‘Café Beneficente’

Door Charles Chang

Verzamelen van goederen
Voor de sfeer was er dj muziek op de avond maar churrasco noch rijst stonden er op het menu. Wat wel in overvloed was, waren de ‘salgadinhos’ of snacks. ‘Café Beneficente’ heette het evenement op het erf en achterterras van Nossa Senhora de Nazaré aan de Jozef Israëlstraat,. Het evenement dat een week geleden werd gehouden, kan worden vergeleken met een High Tea, maar dan met een benefiet achtergrond.
Gasten verschenen dan ook met goederen die niet aan bederf onderhevig waren of wat lekkers voor de avond. Het doel van het verzamelen van de goederen was om deze te distribueren aan verschillende tehuizen. “Toch nog vóór de Kerstdagen, want de bedoeling is ook om de kinderen blij te maken,” zegt Monica Lakhai-Bastos(49) over het zware werk.
De dag ervoor en op de dag zelf heeft ze koeken staan bakken voor de ‘café beneficente’. In een hoek bij haar thuis leek het op een opslagplaats, want sommige vrienden gaven de goederen rechtstreeks bij haar thuis af. Behalve dus het verzamelen van de goederen en voorbereiden van de avond, wacht haar nu het verdeel- en distributiewerk. Maar voor het sociaal werk mag de Braziliaanse vrouw op hulp rekenen van haar echtgenoot en kernleden van de parochie.

‘Projecto Pastoral Social’
Het door haar geïnitieerd project wordt ook ondersteund door Nossa Senhora de Nazaré, de enige Braziliaanse katholieke kerk in Suriname. Het kreeg de naam van ‘Projeto Pastoral Social’. De benefiet actie werd vorig jaar voor het eerst gehouden. Daarmee werden vijf kindertehuizen, een internaat en enkele arme Braziliaanse gezinnen bedacht. Ook Huize Ashiana kwam aan bod.
Echter, heeft de actie dit jaar die van het vorig jaar niet kunnen evenaren. Afgaande op de vorige editie dacht Monica aan honderd tot tweehonderd gasten, maar het minimum werd niet gehaald. Dit was niet alleen te merken aan de opkomst maar ook aan de stapel goederen. Een deel lag tentoongesteld tegen de versierde muur, het ander deel lag bij de kerstboom in de kerk.
Radeshkoemar Lakhai, de echtgenoot van Monica, speculeerde dat dit mogelijk te wijten was aan de huidige economische situatie in het land, want ook de Braziliaanse gemeenschap in Suriname lijdt hieronder. “Maar,” zegt hij, “als wij het al moeilijk hebben dan hoe zullen de tehuizen het hebben? Ze moeten het van donaties hebben, want de overheid heeft geen geld meer voor subsidies.” Monica zegt door te gaan met het werk. Op 28 december maken ze weer een rondtoer om soep uitdelen aan zwervers. Dat doen de Lakhai’s maandelijks al twee jaren lang.

Jaargang 61, editie 48, 24 december 2017

A4-Cafe Beneficente-48-2412-afb2Categorieën:geloof en leven, parochieberichten, verslag

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Goedenavond.
    Ik mis de dagteksten lopende van
    24-12-2017 t/m 31-12-2017.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: