “versiergroep” wordt dus het beroep gedaan hieraan aandacht te besteden! Zo wordt de ADVENTS-krans een KERST-krans.61-006a-19112017-44-A4-Adventskrans

Vorig jaar zag ik ergens in een mooie grote kerk op het priesterkoor een tafeltje staan met daarop vier dikke kaarsen met in het midden een groen plantje. Dat moest dan de Adventskrans voorstellen. Dit is ook wel het minimum wat je als versiering voor de advent kunt doen. Geen enkele fantasie of creatief vermogen!
Deze versiering komt jaarlijks terug. Laten we het dan ook tot iets zinvols maken. In sommige kerken zijn er mensen die al jaren –meer dan 30 jaar!- de advents- en kerstversiering aanbrengen. Mooi natuurlijk, maar als er eens andere mensen bij zouden komen, zouden er misschien ook frisse en nieuwe ideeën bij komen en ook eens een verandering.

Fotowedstrijd
Enige jaren geleden is er in Omhoog een fotoreportage verschenen van de kerststallen in al onze kerken. Vanuit Groningen, Wageningen en Nickerie hadden we foto’s van de kerststallen. Dit jaar willen we de parochies vragen of ze een foto willen sturen van de Adventskrans en de mooiste zullen we in OMHOOG publiceren! Vooral dus de Adventskrans die een KERSTkrans is geworden.
Daarom willen wij groepen die verantwoordelijk zijn voor de versiering van de parochiekerken aansporen om er iets moois van te maken. De mooiste Advents- en Kerstversiering, vooral ook het meest originele, leuke en verfrissende op dit gebied, zal beloond worden met de serie van 15 CD’s die door het Bisdom zijn uitgegeven, ten bate van de parochies. We maken er dus een soort wedstrijd van. Wie heeft de mooiste, liturgisch en origineelste Adventskrans die ook in de KERSTVERSIERING wordt opgenomen?

De spelregels:

  1. Maak een zo origineel mogelijke adventskrans voor je parochie, rekening houdend met alle kenmerken zoals die hierboven in het artikel genoemd zijn; de Adventskrans moet ook uitbeelden de verandering van advent naar kerst;
  2. Maak twee foto’s voor inzending; foto 1 is van de adventskrans en foto 2 is van de plek in de kerk waar de adventskrans is geplaatst;
  3. Stuur de originele foto’s op met naam van de inzender/contactpersoon, naam van de parochie, contactdetails (telefoonnummer, email) op naar omhoog@bisdomparamaribo.org of omhoog@gmail.com uiterlijk 31 december 2017.

 

Pater Martin Noordermeer O.M.I.
Jaargang 61, editie 44, 26 november 2017Categorieën:geloof en leven, liturgie

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: