100 jaar dienstbaarheid: André Tjon A Paw

Op pinksterdag mocht Mgr. Karel Choennie samen met pater Guillaume Woei A Jin voorgaan in een plechtige eucharistieviering bij gelegenheid van de honderdste verjaardag van de heer André Tjon A Paw. Een groot verlangen van de jarige ging in vervulling om samen met de familie en vrienden God te danken voor de mooie levensjaren waarin hij vooral dienstbaar wilde zijn aan zijn medemens. Hieronder de levensbeschrijving zoals die werd uitgesproken op de grote dag.

Carrière
André is geboren op 21 mei 1924. Het gezin bestond uit dertien kinderen: acht meisjes en vijf jongens waarvan twee jongens op jonge leeftijd zijn overleden. Hij was het achtste kind.
Na de lagere school en de ULO, begon hij op 15-jarige leeftijd als goudsmid. Dit beroep heeft hij tien jaar uitgeoefend, tot zijn 25ste. Hij hield van uitdagingen en koos voor een ander beroep. Tot zijn 31e jaar was hij salesman bij Van der Voet en CHM. Zijn derde baan was bij Alcoa, een scheepvaartmaatschappij, op de vrachtafdeling. Dat was van 1954 tot 1961. Andre was leergierig en studeerde in de avonduren. Hij behaalde zijn PD, praktijkdiploma boekhouden. Bij het bedrijf solliciteerde hij naar een baan op de boekhoudafdeling. Hij werd niet aangenomen. Voor hem weer een reden voor een andere baan. Zijn 4e baan was bij de Dienst Openbare Werken. Hij werd ambtenaar, sectiechef op de boekhoudafdeling. Dat was in het jaar 1961. Hij was ontevreden en hield het slechts negen maanden vol. Hij miste de betrokkenheid en motivatie onder zijn mensen.
In 1962 zag André een advertentie in de krant dat de HEM (de Hollandse Export Maatschappij) een administrateur zocht. Hij solliciteerde en werd aangenomen. Met veel plezier heeft hij daar tot zijn pensioen gewerkt, van 1962-1989. In 1987 toen hij 25 jaar in dienst was werd hij namens de directie van de HEM door de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven gedecoreerd.

Huwelijk en gezin
In 1950 trouwde André met Willy. Ze kregen vier kinderen: drie dochters en een zoon. In totaal hebben ze negen kleinkinderen en acht achterkleinkinderen. André en Willy waren altijd samen tot haar dood in 2007.

Hobby’s
Andre had in zijn actieve jaren meerdere hobby’s. In zijn jonge jaren hield hij van basketbal en vogels vangen. Dansen deed hij tot op hoge leeftijd. Organiseren deed hij als de beste. Jarenlang werden jaarlijks uitstapjes georganiseerd naar het binnenland voor de familie en ook voor de collega’s van de HEM. Bekende plaatsen zoals Palumeu, Stoelmanseiland, Blaka Watra, Raleighvallen en Blanche Marie werden bezocht. Hij was vaste klant van Stinasu.
Hengelen deed André graag met zijn vrouw Willy. Zij gingen graag naar Bakkie, in Commewijne, de hele linker- en rechteroever, Kwatta, Coronie en Wageningen. Joggen deed hij ook met zijn vrouw, na het werk, in de Cultuurtuin. Hij heeft meerdere keren meegedaan aan de Bigi Broki Waka. De laatste was in 2014, toen was hij 90 jaar. Sportief als hij was, liep hij na het overlijden van zijn vrouw drie keer in de week tot naar de Gravenstraat/Waterkant/Palmentuin/ Mahonielaan.
In 2009 liep hij de eerste bedevaart naar Batavia, die twee dagen duurde. Hij was toen 85 jaar.

Dienstbaarheid
Een hoogtepunt was de pauselijke onderscheiding die hij samen met zijn vrouw ontving in 2001. Eigenlijk zijn er twee hoogtepunten, ook zijn verjaardag, dat hij 100 mag worden.
Na zijn pensioen heeft hij zich samen met zijn vrouw verdienstelijk gemaakt voor de kerk. Andre was veertien jaren penningmeester van de St.-Alphonsparochie. Samen met zijn vrouw zat hij in de groep van de ziekencommunie. Na het overlijden van zijn vrouw was hij reservechauffeur voor het brengen van de communie. In 1999, toen hij 75 werd, vond hij het tijd om het rustig aan te doen met zijn vrouw. Tot die tijd was hij penningmeester bij de Sint-Alphonskerk en bij het Lotjeshuis.

Relaxed leven
Hoe kijkt Andre terug op zijn leven? Hij is zeer tevreden, leidt een relaxed leven. Tegenwoordig is zijn hobby plantjes stekken, bij voorkeur rozen. Sportwedstrijden worden bijgehouden op de tv. Zijn voorkeur gaat uit naar voetballen, boksen, tennis, documentaires en natuurlijk het nieuws. Ook belangrijk zijn de dagelijkse contacten die hij via Whatsapp bijhoudt met de familie, vrienden en kennissen, hier en in het buitenland.
Zijn levensmotto is: Dienstbaar zijn aan de gemeenschap. Probeer altijd het goede te doen en anderen te helpen. Je vasthouden aan het geloof, het maakt niet uit welk geloof. Tenslotte dienen we allemaal een God.



Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

Plaats een reactie