KCV viert Pinksterfeest uitbundig

Door Cheryl Jacott-Daal –

‘Stiefmoederlijke behandeling’
Cinderella is geen onbekend sprookje. In dit sprookje speelt een stiefmoeder een belangrijke rol. Als iemand aangeeft dat die een stiefmoederlijke behandeling krijgt, geeft dat mij een onprettig gevoel. Een betekenis die voor de uitspraak wordt gehanteerd is weinig aandacht besteden. Dit aspect zie ik terug in Cinderella. Vind jij dat het Pinksterfeest in Suriname een stiefmoederlijke behandeling krijgt in vergelijking met andere christelijke feestdagen?
Voor de katholieken van de Charismatische Vernieuwing is het Pinksterfeest ontzettend belangrijk. Het is de 50ste dag na Pasen waarin wordt herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. Pinksteren betekent ook het einde van de paastijd. Rond Pinksteren is de afgelopen jaren een driedaagse conferentie gehouden. Dit jaar is er een ééndaagse Pinksterdienst gehouden op maandag 20 mei in de kathedrale basiliek. Monseigneur Karel Choennie was als eregast aanwezig. Op deze wijze heeft hij getoond hoe belangrijk Pinksteren is voor de katholieken.

Vurige lofprijzing
Tijdens een lofprijzing brengen katholieken lof en eer aan de Heer. Wij prijzen God groot, omdat Hij veel voor ons heeft gedaan en nog steeds doet. De krachtige lofprijzing heeft de harten van velen geraakt tijdens de viering. Ik kon niet op mijn plaats blijven zitten tijdens de dienst. Samen met zuster Mayra en vele anderen stond ik in het midden van de kerk te springen en te dansen. Ik heb de aanwezigheid van de Heilige Geest gevoeld.
Als je als kind soms naar een sprookje kijkt, moet je even een beetje snikken. Als je door iets zo geëmotioneerd raakt dat je een beetje moet huilen, kun je ook wel zeggen dat je even een traantje wegpinkt. Een van de aanwezigen deelde een vergelijkbare ervaring met mij om aan te geven welke impact de dienst heeft gehad. Deze deelnemer vervolgde door te zeggen dat je zo een ervaring graag wil delen met je familie en vrienden. Ik dacht, hoe meer zielen, hoe meer vreugde. Als eenieder al zijn geliefden de volgende keer meeneemt, dan worden meer zielen gered. De kracht van zowel de lofprijzing als de gebedsbediening kon je in merg en been voelen.

Zalving ritueel
Bij zalven wordt er olie uitgegoten over iemands hoofd of voeten. Andere lichaamsdelen worden ook wel ingesmeerd. In het Oude Testament werden vooral koningen en profeten gezalfd en zo tot hun ambt gewijd. Meestal wordt met zalving een teken van goddelijke volmacht gezet, maar zalving kan ook dienen om leed te verzachten. Een betekenis van het woord gezalfde is “de uitverkorene”. Denk maar aan koning David. Tijdens de dienst zijn de werkers van God ook gezalfd op het hoofd. Hiermee hebben de dienaren zich opnieuw gecommitteerd om zich te blijven inzetten voor het werk van de Heer. Sommige dienaren bidden onder andere voor mensen die zich verwaarloosd voelen of met een of andere pijn rondlopen. Mensen die zich verwaarloosd voelen komen echt niet alleen voor in sprookjes. Ze komen ook voor op de werkplek, op scholen en zelfs in de banken van de kerk.

Gebedsbediening
De gebedsbediening is ingeleid met het lied Out of my belly shall flow rivers of living water. Water wordt enkele keren in de Bijbel gebruikt als een symbool van de Heilige Geest. De dansgroep Glory to God bestaande uit tieners en volwassenen, gekleed in een sprookjesachtig wit-blauw kostuum, heeft op zeer gevoelige wijze op dit lied gedanst. Ze maakten tijdens het dansen bewegingen met hun handen en buik. Het voelde aan alsof ze vervuld waren met de Heilige Geest. De geloofsgemeenschap heeft een diepe zalving ervaren tijdens de bediening van deze danseressen.
Een zuster zei: “Niemand kan zeggen dat zusters of broeders mensen hebben gestoten tijdens het bidden en dat zij daardoor zijn gevallen.” De gebedsbedienaars van de Heer hebben zich van voren tot achteraan in de kerk verspreid. Daarna hebben ze met opgeheven handen gebeden voor de kerkgangers; zonder iemand aan te raken. Zij hebben tijdens het bidden de Heilige Geest aangeroepen. Men zegt niet zomaar dat gebed wonderen doet, want de Geest heeft zich krachtig gemanifesteerd door te zorgen voor genezing of bevrijding. Voor velen was de aanwezig van de Heilige Geest niet alleen voelbaar, maar ook zichtbaar vanwege die bekende manieren waarop de Heilige Geest zich manifesteert. Wanneer de Heilige Geest neerdaalt op mensen kunnen ze lachen, huilen, gillen, vallen of schudden.

Machtige getuigenis
De getuigenis van zuster Denise Maloncy is een true story en geen sprookje. Zij werd enkele jaren geleden ernstig ziek en dit veranderde haar leven drastisch. Zij moest meerdere keren worden geopereerd, maar toen de chirurg de laatste keer op het punt stond om haar te opereren, mag je gissen wat God heeft gedaan. De Heer verhoorde haar smeekbede en de Heilige Geest daalde neer om haar hulp te bieden. Zuster Denise Maloncy heeft de kracht en de liefde van Gods Geest ervaren toen zij in nood was. Tot verbazing van velen was de laatste operatie niet meer nodig. Zuster Denise is sindsdien een vurige dienaar van God geworden.
Zij heeft tijdens haar bemoedigende talk verteld dat zij in het verleden niet wist te bidden. Zij bezocht de kerk, maar als ze het Onze Vader bad, was het routinematig. Ik denk dat er wordt bedoeld dat het gebed als een versje werd opgezegd. Hierdoor sta je onvoldoende stil bij wat je zegt tijdens het bidden. Herken je dit? Als zij uit de bijbel las, sprak GODS WOORD haar niet echt aan. Nu bidt zij anders en het woord in de bijbel spreekt tot haar hart. Zij neemt stille tijd in acht om te luisteren naar wat God van haar verlangt. Dit komt doordat zij zich heeft opengesteld voor de Heilige Geest. Zij adviseert eenieder om de deur niet op een kiertje open te doen voor de Heilige Geest maar wijd open te houden. Zij benadrukt dat de Heilige Geest ons nooit met lege handen achterlaat. De Heilige Geest komt altijd met veel geschenken. Deze geschenken heeft zij ook ontvangen en die hebben haar leven een positieve wending gegeven.

Overwinning
Misschien loop jij vandaag net als Cinderella rond met één blote voet en één glazen muiltje aan je voet. Hiermee bedoel ik dat je ontevreden bent over je situatie. Je voelt dat je slachtoffer bent van omstandigheden of gebeurtenissen in het verleden en je wacht op een prins om je te komen redden. Mijn advies is om niet te wachten op een prins. Investeer in het verbeteren van je relatie met de Heilige Geest. Als je de Heilige Geest hebt ontvangen, voelt het aan als het aandoen van het tweede glazen muiltje. Het voelt aan als eeuwig geluk en redding die je hebt gevonden. Het voelt aan als een moment van overwinning. Nee, het voelt niet aan als maar het is de overwinning. De overwinning van het goede op het kwade. Overwinning van licht op duisternis. Net als in het verhaal van Cinderella die door een prins wordt ontdekt.

Uitnodiging
De machtige Pinksterdienst heeft ons een voorproefje gegeven van de werking van de Heilige Geest. Wil jij ervaren wat dit Heilig Vuur nog meer voor je kan betekenen? Registreer je vandaag nog voor deelname aan het seminar “Leven in de Geest”. Het start op 6 juni 2024. Tijdens dit seminar kun je nader kennismaken met een… prins die op je wacht met een glazen schoen??? Nee, je kunt kennismaken met Koning Jezus, die op je wacht met liefdevolle armen, een zak vol wonderen en zijn kostbaar bloed om je te beschermen tegen de aanvallen van de duivel en duisternis. Een Koning die je niet verwaarloost of in de steek laat.



Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , ,

Plaats een reactie