Kennismaking met de zusters FCJM in Nieuw-Nickerie

door Charles Chang –

FCJM
Hoewel Nickerie met zijn rijstvelden erg lijkt op Indonesië met zijn sawa’s, valt het niet mee voor de nieuwe Indonesische zusters om te wennen. Na zes maanden hebben ze nog moeite met het spreken en verstaan van het Nederlands. Het interview met zuster Clarentia (lees: Clarencia) verloopt ook moeizaam. Zij heeft de leiding over het Liborius klooster, gesitueerd tussen de St.-Jozefkerk en de St.-Claraschool in Nieuw-Nickerie, De andere twee Indonesische nonnen zijn zuster Meriam en zuster Gisella. Wanneer Clarentia een prent haalt met daarop de naam en een foto van de stichter van de congregatie, wordt de zaak wat duidelijker. De congregatie heet in het Latijn Franciscanes Cordi Jesus Mariae, afgekort FCJM, en is in 1860 in Duitsland gesticht door overste Clara Pfander. Vrij vertaald staat de naam in het Nederlands voor Franciscanessen Heilig Harten van Jezus Maria.

Feestdag
In 1930 stichtten missionarissen uit Nederland een afdeling in Indonesië. De nonnen van FCJM volgen de spiritualiteit van de heilige Franciscus van Assisi. Maandag 4 oktober jl. hielden ze een feest in het klooster ter herdenking van zijn geboortedag. Maar voordat het zover was, begonnen de zusters aan een reflectie van drie dagen. Hun buitenactiviteiten hielden ze beperkt. Het feest startte met een eucharistieviering in het kapelletje annex woonkamer van het klooster. De liederen (in het Indonesisch) hebben te maken met Franciscus. Pater Agus Sudaryanto leidde de dienst in het Nederlands, maar na het verkondigen van het heilige evangelie hield hij zijn preek in het Bahasa Indonesia – letterlijk vertaald Indonesische taal.
FCJM Indonesië telt ongeveer 360 leden. De landen waar de congregatie is gevestigd zijn: Duitsland, Nederland, Frankrijk, Amerika, Indonesië, Brazilië, Zuid-Afrika, Roemenië en Oost-Timor. Het algemeen leiderschapscentrum is gevestigd in Italië.

Pastoraal werk Nickerie
In Indonesië zijn bijkans driehonderd etnische groepen, elke met een eigen taal en cultuur. De grootste etnische groep is Javaan: goed voor veertig procent van de 275 miljoen bevolking.
Clarentia FCJM komt van Noord-Sumatra, om precies te zijn van de stad Pematangsiantar. Zij behoort evenals zuster Meriam FCJM tot de Batak cultuur, die is onderverdeeld in zeven verschillende Batak culturen. Dit merk je aan de taal. Clarentia’s cv begint met de pastorale opleiding die ze acht jaren lang heeft gevolgd. Na meer uitleg blijkt dat ze ook schoolhoofd is geweest. “Veertien jaren,” zegt ze over de lange diensttijd bij een muloschool. Het aantal zusters dat ze heeft opgeleid is zeven. Haar jongere collega Meriam, met wie ze samen naar Suriname is gekomen, heeft theologie en pastorale studie achter de rug.
“Ik woon in Lampung, Zuid-Sumatra, maar ik ben Javaan. Dit komt omdat mijn ouders oorspronkelijk van het eiland Java zijn en later naar Lampung zijn verhuisd,” vertelt Gisella FCJM. Van de drie nonnen is zij als laatste in Nickerie gekomen. Gisella is vanaf augustus in Suriname en moet het net als de andere twee zusters doen met Zoom om het Nederlands te leren. “Het gaat moeizaam. Nederlands is moeilijk, niet altijd is het geluid goed en soms laat internet het afweten.” Zuster Gisella is fysiotherapeut en hoopt later aan de slag te gaan in het streekziekenhuis. Wat het missiewerk betreft, noemt Clarentia catecheselessen verzorgen, huis- en ziekenbezoekjes afleggen en pater bijstaan bij zijn diensten in de kerken van Groot Henar, Paradise, Waldeck en Coronie. “Er zijn lang geen nonnen geweest. De opdracht van het bisdom is om het pastorale werk weer op te pakken.”

OMHOOG jaargang 65, editie 42, 17 oktober 2021Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: