Druppels Liefde: het gevaar van God bedriegen

door pater Ricardo Carvalho CSsR –

Deze wekelijkse column is een overweging op de lezing van de zondag. Eerwaarde Ricardo Carvalho CSsR is de parochiepriester van Maria Koningin van de Wereld (Latour) en St.-Franciscus (Livorno).

Matteüs 21, 33-43

De gelijkenis van de “huurmoordenaars” is zo hard dat wij christenen het moeilijk vinden om te denken dat deze profetische waarschuwing, gericht door Jezus aan de religieuze leiders van zijn tijd, iets met ons te maken heeft.

Het verhaal gaat over enkele arbeiders die door de meester zijn toevertrouwd om zijn wijngaard te bewerken. Wanneer de oogsttijd aanbreekt, gebeurt er iets verrassends en onverwachts. De arbeiders weigeren de oogst af te staan. De meester zal de langverwachte vruchten niet plukken.

Hun durf is ongelooflijk. De een na de ander doden ze de dienaren die de meester hen stuurt om de vruchten te plukken. Nog erger. Als hij hun zijn eigen zoon stuurt, gooien ze hem “uit de wijngaard” en doden hem om als enige eigenaar van alles te blijven.

Wat kan de meester van de wijngaard met die arbeiders doen? De religieuze leiders, die zenuwachtig naar de gelijkenis luisteren, komen met een vreselijke conclusie: hij zal ze laten doden en de wijngaard overgeven aan andere arbeiders “die hem de opbrengst te zijner tijd zullen leveren”. Ze veroordelen zichzelf. Jezus zegt het zo recht in hun gezicht: “Daarom zeg ik u dat het koninkrijk van God van u zal worden weggenomen en aan een volk zal worden gegeven dat zijn vrucht zal voortbrengen”.

In “Gods wijngaard” is geen plaats voor degenen die geen vruchten afleveren. In het project van Gods regering dat Jezus aankondigt en promoot, kunnen onwaardige werkers die de heerschappij van Gods Zoon niet erkennen, hun plaats niet behouden, omdat ze zich eigenaar, heren, verantwoordelijk voelen voor Gods volk. Ze moeten worden vervangen door “een volk dat vruchten voortbrengt”.

Soms denken we dat deze gelijkenis die zo bedreigend is, voor het Oude Testament geldt, maar niet voor ons, de mensen van het Nieuwe Verbond en die nu de garantie hebben dat Christus altijd bij ons is.

Het is verkeerd. De gelijkenis gaat ook over ons. God hoeft geen onvruchtbaar christendom te zegenen waarvan hij geen verwachte vruchten ontvangt. God hoeft het Zelf niet te identificeren met onze inconsistenties, afwijkingen en trouweloosheid. Zelfs nu wil God dat onwaardige arbeiders van Gods wijngaard worden vervangen door een volk dat waardige vruchten voortbrengt van Gods regering.

Gebed:
Heer Jezus, mag ik wijs genoeg zijn om de vruchten te produceren die u van mij verwacht.Categorieën:column, geloof en leven, Overwegingen

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: