Devotie van de eerherstellende eerste zaterdagen


Door Claudia Tjon Kiem Sang –

OLV van de Rozenkrans
De devotie van de eerherstellende eerste zaterdagen heeft haar oorsprong in de verschijningen van Maria in 1917 te Fatima (Portugal) aan de 3 herderskinderen: Lucia, Jacintha en Francisco. Deze verschijningen vonden plaats van mei t/m oktober waarbij Maria zich bekendmaakte als Onze Lieve Vrouwe van de Rozenkrans. Haar belangrijkste boodschap was de dringende oproep tot bekering en het bidden van de rozenkrans. Ze gaf ook belangrijke boodschappen door met betrekking tot de 1e wereldoorlog die toen gaande was en het gevaar van een 2e, nog ergere, oorlog die zou uitbreken als de mensen zich niet bekeerden.

Verschijningen
Jacinta en Francisco stierven beiden niet lang na de verschijningen. Hun hele jonge leven hadden zij toegewijd aan het volbrengen van de opdracht die zij van Maria gekregen hadden. Beiden zijn intussen ook heilig verklaard.
Lucia bleef in leven, zoals haar door Maria was voorzegd, omdat zij op een later tijdstip terug zou komen om de toewijding van Rusland aan haar Onbevlekt Hart, en de eerherstellende Communie op de eerste zaterdagen van de maand, te vragen. Dat gebeurde in verschillende verschijningen van Maria aan Lucia in 1925, 1926 en 1927.

Toewijding
Op 10 december 1925 verscheen Maria met het Kind Jezus aan Lucia. In haar hand hield Maria een met doornen gekroond hart. Het Kind Jezus sprak: Heb medelijden met het Hart van je Allerheiligste Moeder, dat bedekt is met doornen, waarmee de ondankbare mensen het ieder ogenblik doorboren, met godslasteringen en ondankbaarheid. Hierna sprak Maria: Zie, mijn dochter, zie mijn Hart omgeven van doornen, door de mensen onophoudelijk gekwetst. Troost jij me tenminste en maak mijn belofte bekend: Ik zal allen die gedurende vijf maanden de eerste zaterdag biechten, de H. Communie ontvangen, het rozenhoedje bidden, en mij vijftien minuten gezelschap houden om de vijftien mysteries van de Rozenkrans te overwegen -met de bedoeling mij te troosten-, in het uur van hun dood bijstaan met de nodige genaden voor de redding van hun zielen.

Daad van liefde en geloof
Waarom is het belangrijk om eerherstel te brengen? Wij brengen eerherstel aan het Onbevlekt Hart van Maria voor onze eigen zonden en die van anderen. Er is een verband tussen de zondigheid van de mens en het verval in de wereld. Zoals Maria had gewaarschuwd zou er een 2e wereldoorlog uitbreken als de mensen zich niet bekeerden. We weten ondertussen hoe het is afgelopen en dat de situatie in de wereld nu, anno 2024, verre van rooskleurig is. Door ons toe te wijden aan Maria zoals Jacintha, Francisco en Lucia hebben gedaan en te gehoorzamen aan haar oproepen, stellen we een daad van liefde en geloof en werken ondertussen mee aan de heiliging van ons eigen leven.

Wat houdt de devotie concreet in?
De devotie wordt genoemd de Devotie van 5 eerste zaterdagen omdat het zo door Maria is gevraagd. Het is echter aan te bevelen om het tot een permanente geloofspraktijk te maken door elke eerste zaterdag aan de 4 verplichtingen te voldoen. Deze zijn:

  1. Te biecht gaan (mag ook op een andere dag dan de 1e zaterdag op voorwaarde dat men in staat van genade de H. Communie ontvangt)
  2. De H. Communie ontvangen
  3. Het Rozenhoedje bidden
  4. Onze Lieve Vrouwe 15 minuten gezelschap houden om de mysteries van de rozenkrans te overwegen
    Al deze 4 acties worden gedaan met de intentie om eerherstel te brengen aan het Onbevlekt Hart van Maria.
    Het is belangrijk dat we de devotie vervullen met een oprecht hart en een oprecht verlangen om Maria meer te beminnen en zodoende zelf te groeien in geloof en godsvrucht. Het gaat niet om het afstrepen van een checklist. Het is een uitnodiging van Maria aan haar kinderen om terug te keren en om medestrijders met haar te worden. We staan niet machteloos in een wereld met zoveel onrecht en verval maar hebben in Maria een machtige bondgenoot en gids.


Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

Plaats een reactie