Druppels liefde: dingen zijn niet altijd zoals ze verschijnen

door pater Ricardo Carvalho CSsR –

Deze wekelijkse column is een overweging op de lezing van de zondag. Eerwaarde Ricardo Carvalho CSsR is de parochiepriester van Maria Koningin van de Wereld (Latour) en St.-Franciscus (Livorno).

Matteüs 21, 28-32

De gelijkenis is een van de duidelijkste en eenvoudigste. Een vader gaat naar zijn twee zonen om hen te vragen in de wijngaard te gaan werken. De eerste antwoordt hem met een volmondig ontkennend: “Ik wil niet”. Later denkt hij erover na en gaat aan het werk. De tweede reageert met een opzichtige volgzaamheid: “Natuurlijk ga ik, mijnheer”. Het zijn echter allemaal maar woorden, want hij gaat niet naar de wijngaard.

De boodschap van de gelijkenis is ook duidelijk en zonder enige twijfel. Bij God is wat belangrijk is niet “praten” maar doen; wat doorslaggevend is, is niet beloven of belijden, maar Gods wil vervullen. Jezus ‘woorden zijn helemaal niet origineel.

Wat origineel is, is de toepassing die, volgens Mattheüs, Jezus de religieuze leiders van die samenleving in het gezicht werpt: “In werkelijkheid zeg ik u, belastinginners en prostituees vinden hun weg naar het koninkrijk van God vóór u”. Is het waar wat Jezus zegt?

De Schriftgeleerden praten constant over de wet: Gods naam ligt altijd op hun lippen. De tempelpriesters loven God zonder ophouden: hun mond is vol psalmen. Niemand zou eraan twijfelen dat ze de wil van de Vader doen. Maar de dingen zijn niet altijd zoals ze lijken. De belastinginners en prostituees praten met niemand over God. Ze zijn al een tijdje de wet van God vergeten. Maar volgens Jezus begeven ze zich voor de hogepriesters en de Schriftgeleerden op het pad van Gods koninkrijk.

Wat kon Jezus zien in die mannen en vrouwen die door iedereen werden veracht? Misschien hun vernedering. Misschien een hart dat meer openstaat voor God en meer behoefte heeft aan Gods vergeving. Mogelijk een begrip en een grotere nabijheid tot de minste van de samenleving. Misschien minder trots en arrogantie dan de Schriftgeleerden en hogepriesters.

Wij christenen hebben onze 20 eeuwen geschiedenis gevuld met heel mooie woorden. We hebben indrukwekkende systemen gebouwd die de christelijke leer in diepgaande concepten vatten. Maar vandaag en altijd wordt de ware wil van de Vader gedaan door degenen die het evangelie van Jezus in daden vertalen en door degenen die eenvoudig en vol vertrouwen openstaan ​​voor zijn vergeving.

Gebed:
Vader, ik wil een zoon voor u zijn die naar uw Woord luistert en ernaar streeft het oprecht te houden. Moge mijn reactie op uw oproep geen pure formaliteit zijn.

De wijngaard


Categorieën:column, geloof en leven, Overwegingen

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: