Hoe meer mensen, hoe mooier de zang bij kerstbomen tour

Door Sandra Soegono-Sijem –

Uitdaging
“Weet je wat echt mooi zou zijn, als alle r.-k. kerken langs de hoofdweg een kerstboom en kerststal buiten zouden opzetten. Dan hoeven wij niet meer naar het plein in de stad of Sardjoe om lichtjes te gaan kijken.” Dit zei een van de trekkers van de levende kerststal in Lelydorp in 2018. En nu vier jaren later krijgt dit idee gestalte in de parochies St.-Isidoor (Reeberg), St.-Antonius (Lelydorp), OLV van Goede Raad (Welgedacht A) en St.-Jozef (Copieweg).
Het synodaal proces heeft ertoe geleid dat deze vier parochies intensiever zijn gaan samenwerken in 2022. Om het nog spannender te maken zijn zij de uitdaging aangegaan om elk een kerstboom op te zetten vóór 22 december 2022. Concreet kregen zij de opdracht creatief te werk te gaan en proberen zoveel mogelijk parochianen erbij te betrekken.
Tien dagen voor de streefdatum stuurde Zuster Odilia een berichtje door naar de Whatsapp groep van trekkers van de vier parochies. “Goedemorgen zr. Odil, waar en wanneer komt de kerstboom en kerststal?” Het berichtje kreeg zij van iemand uit Paramaribo. Behalve zuster Odilia vroegen andere parochianen zich ook al af wanneer er daadwerkelijk begonnen zou worden met het opzetten van de kerstbomen. Zou de deadline van 22 december gehaald worden?

Spannend
Menigeen kon via de verschillende Facebookpagina’s van de parochies het proces van voorbereiding tot en met opzet volgen. St.-Isidoor in Reeberg heeft een kleine kerkgemeenschap in vergelijking met de andere drie parochies, maar zij was vanaf het begin het meest enthousiast en dat kon je ook merken aan de foto’s en video’s die werden gedeeld.
De parochies zijn een voor een heel creatief geweest in hun aanpak. Uit petflessen werden voor de versiering mooie bloemen geknipt en geverfd door kinderen en vrouwen. Voor de constructie werd onder andere gebruik gemaakt van bamboe of pallet materiaal.
Een heel spannend moment was bij het hijsen van de 12 meter lange kerstboom bij de St.-Jozef Copieweg. De mannen waren zenuwachtig en verzochten om bij dit gebeuren niet live te gaan op Facebook. Bang dat het verkeerd zou verlopen en de hele wereld dit live zou zien. Gelukkig, het hijsen liep goed af en daarna mocht de film wel op Facebook.

Enthousiast
Het kinderkoor God’s Singing Angels is met het idee gekomen om op tweede kerstdag een kerstbomen tour te houden. Op een avond zullen zij alle vier parochies bezoeken en zal er gezongen en gebeden worden rondom de kerstboom. Eenieder is opgeroepen om mee te doen aan de tour – hoe meer mensen, hoe mooier de zang. Het koor mag alvast rekenen op een enthousiaste parochiaan van de St.-Jozef Copieweg die voor de tour zijn busje zal versieren. Gedurende de kerstperiode tot en met het feest van Driekoningen zullen de parochies de lichtjes in de kerstbomen aanzetten en zijn bezoekers van harte welkom om de kerstbomen te bezichtigen.

Het spannende moment voor de harde werkers van St.-Jozef Copieweg.

OMHOOG Jaargang 66, editie 51, 25 december 2022Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: