Sacramentsprocessie 2024: getuigenis van een levendige geloofsgemeenschap

Door pater Esteban Kross

Jongeren
We mogen met dankbaar enthousiasme terugkijken op de Sacramentsprocessie die op zondag 2 juni 2024 vele gelovigen van allerlei delen van ons Bisdom samenbracht in een prachtige uiting van geloof. Voor mij was misschien wel het mooiste aspect van deze sfeervolle dag de aanwezigheid van het enorme aantal jongeren! Zij straalden van enthousiasme en gaven hun jeugdige frisheid aan de Eucharistieviering en de processie, velen in hun kleding als misdienaars en acolieten. Ze waren afkomstig uit stad, district en binnenland, en hun aanwezigheid geeft ons allen een extra motivatie om onze jongeren te koesteren in het kerkelijk leven, zodat zij zich thuis blijven voelen in de parochies en gemeenschappen van ons Bisdom, en zodat zij hun eigen band met Christus ontwikkelen, hun eigen vertrouwen op de Heer, en hun eigen geloofsleven.

Voorbereidingen
Aan deze dag waren weken van voorbereidingen voorafgegaan. In de parochies hadden de priesters, diakens, religieuzen, pastorale leiders van het binnenland en de parochie-contactpersonen, de gelovigen opgeroepen om deel te nemen. De vele vaandels werden in orde gemaakt, de jongeren werden gemobiliseerd en waar nodig werd er vervoer georganiseerd om in groepsverband naar de basiliek te gaan. Er werden gele sjerpen gemaakt om het geheel een extra feestelijke sfeer te geven, met erop bedrukt de woorden: ‘Getuigen van Christus’. Pater Noordermeer had enkele dagen tevoren op televisie verteld over de achtergrond en de betekenis van de Sacramentsprocessie en had daarmee ook bijgedragen aan de sfeer die zich opbouwde om die zondag naar onze kathedrale basiliek te gaan en erbij te zijn.

Sfeer van gebed
De kathedraal was afgeladen vol en op het parkeerterrein stond een hele grote tent, waar vele mensen via een groot helder beeldscherm met geluidsboxen ook met de eucharistieviering meededen en daar de H. Communie ontvingen. De eucharistieviering was levendig en zowel de samenzang als de koorzang getuigden van een sfeer van gebed, ontmoeting met de levende Heer, zang en onderlinge verbondenheid. De bisschop richtte zich in de preek tot de jongeren en sprak over het gebed. Hij vertelde hun over verschillende vormen van gebed, reikte de jongeren idee n aan hoe zij zelf hun gebedsleven kunnen ontwikkelen en hoe zij Jezus aanwezigheid onder teken van Brood kunnen leren zoeken.

Processie
Gelijk na de eucharistieviering werd de processie gevormd. Het regende, maar dat drukte het enthousiasme van de vele aanwezigen niet. Misschien gaf het zelfs wel een extra gevoel van saamhorigheid, van samen optrekken rond de Heer, een extra gevoel van ook in de regen blijven bidden, zingen en deel zijn van deze bijzondere uiting van geloof! Christus onze Verlosser was aanwezig in de Eucharistie en werd in de monstrans meegedragen onder die schitterende, hier in Suriname gemaakte, baldakijn. We hebben Hem geprezen en bezongen met gebeden en liederen. We hebben met de vele vaandels uiting gegeven aan de betrokkenheid van onze vele parochies, gemeenschappen, kerkelijke bewegingen en andere groepen. Gezamenlijk vormen we een levendige katholieke Kerkgemeenschap die midden in onze Surinaamse samenleving staat en die zich open opstelt door vriendschapsbanden met vele niet-katholieken van goede wil.

De afsluiting van de processie was hartverwarmend, toen de enorme menigte op het grote plein voor de kathedraal, zingend en biddend tot de Heer, door Hem gezegend werd. Vele jongeren knielden op het drukke plein voor de zegen, om Hem tot slot nogmaals enthousiast te prijzen. Dank aan iedereen die zich heeft ingezet en aan allen die aanwezig waren! Gado blesi!!



Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , ,

Plaats een reactie