“Ik en mijn huis zullen de Here dienen” – Driedaagse conferentie KCV

Door Betty Cederboom en Lucille Karg –

Nieuwe zalving
Ze liep regelrecht in de armen van iemand die óf haar zus óf een goede vriendin moet zijn. De omhelzing was stevig. Een bevestiging: ik heb nu ook een nieuwe zalving ontvangen.
De driedaagse conferentie met als thema ontvang een nieuwe zalving (1Joh. 2:20) met als gastspreker Mgr. Michael Stewart uit St.-Vincent en de Grenadines werd gehouden van 13-15 april 2018. De Katholieke Charismatische Vernieuwing heeft met deze conferentie weer een groep nieuwe mensen in contact gebracht met de nieuwe zalving van de Heilige Geest. Voor anderen was het een boost in hun actieve geloofsleven.

Radicale keuze
Zuster R. :“Het heeft mijn hart geraakt. Ik heb een radicale keuze gemaakt. Mijn keuzes waren soms ‘dege dege’. Een conferentie die ik nooit zal vergeten. Vooral het verhaal van de vogel. Een jongen ging naar een wijze man in het dorp die altijd alles wist. Hij vroeg de man: ‘Wat heb ik in mijn hand?’ De man zei: ‘Een vogel.’ De jongen vervolgde: ‘Is het dood of is het levend?’ De man dacht: als ik zeg ‘dood’, dan laat hij de vogel los om te vliegen en als ik zeg ‘levend’, dan knijpt hij de vogel dood. De man antwoordde: ‘Of het dood is of levend, die keuze ligt in jouw handen.’ Dat zegt Jezus ook. Ik twijfelde vroeger, maar nu heb ik een radicale keuze gemaakt en een paar vrienden in mijn telefoon geblokt. Met hun berichten lieten zij me vaak twijfelen.”
Dit was een van de vele reacties. De conferentie heeft de deelnemers naar het punt gebracht om een radicale keuze te maken voor Jezus; reeds op de eerste avond tijdens de overweging over een nieuw hart en een nieuwe geest. Op de tweede dag tijdens de overweging dorst naar levend water wees Mgr. Steward op het gevaar van de verlangens van deze wereld die je dorst niet kunnen lessen zoals: feestvieren, nieuwe kleding en haarstijlen, groot huis, positie, geld en drugs. Hij ontrafelde Jezus als de bron van levend water dat onze dorst lest.

De Geest en onze zonden
Diaken Todi vergeleek de zalving van de Heilige Geest met een softwareprogramma dat je moet downloaden in een computer en dat werkt als een tempel. Met deze software kun je zonden de baas zijn. Zonde zorgt ervoor dat mensen niet actief zijn in het geloof en blokkeert de weg naar eeuwig leven. De spreker waarschuwde voor de manier waarop vrijheid wordt ingevuld door zelfzuchtigheid.
Mgr. Steward riep alle aanwezigen op om in de katholieke kerk te bidden voor de Heilige Geest en zich open te stellen voor Zijn gaven. Ook wees de priester op het belang van het lezen van Gods woord, iedere dag.

Belofte
Een hoogtepunt van de conferentie was de belofte waarbij de gelovigen hun handen op de Bijbel mochten leggen en plechtig beloofden: ik en mijn huis, wij zullen de Here dienen, een zeer emotioneel moment. Uitdrukkelijk werd gesteld dat alleen degenen die er ready voor waren deze belofte mochten doen. Het was dus geen verplichting of een standaardritueel, maar iedereen kon gewoon voor zichzelf nagaan of ze dit wel wilden doen. En ja hoor, de hele zaal, bijkans 350 personen, heeft gebruikgemaakt van de gelegenheid.
Enkele personen deelden hun ervaringen:
Zuster A.: “Ik had al een hele tijd een vervelend gevoel. Toen er werd gebeden is het weggegaan en niet meer teruggekomen. Het onderdeel van zondag, waar we onze verantwoordelijkheid voor ons geloof moesten uitspreken namelijk: ik en mijn huis, wij zullen de Here dienen, vond ik heel belangrijk. Ik heb 8 kinderen en ik bid dat alle kinderen de Here zullen dienen. Het grootste gedeelte doet dat. Ik heb ervaren dat God kracht geeft.”
Zuster R.: “Voor mij was dit een nieuwe ervaring. Ik heb een bevestiging gekregen van wat God eerder had gezegd bij de retraite (kneed mij Heer) tijdens de veertigdagentijd dit jaar. En nu een derde keer vandaag in de profetie. De Heer zegt dat ik niet naar de andere kant moet kijken: jij en je huisgezin zullen de Here dienen. Ik moest die herbevestiging doen voor mijn familie, jong en oud. Net als Moses dacht ik hoe moet ik dat doen? Maar ik vroeg de Heer om me te leiden.”
Zuster Ch.: “God heeft grote dingen in mijn leven gedaan. Ik heb mijn leven al 4 jaren geheel aan God gegeven. Ik ben Hem dankbaar dat Hij me gevonden heeft en gebracht heeft vanuit de duisternis naar het licht. Ik ben naar deze bijeenkomst gekomen met een verwachting en ik heb zelfs meer gehad dan ik voor mogelijk had gehouden. Ik blijf op het pad van de Heer, ondanks tegenslagen soms, maar God is almachtig en ik vertrap de duivel, in Jezus naam.”

Praise Team
De praise en worship teams van de KCV Moengo en Paramaribo hebben een fantastische job verricht met de manier waarop zij het aanwezige kerkvolk tot de Heer mochten leiden. Hun bediening was zodanig, dat de aanwezigen reeds tijdens de lofprijzing en aanbidding de aanwezigheid van Gods Geest en Zijn werken mochten ervaren.

Tevreden terugblik
De voorzitter van de KCV, Gordon Babel, geeft in een interview aan dat hij met dankbaarheid terugblikt op het geheel. God heeft weer grote dingen gedaan en Hij gaat door. Ook de KCV gaat door met haar activiteiten om mensen te helpen om te groeien in hun geloof en zo Gods liefde ten volle te kunnen ervaren.
Aan hoofdspreker, Mgr. Michael, die voor het eerst in Suriname het Woord van de Heer mocht verkondigen, werd gevraagd naar zijn ervaringen: “Het is goed in Suriname te zijn. Ik heb leuke mensen ontmoet die van God houden en openstaan voor de werking van Gods Geest. Ik ben onder de indruk van het aantal jongemannen en hun actieve participatie in de lofprijzing. De kerk is levendig en KCV speelt hierin een belangrijke rol. Ik dank God voor de gelegenheid dat ik het geloof met jullie heb mogen delen. Ik bid dat meer mensen zich mogen openstellen voor de charismatische gaven binnen onze kerk. Niet alleen in Suriname maar in het gehele Caribisch gebied. May God bless you all!”

OMHOOG Jaargang 62, editie 17, 29 april 2018Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: