Uitbarsting La Soufrière: bisschop dankbaar voor gebeden en ondersteuning

Geen reden voor evacuatie
Bisschop Gerard County CSSp van Kingstown roept iedereen op om te bidden voor het bisdom, aangezien de evacuatie doorgaat na de uitbarsting van La Soufrière. De in Trinidad geboren bisschop zei zaterdag tegen Catholic News (TT) dat hij hoopvol blijft: “we zullen hier doorheen komen”, terwijl hij sprak over de enorme steun binnen en buiten St.-Vincent en de Grenadines. Bisschop County zei dat hij niet in direct gevaar verkeert en dat er geen reden voor hem is om de residentie van de bisschop bij de kanselarij en het pastoraal centrum in Kingstown te evacueren.
Vorige week vrijdag vaardigde de premier van St.-Vincent en de Grenadines een evacuatie-order uit voor alle panden in de vastgestelde rode zone, in het noordoosten en noordwesten van St.- Vincent. Veilige gebieden zijn die van North Union tot Kingstown aan de bovenwindse kant van het eiland, Barouallie tot Kingstown aan de benedenwindse kant en de Grenadine-eilanden.
Catholic News kreeg te horen dat de Redemptoristische congregatie die Georgetown bedient, samen met de bisschop naar het pastoraal centrum is verhuisd. “We hebben een weeshuis voor kinderen met een verstandelijke en lichamelijke beperking, gerund door twee Karmelietenzusters. Ze moesten evacueren en ze zijn in Kingstown op een van onze basisscholen, omdat een van de nonnen daar lesgeeft…. Dat is de enige gemeenschap die binnen de Kerk moest evacueren ‘, zei bisschop County.

Persconferentie premier Dr. Ralph Gonsalves van St. Vincent en de Grenadines

Bij as geen mis in weekend
Premier Gonsalves was tot tranen geroerd toen hij de burgers toesprak tijdens een persconferentie op die vrijdag. Hij kondigde aan dat verschillende Caricomlanden (Caribische gemeenschap) hebben aangeboden om te helpen. Verwijzend hiernaar zei bisschop County dat ook hij zich overweldigd voelde door de toestroom van telefoontjes uit Trinidad en overal. “En dat is dus erg ondersteunend voor ons in deze situatie …. We moeten het gewoon afwachten en doen wat we moeten doen en we bidden. We [zijn] nog steeds in het octaaf van Pasen en we hebben goede hoop. De Heer is verrezen en Hij zal ons door dit alles heen trekken.”
De bisschop vertelde dat hij deelnam aan een Zoombijeenkomst met de Food for the Poor, een interkerkelijke christelijke organisatie die de armen dient in voornamelijk 17 landen in het Caribisch gebied en Latijns-Amerika. “Ik kreeg een telefoontje van aartsbisschop [Jason] Gordon. We hebben contact gehad. Ik heb hem net een lijst gestuurd … er is dat gevoel van solidariteit en steun, en dat is heel goed voor mij.” Aartsbisschop Jason Gordon diende als bisschop van Kingstown (en tegelijkertijd als bisschop van Bridgetown, Barbados) van 8 juli 2011 tot 22 december 2015. Bisschop County zei dat hij geen plannen had om zich die dag buiten te wagen vanwege de aswolken. Hij bevestigde dat als de as aanwezig bleef, er geen mis in het weekend zal zijn.

Bijstand geboden
Vrijdagochtend meldde de National Emergency Management Organization (NEMO) via haar Facebookpagina dat aswolken tot 6.000 meter naar het oosten gingen. Volgens de bisschop is de uitbarsting van La Soufrière nieuw voor hem. De laatste vulkaanuitbarsting vond plaats op 13 april 1979 na tien maanden van milde voorgevoeligheid. In De uitbarsting van de Soufrière-vulkaan, St. Vincent april-juni 1979 van J B Shepherd staat dat “een reeks van sterke verticale explosies tussen 13 en 26 april asdalingen, pyroclastische stromen en modderstromen veroorzaakte.” Nu, 42 jaar later, beweert bisschop County dat de autoriteiten deze keer “veel beter voorbereid zijn”.
In een verklaring over de vulkanische activiteit zei de voorzitter van Caricom, premier dr. Keith Rowley, premier van Trinidad en Tobago, dat Caricomlidstaten steun hebben aangeboden om evacués uit het getroffen gebied te huisvesten. “Het wetenschappelijke team van het Seismic Research Centre (SRC) van de University of the West Indies (UWI) is in het land geweest om de vulkaan constant te volgen en wetenschappelijk advies te geven aan de regering van St.-Vincent en de Grenadines. De Caribbean Disaster Emergency Management Agency (CDEMA) heeft samengewerkt met de St. Vincent National Emergency Management Organization (NEMO), de SRC en het Regional Security System (RSS),” zei dr. Rowley.
Hij beëindigde de korte verklaring met de garantie dat de Caribische gemeenschap in deze gevaarlijke situatie achter de regering en de bevolking van St.-Vincent en de Grenadines staat.
De in Trinidad geboren pater Collin Jackson, die afgelopen augustus zijn taken als priester in het bisdom Kingstown op zich nam, vertelde Catholic News dat hij in veiligheid is. Hij zei dat hij zaterdagochtend wakker werd met de schrik van een gemeenschap bedekt met as. “Dit is een compleet nieuwe ervaring voor mij. Bijna 3.000 personen in opvangcentra; mensen lijken kalm te zijn. ” Hij erkende echter dat het trauma van de afgelopen twee dagen het bisdom de komende jaren zal bezighouden.
(Kaelanne Jordan, Catholic News TT)Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: