Druppels liefde: onderwijzen van geloof in het gezin

Door pater Ricardo Carvalho CSsR –

Lucas 2, 41-52

Verwaarloos uw eigen verantwoordelijkheid niet. Er is veel te doen. Wees in de eerste plaats zorgzaam dat uw kind godsdienstonderwijs op school krijgt en deelneemt aan het catechetisch programma van de parochie. Volg dan nauwgezet het onderwijs dat uw kind buitenshuis krijgt, leer het kennen en werk er vanuit huis aan mee, ondersteun en stimuleer uw kind. Wees eerlijk thuis, verberg of ondermijn uw eigen geloof niet. Dit is belangrijk voor onze kinderen.

Ons gedrag zendt een beeld van God uit. Door ons gedrag geven we, zonder het te beseffen, een beeld van God door aan onze kinderen. De ervaring van een kind van sommige ouders die autoritair en controlerend zijn, brengt het beeld over van een God die wetgever, altijd ziende rechter en bestraffer is. De ervaring van een kind met sommige ouders die onbezorgd en toegeeflijk zijn, ver van hun kinderen verwijderd, brengt het gevoel over van een God die onverschillig staat tegenover alles om ons heen, een God die niet echt is. Maar als kinderen met hun ouders leven in een relatie van vertrouwen, communicatie en begrip, wordt het beeld geschapen van een God die Vader is, verinnerlijkt op een positieve en verrijkende manier voor hun geweten.

In geloofsopvoeding is het voorbeeld doorslaggevend, zodat onze kinderen in hun eigen huis identiteitsmodellen kunnen vinden, zodat het voor hen niet moeilijk is om te weten hoe iemand zou moeten handelen om zijn geloof uit te dragen op een manier die gezond, vreugdevol en verantwoordelijk is. Alleen op basis van een leven dat in overeenstemming is met het geloof, kun je met gezag tot je kinderen spreken. Dit getuigenis van een christelijk leven is vooral belangrijk op het moment dat uw kinderen, nu adolescenten of jongeren, de wereld ingaan en andere identiteitsmodellen en andere stijlen van begrijpen en leven tegenkomen.

Niet alles wat de ouders doen, kan een gezonde geloofsopvoeding garanderen. Het is bijvoorbeeld niet genoeg om op een willekeurige, oude manier gewoonten te creëren, handelingen mechanisch te herhalen, bepaalde gedragingen af te dwingen, imitatie op te leggen…, alleen als je verinnerlijkt wat als iets goeds wordt ervaren. We leren in God te geloven wanneer we op onze eigen manier de ervaring hebben van een God die goed is. Geloof leer je door er vreugdevol naar te leven. Dat is de reden waarom ouders een gezond geloof onderwijzen als ze hun geloof beleven en het vreugdevol met hun kinderen delen.

In gebed:
Denk na over uw gezinsruimte: de omgeving tot nadenken stemmend, provocerend, inspirerend… waar iedereen zich vrij voelt om zijn identiteit en originaliteit te uiten? Ben je daar opgeleid om een verantwoordelijk, gezond moreel geweten te leven, in overeenstemming met het christelijk geloof? Of heb je een voorkeur voor een oppervlakkige, consumerende levensstijl, zonder doelen of idealen, zonder evangelische criteria en waarden?
In welke dimensies denkt u dat uw gezin meer kan en moet groeien, met als referentie de familie van Nazareth?

Deze wekelijkse column is een overweging op de lezing van de komende zondag. Eerwaarde Ricardo Geraldo de Carvalho CSsR is de parochiepriester van de Sint-Alfonsus in Paramaribo.

OMHOOG Jaargang 65, editie 52, 26 december 2021Categorieën:column, Overwegingen

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: