De Piëta van Michaël Wong Loi Sing

Pieta (2018) Michael Wong Loi Sing

Vandaag 15 september viert de kerk Onze lieve Vrouw van Smarten. De zevende smart is het moment waarop Maria het ontzielde lichaam van Jezus in haar schoot krijgt. De Piëta een schilderij van Michaël Wong Loi Sing uit 2018, te bezichtigen in het bisschopshuis, is een unieke vorm van inculturatie van het geloof in de Surinaamse  kunstcultuur. Het woord piëta betekent in het Italiaans medelijden of liefdevolle eerbied. In de kunstgeschiedenis staat het woord voor uitbeeldingen van de overleden Christus, vergezeld door Maria of engelen. Vaak gaat het om beeldhouwwerken, maar er zijn ook geschilderde piëta’s. In de Bijbel wordt deze scene niet expliciet beschreven.

Opvallend is dat Michaël Christus afbeeld als een Indiaan en hoewel Maria een creoolse hoofddoek op heeft in de vorm van een vis, wat een verwijzing is naar de eucharistie, kan ze iedere vrouw zijn in Suriname of de wereld. In vergelijking met zijn naamgenoot Michelangelo die zijn kunstwerk in 1499 opleverde, geeft ook Michaël Moeder Maria een jeugdige uitstraling. Michelangelo liet zich toen inspireren door Dante Alighieri die de maagd Maria omschreef als ‘de dochter van de Zoon’. Een bijzondere titel voor doordenkers.

Onze Michaël laat in tegenstelling tot Michelangelo de handen van Maria weg. Bij Michelangelo zijn juist de handen zo expressief. Met haar ondersteunende en uitnodigende handen presenteerde Maria Jezus aan de wereld om de mensheid tot barmhartigheid op te roepen. Door Jezus echter af te beelden als een inheemse uit de Amazone trekt Michaël onze aandacht naar de verdrukking van de inheemse volken. Deze volken worden onder de voet gelopen door de vernietigende plaag van een destructieve economie die geen oog heeft voor de schoonheid van de schepping van God. Dat Christus een is met de schepping wordt gesymboliseerd doordat de veren van de hoofdtooi van Christus als opperhoofd eigenlijk de vleugels zijn van de libelle. De primordiale libelle die door een dramatische levenscyclus gaat van leven op het land naar leven onder het water en uiteindelijk vrij leven in de lucht, is een uitmuntend symbool voor de verrijzenis.

Nu de lockdown maatregelen zijn versoepeld zouden  de kunstliefhebbers een bezoek kunnen brengen aan het Kerkelijk Museum die meerdere unieke kunstschatten bezit.Categorieën:geloof en leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: