Gebedswake 24 uur voor de Heer op 1 en 2 april 2022

Door Angela Gorré –

Fysiek en livestream
Op vrijdag 1 april a.s. aanvang 12:00 uur tot zaterdag 2 april om 12.00 uur wordt in de kathedrale basiliek weer de gebedswake 24 uur voor de Heer gehouden. Wij zijn de Heer dankbaar dat Hij onze gebeden verhoord heeft. De COVID-19-maatregelen zijn enorm versoepeld en alle deelnemende groepen zullen fysiek aanwezig zijn. Om zoveel mogelijk gelovigen deel te laten nemen aan deze gebedswake zal de gehele gebedswake in de kathedraal te volgen zijn via livestream op het YouTube-kanaal en op de Facebookpagina van het bisdom Paramaribo.

Biecht
De gebedswake begint en eindigt zoals bekend met een eucharistieviering. Na de eucharistieviering op vrijdag zal pater Kross, die de celebrant is, het Allerheiligste uitstellen. Tijdens de eucharistische aanbidding kan men in stilte bidden. Daarnaast kan men tijdens de gebedswake meedoen met de groepen die zullen voorgaan in zang, smeekbeden, Bijbelreflectie of vrije gebeden. Ook de rozenkrans wordt gebeden en de kruisweg (Batavia). De vele gebedsvormen worden afgewisseld met stille aanbidding en meditatie. Ook dit jaar krijgen gelovigen de gelegenheid om te biecht te gaan. Verschillende biechtvaders, priesters, zullen gedurende de gebedswake 24 uur voor de Heer in de kathedrale basiliek aanwezig zijn om de biecht af te nemen. De biecht wordt uitsluitend in de openlucht aangeboden.

Ontmoeten, luisteren, onderscheiden
Het thema voor dit jaar is: samen op weg naar een synodale kerk. De inspirerende Bijbeltekst is: Luister heden naar Zijn stem: verhard uw hart niet… (Ps.95,7b-8a). Het woord synode is afgeleid van een oude Griekse term die ‘samenkomen’ of ‘samen reizen’ betekent. Het leven is een reis en een synodale kerk is een kerk waarin we allemaal samen reizen of wandelen. Het samen op weg gaan, de synodale weg, wordt volgens de paus gekarakteriseerd door drie werkwoorden: ontmoeten, luisteren en onderscheiden. Wanneer het gelovige volk in de komende periode met elkaar in gesprek gaat, moet het doordringen dat slechts door echt te luisteren naar elkaar (luisteren met het hart) mensen elkaar werkelijk ontmoeten en zo kunnen onderscheiden wat het hart van de ander zegt of verlangt. Alle deelnemende groepen zijn gevraagd om het thema te verwerken in hun gebedsvorm en overwegingen. Het gebedenboekje Heer, kom mij te hulp dat speciaal voor de 24 uur gebedswake voor de Heer wordt uitgegeven, maar ook voor andere devoties geschikt is, zal ook deze keer te verkrijgen zijn. Ook religieuze artikelen zoals bijbels, kaarsen, rozenkransen en nog veel meer zullen te verkrijgen zijn.

Stille tijd met God
Tijdens de gebedswake vragen wij u de stille momenten ook echt in acht te nemen. Beperk praten tot praten met God. Vooral hoe wij nu weer samenkomen kan het storend zijn voor degenen die tijdens de stille momenten intens in dialoog zijn met de Heer, wanneer u dat moment gebruikt als een pauze om met uw buurman of buurvrouw te praten.
Stille tijd met God heeft drie ingrediënten: een plek zonder afleiding, het gebruik van gebed en dankzegging, en het gebruik van Gods Woord. De 24 uur gebedswake voor de Heer is een gelegenheid om u terug te trekken uit het haastige, dagelijkse leven om met God te praten, maar ook naar Hem te luisteren. U kunt voor anderen bidden en God danken voor wat Hij voor u gedaan heeft. Deze stille tijd met God is ook een tijd om na te denken hoe God u door de goede en slechte tijden heen heeft geholpen. Stille tijd met God is ook een tijd om Gods Woord te lezen. Als u bepaalde passages in het Schrift niet begrijpt, kunt u God vragen u hiermee te helpen. Laten wij synodaal bezig zijn en samen op weg gaan, luisteren naar de Heilige Geest en het Woord van God en vraag daarbij hoe wij worden uitgenodigd door de Heilige Geest om te groeien naar een synodale kerk.

COVID-maatregelen
Ondanks de versoepeling van de COVID-19-maatregelen benadrukken wij dat COVID-19 niet verdwenen is. Daarom is het nodig u te houden aan de protocollen:

 • Op ruime afstand van elkaar zitten of knielen;
 • Voor het betreden van de kerk uw handen ontsmetten;
 • Uw neus- en mondbedekking op hebben;
 • Uw temperatuur laten opmeten;
 • Uw naam, adres en contactnummer doorgeven aan medewerkers van het Pastoraal Centrum bij de ingang van de kathedrale basiliek.

Hieronder de flyer en het programma van de gebedswake 2022.

OMHOOG Jaargang 66, editie 12, 27 maart 2022Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

1 reply

 1. Nog niet ontvangen om me te doen sorry thanks

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: