Evangeliseren, verspreiden van de Blijde Boodschap

Tekst en foto’s: pater Doris Weewee OMI –

De 24e Caribische conferentie van de Katholieke Charismatische Vernieuwing werd van 5 tot 7 januari in Trinidad & Tobago gehouden. Het hoofdthema was: Evangeliseren, verspreiden van de Blijde Boodschap.
Het was weer een geweldige ervaring en ik wil graag wat gedachten met u delen.

Oproep van God
Evangelisatie is een oproep van God om aan mensen over Hem te vertellen:
‘Want alzo liefheeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.’ (Joh. 3,16-36).
Ziet u, evangelisatie is een oproep, om gezonden te worden, om te vertellen over de liefde van God.

Oproep tot bekering
Hoe was Jezus zelf te werk gegaan om mensen te vertellen en Gods liefde te tonen? Hij riep eerst op tot bekering, omdat de zonde de mens heeft gescheiden van die liefdevolle relatie met God. Bekeert u en geloof, het Koninkrijk van God is nabij. Het Koninkrijk is Gods heerschappij: barmhartige goedheid van God, de heilige regering van God. Daarom is bekering nodig om in gehoorzaamheid dichter bij Hem te komen om Zijn genade – gunst – te ontvangen. Zo zei Jezus in Lucas 4,18 dat de Geest van de Heer rust op Hem, Hij heeft Hem gezalfd om te vertellen dat verlossing de armen bereikt, de kreupelen, de blinden en degenen aan de rand van de samenleving.

Zending
Evangeliseren – OIKOS –, familiegroepen vormen in een soort van gebedshaard, zo heeft Jezus ook zelf mensen samengebracht. Hij riep eerst de twaalf apostelen rond zich en zond hen uit om te onderrichten in de dorpen en steden. Daarna riep Hij er zeventig en stuurde ze twee aan twee uit om te verkondigen huis aan huis.
En tenslotte allen die gered zijn zond Hij uit: ‘Gaat dan heen, en onderwijst alle volken, doop hen in de naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest: Hen leren onderhouden alles wat Ik u geboden heb, en zie, Ik ben met u alle dagen, ja, tot aan de voleinding der wereld. Amen. (Mt. 28,19-20).

‘GA,’ de Universele Missie
We moeten allemaal echt deze geestelijke en fysieke reis met Jezus Christus doormaken. We kunnen niet lauw zijn of twijfelen aan deze opdracht van de Heer. Deze grote opdracht aan de apostelen, de zeventig leerlingen en aan ons allen, gelovigen, is geen optioneel extraatje, het is de kernboodschap van het Evangelie. In feite is deze het hoogtepunt van het Woord van God. Nu moeten wij, u en ik, op de een of andere manier beslissen. We kunnen op dit moment niet aarzelen en of ons inhouden, we moeten gehoorzaam zijn aan deze grote opdracht.

Herhaalde uitnodiging
We moeten groeien door het Woord van verlossing te verspreiden, een oproep tot berouw en vergeving voor alle menselijke personen door te getuigen van wat tot stand wordt gebracht door de kracht van de Heilige Geest. Een oproep om mensen over God te vertellen en relatie met Hem te hebben en Hem te kennen.
Evangeliseren is het verspreiden van de Blijde Boodschap van het Koninkrijk – Goede Nieuws – Gods goedheid, welke ontvangen is door een leven in relatie met de Schepper van alle dingen. Dit is een herhaalde uitnodiging van de Heilige Geest om mensen tot aanbidding in Gods aanwezigheid te brengen. Dan ervaren we Gods liefdevolle nabijheid voor iedereen. We moeten evangeliseren, de weg van de Heer volgen met de Heilige Geest als onze gids.

Enkele vragen:
Wat is het enige dat we nu moeten doen om trouw te zijn aan Jezus’ opdracht te evangeliseren in onze eigen gemeenschappen?

  • Wat ben ik bereid te laten sterven om ruimte te geven om iets nieuws te beginnen?
  • Of wat zal ik opzij leggen of achterlaten zodat ik open zal staan voor de nieuwe gaven van genade of nieuwe uitingen voor de bediening?

Toewijding
Bid voor de kerk, parochiegemeenschap en groep, dat we naar ons beste vermogen open zullen staan voor de Heilige Geest en zullen instemmen met een bepaald pad en ons eraan zullen committeren als Gods wil voor ons allen. Dit pad wordt dan de richting die we samen zullen volgen.

Gebed
Moge God u zegenen en bekrachtigen
voor deze heilige roeping om een getuige te zijn,
aan andere mensen te vertellen,
de heilige geschriften aan hen uitleggen
en hen uitnodigen tot een liefdevolle relatie
met de enige en ware God. Amen.



Categorieën:geloof en leven, Overwegingen

Tags: , ,

Plaats een reactie